Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Adapter M42

Domyślnie

http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance
    brakuje 1.5mm. Można toczyć konwerter aby był Cieńszy (-0,5mm) i walczyć o ten 1mm z pomocą tokarza i przesuwając zakres ostrzenia na gwincie obiektywu. Udało mi się tak przerobić 2 obiektywy M42 aby ostrzyły na nieskończoność bez soczewki.
    Nie miałem okazji korzystać z obiektywów Olympus OM ale tam brakuje tylko 0,5mm także po zmianie mocowania może się okazać, że jesteśmy w domciu.

Domyślnie

Orientuje się ktoś ile brakuje przy pełnej klatce? Czy tyle samo?
    | D800 | D700 | 14-24 | 24-70 | 70-200vr2 | 35 | 50A | S85 | 3x SB900 |3x SB800 | Phottix Odin

Domyślnie

A co to za różnica? Mocowanie jest tam takie samo i odległość od soczewki do matrycy także.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Racja, naczytałem się o różnych odległościach w zależności od producenta, szczególnie interesował mnie temat przerobienie tyłka Rokkorom, ale one pewnie też będą miały tą samą odległość..
    | D800 | D700 | 14-24 | 24-70 | 70-200vr2 | 35 | 50A | S85 | 3x SB900 |3x SB800 | Phottix Odin

Domyślnie

dołączam się do tematu.
    zakupiłem przejściówkę m42 z soczewką do mojego d5100, mam dwa obiektywy m42: Helios 44M 4 i Jupiter 135. żaden nie ostrzy w nieskończoność, przy heliosie ostrości łapię w odległościach od 40 do 60cm a przy heliosie niewiele więcej.. nie wiem co zrobić? dać sobie spokój z adapterem? jasne nie ma problemu, szkła i tak wykorzystuję z zenitem ale dużo myślałem o wszystkich innych szkłach m42, które można wychapać za grosze na powszechnie nam znanym serwisie handlowym allegro albo pożyczyć od kolegów analogowców ... oddawać czy może da sę coś zrobić?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xpirat Zobacz posta
    dołączam się do tematu.
    zakupiłem przejściówkę m42 z soczewką do mojego d5100, mam dwa obiektywy m42: Helios 44M 4 i Jupiter 135. żaden nie ostrzy w nieskończoność, przy heliosie ostrości łapię w odległościach od 40 do 60cm a przy heliosie niewiele więcej.. nie wiem co zrobić? dać sobie spokój z adapterem? jasne nie ma problemu, szkła i tak wykorzystuję z zenitem ale dużo myślałem o wszystkich innych szkłach m42, które można wychapać za grosze na powszechnie nam znanym serwisie handlowym allegro albo pożyczyć od kolegów analogowców ... oddawać czy może da sę coś zrobić?
    Teoretycznie adapter z soczewką powinien załatwić problem ostrzenia na nieskończoność.

Pytanie - a bez soczewki (o ile masz możliwość sprawdzenia), to na jakie odległości ostrzą ??
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Do jupitera powinieneś zakupić dupkę do nikona - będziesz miał ostrzenie na nieskończoność bez problemu.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

niestey nie mam, ten z soczewką wziąłem na allegro gdzie piszą "100% ostrzy" hmm.. nie ostrzy.. na pewno ostrzą te z potwierdzeniem ostrości po 249zł ale to trochę drogo..

@puciek co do nikonowej dupki to nie spotkałem czegoś takiego, możesz o tym powiedzieć coś więcej? dokładna nazwa takiej "dupki" pod hasłem "dupka nikon jupiter" w różnych konfiguracjach i z innymi frazami jak "przejściówka, adapter, m42" nie wyświetliło mi się nic co podaje nazwę. było gdzieś na forum? szukam i szukam..

<edit>ok, znalazłem, pośpieszyłem się z odpowiedzią jest tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...t=38484&page=3 <edit>
    Ostatnio edytowane przez xpirat ; 06-01-2013 o 20:02 Powód: znalezienie odpowiedzi

Domyślnie

Sorry za zły link. http://allegro.pl/bagnet-nikon-dla-t...918196786.html - ten jest ok.
    Ostatnio edytowane przez puciek ; 06-01-2013 o 22:13

Domyślnie

Tylko że to jest adapter T2 - NIKON a kolega szuka czegoś takiego do tego Jupitera
    http://allegro.pl/bagnet-nikon-dla-t...918196786.html
    Coś tam, coś tam .... i jeszcze troszkę ....

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów