Close

Strona 21 z 40 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 397

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Nie do konca im wiekszy tym lepszy. Nie tylko rozmiar sie liczy.
    Kurtz, sprostuje.. zle sie wyrazilam, im wieksza, bardziej pradozerna grafika, tym zasilacz powinien byc wiekszy, miec wieksza moc, ale oczywiste jest to, ze jak ktos ma slabsza grafike i slabszy zasilacz, tym wcale nie bedzie gorszy od tego ktory ma wiecej W.
    Zreszta w poscie powyzej przekazales, to w dobry sposob.
    I jezeli chodzi o zasilacze, to Seasonic i Corsair chyba sa najlepsze i warto je brac w pierwszej kolejnosci pod uwage.
    Ja mam jeden z nich juz pare lat i sluzy mi bardzo dobrze.

Na BeQuiet, bylam uczulna jak czytalam recenzje o nim, ze jest glosny i czasem gwizdze..ale to bylo dawno, wiec omijalabym go z daleka..
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 14-12-2012 o 17:37
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    I jezeli chodzi o zasilacze, to Seasonic i Corsair
    Z mniej "marketingowych": Chieftec, Delta...

Ogólnie jest jeszcze jeden, trochę śmieszny wyznacznik wyboru sprzętu do składaków: Im na pudełkach mniej potworów i półnagich lasek z giwerami, tym lepiej.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    A, co powiesz o NOX?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Dzięki za pomoc i dyskusję

Obecnie zastanawiam się nad następującymi zasilaczami (na podstawie Waszych propozycji):
    http://www.net-s.pl/index.php?id=3&c...0W-MODULAR&w=c
    http://www.bino.pl/go/_info/?user_id...7549c66687880d

Mniej znanych firm trochę się boję - to uzasadnione?

Co sądzicie jeszcze o tym:
    http://www.bequiet.com/pl/powersupply/279

Domyślnie

Im na pudełkach mniej potworów i półnagich lasek z giwerami, tym lepiej.
    do'h?! Przecie znie mamy po 40 lat...

Dla mnie corsair ma wyrobiona marke, ja sie nie zawiodlem, ale czesto w danej cenie sa lepsze produkty, albo po prostu corsair wypuszcza sredniaki.

@Kacper82
    Ten OCZ MODXSTREAM PRO 600W ma bardzo dobre opinie.

Na pewno bym nie ograniczal sie do skazania tylko 2, czy 4 firm. Ja polecam corsaira bo sie nie zawiodlem, ale nie znaczy to ze jest najlepszy, nie znaczy ze zawsze jest najlepsyzm wyborem. Zyjemy w takim swiecie gdzie nie mozna sie opierac na renomie firmy bo kazdej firmie podwija sie noga. Zacinajace sie pedaly gazu w toyocie, karty nvidia wymagajace reballingu, etc.
    Trzeba patrzec na konkretne modele. Nawet tracer moze zrobic dobry zasilacz. powiedzmy
    ( btw, przypomni mi ktos jakas wieksza wpadke intela z ostatnich lat? )

Gdybym był w miejscu sprzedawcy i tak pewnie skończyłoby się sprzedażą 650W, bo mniejszych praktycznie nie ma, lub są badziewiem. Ale przynajmniej klient by wiedział, że kupuje taki z braku wyboru a nie ze to niby optymalny wybór.
    Dla tego nie pracuje w sklepie z serwisem.. Uswiadamianie kazdego klienta wypala. I szef nie byl za bardzo zadowolony...
    d70s + N18-70 + N55-200

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

... Tylko trzęsie mnie w środku jak czytam straszliwe bzdury jakimi się karmi ludzi a ci potem między sobą te bzdury powielają. A że mam trochę czasu, siedzę i tak przy kompie, silnej stacji roboczej która wedle tych banialuków powinna wysadzać korki i wspomagać CO w sezonie grzewczym a która żre ok 150-170W + 100W monitor, to i odpisuję. ...
    Tom, nie trzeba wiele, a watomierz Voltcraft, dostępny za circa 100 PLN sporo potrafi rozjaśnić w łepetynie, choć daje jedynie pogląd, a nie super dokładny pomiar, (sprawdzałem toto na żarówkach i odchyły w pomiarze są naprawdę znikome).

Wydajne komputery starej linii potrafią skonsumować naprawdę sporo EE i warto zdawać sobie z tego sprawę.

Zresztą powiedz, czy te ok. 300W na godzinę, to mało, czy może niekoniecznie?

Szczególnie, gdy u kogoś komputer pracuje praktycznie w pracy ciągłej.
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 15-12-2012 o 03:37
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    do'h?! Przecie znie mamy po 40 lat...
    Kto nie ma ten nie ma...

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Tom, nie trzeba wiele, a watomierz Voltcraft, dostępny za circa 100 PLN sporo potrafi rozjaśnić w łepetynie, choć daje jedynie pogląd, a nie super dokładny pomiar, (sprawdzałem toto na żarówkach i odchyły w pomiarze są naprawdę znikome).

Wydajne komputery starej linii potrafią skonsumować naprawdę sporo EE i warto zdawać sobie z tego sprawę.

Zresztą powiedz, czy te ok. 300W na godzinę, to mało, czy może niekoniecznie?

Szczególnie, gdy u kogoś komputer pracuje praktycznie w pracy ciągłej.
    Mam w swoich zabawkach takie Voltcrafty. Zapisują zużycie paru rzeczy o których muszę wiedzieć ile. Chińszczyzna, ale coś-tam pokazuje. Weryfikowałem toto z miernikami Fluke'a i UNI.

300W to dużo, nawet bardzo, jak na peceta. Chyba, że to silny komputer z nieekologicznym monitorem. Albo dwoma. 30-tka LCD potrafi skonsumować lekką ręką powyżej 130W i to przy niskiej jaskrawości. Tyle, choroba, co 46" plazma. Wtedy nie ma rady, Waty lecą. Przy takim zużyciu i stawce za KWh ok 0,6zł, łatwo policzyć, że jeśli chodzi ok 12h na dobę to nakręci ponad 60 zł miesięcznie. Sporo jak na jedno urządzenie. Warto więc ustawiać uśpienie po dość krótkim czasie. Nikt przecież nie da rady siedzieć tyle godzin murem. Komp w uśpieniu to ok 5-10W a monitor ok 3-5W, czyli jest o co się bić. Rocznie uzbiera się ładna sumka.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 15-12-2012 o 03:55
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Nikt przecież nie da rady siedzieć tyle godzin murem.
    Ekhm...
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Jaki problem koledzy, między pierwszym kompem a drugim u Kacpra82 będzie tylko procek mocniejszy, inna płyta ale to nie ma dużego znaczenia, i inny ram, ale dalej 2 kości, więc to też bez znaczenia.

Więc niech kolega Kacper82 weźmie miernik i zmierzy, ile prądu drze mu obecnie komputer jak gra w jakąś grę na max detalach. A jak Kacper nie masz miernika, to powyłączaj wszystko w domu, zostaw sam komputer i żonkę/dziewczynę na nim niech się bawi, a Ty idz do licznika i zmierz ile czasu trwał jeden obrót kółka i podaj go tu, razem z rodzajem licznika (czy jest na 110 obrotów czy 220). Wtedy się zobaczy jak to wygląda.

PS. Ja właśnie wszystko wyłączyłem z gniazdek oprócz kompa, gdzie była załączona gra na max detalach w FHD, wyłączyłem monitor i głóśniki też także chodził sam komp, 1 obrót licznika C52 120 trwał 2min10s co daje zużycie na poziomie ok 230W. Pecet: Intel Pentium G620, 2x 4GB DDR3, GTX260 core216, 1xHDD, 1xLedFAN, 1x DVD-RW, płyta Asus P8H61-M LE mATX.

Ten kalkulator: http://www.extreme.outervision.com/PSUEngine wyliczył dla mojego kompa minimum psu wattage na poziomie 233W, czyli praktycznie trafił idealnie, a polecaną moc dał 280W. Te kalkulatory nie są takie złe jednak.

PS. Należy pamiętać, że wystarczyło by włożyć kartę model wyższą, czyli GTX275, a pobór mocy wzrósłby o 100W, więc te omawiane 300W które są niby ciężko do osiągnięcia bez problemu by zostały przekroczone.
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 15-12-2012 o 12:52
    ;]

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

...
    ... Komp w uśpieniu to ok 5-10W a monitor ok 3-5W, czyli jest o co się bić. Rocznie uzbiera się ładna sumka.
    A co powiesz na kompa, który zżera przy takiej aktywności jak biurowa, czy internetowa, tylko (uwaga !), ok. 9-10W, a jest to wcale nielicha maszynka, bo na Ivy Bridge i7 i z kartą Nvidii na pokładzie (?).

Oczywiście w stresie i to urządzenie pobiera z sieci jakieś 65-68W, ale przecież stres nie trwa wiecznie, boć prądożerne zadania, to tylko jakieś 20% aktywności komputerowej dla dorosłej, dojrzałej osoby.

Sprawiłem sobie ostatnio taką zabawkę, jako alternatywę dla swoich żarłoków.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 21 z 40 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów