Close

Strona 29 z 30 PierwszyPierwszy ... 1927282930 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 298

Wątek: Before - After

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    no wkońcu coś na temat...

Klimat jak u Matta Kloskowskiego
    Jak to, w jakim sensie? Oburzam się trochę bo jakoś zupełnie irracjonalnie chyba ale jednak mi ten człowiek działa na nerwy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flux Zobacz posta
    Oburzam się trochę bo jakoś zupełnie irracjonalnie chyba ale jednak mi ten człowiek działa na nerwy
    , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Proszę, masz też na zapas.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Proszę, masz też na zapas.
    Ach, i tak po prostu obdarowujesz? Dzięki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flux Zobacz posta
    Jak to, w jakim sensie? Oburzam się trochę bo jakoś zupełnie irracjonalnie chyba ale jednak mi ten człowiek działa na nerwy
    Ostatnio czytałem jego książkę o fotomontażu i fajnie tłumaczył

Domyślnie

@Flux:

było podnieść trochę lampe z prawej, bo się zrobił cień na policzku od kołnierza czy tam ramienia. Byłaby wyżej to ten problem znika.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Ostatnio czytałem jego książkę o fotomontażu i fajnie tłumaczył
    Matta materiały instruktażowe tylko oglądałem - może ze dwa, resztę sobie odpuściłem bo jakoś nie lubię go słuchać. W każdym razie plus dla niego za owy klimat

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    @Flux:

było podnieść trochę lampe z prawej, bo się zrobił cień na policzku od kołnierza czy tam ramienia. Byłaby wyżej to ten problem znika.
    Fakt. To była szybka akcja, kilka póz przy jednym oświetleniu, zabawa bardziej a dopiero potem pomysł na kompozyt. Dzięki za uwagę.

Domyślnie

Witam. Wątek ciekawy, a, że lubię dłubanie w PS to pokażę i swoje metamorfozy...

Gif pokazujący proces zmian: KLIK
    Ostatnio edytowane przez JOUKI ; 28-11-2012 o 03:19
    2 x Nikon D7k + 18-105 - wróciły na serwis
    Nikon D90 + N18-55 + N18-105 + N35 f/1.8 + 50mm f/1.8 + 8mm f/3.5 + 58 f/2.0 + 135 f/2.0
    fb.com/kacper.kopko

Domyślnie

Fajne, lecz może byś zrobił opis, bo chyba na tym polega ten wątek.

Domyślnie

Opis? Tego co czy jak to robiłem?

U dołu dałem gif ze zmianami. Wystarczy kliknąć i poczekać aż poleci pętla
    2 x Nikon D7k + 18-105 - wróciły na serwis
    Nikon D90 + N18-55 + N18-105 + N35 f/1.8 + 50mm f/1.8 + 8mm f/3.5 + 58 f/2.0 + 135 f/2.0
    fb.com/kacper.kopko

Domyślnie

Opis do powyższego zdjęcia może być jak to przy retuszu:
    1. usunięcie niedoskonałości cery (najlepiej na nowej warstwie) za pomocą pędzla korygującego/stempla
    1a. poprawienie wyglądu palców oraz paznokci przy pomocy tych samych narzędzi.
    2. następnie metodą dodge&burn poprawienie cieni i świateł na twarzy oraz na dłoni.
    3. wyrównanie koloru skóry, (można np. przy pomocy narzędzia Hue/saturation - poprawić zaczerwienienia)
    4. dodatkowo można wygładzić cerę używając filtra górnoprzepustowego (ustawiamy wartość np. 15px w zależności
    od rozmiarów zdjęcia oraz wielkości twarzy na zdjęciu, następnie rozmycie gaussowskie wartość 5px następnie invert
    i tryb mieszania warstwy na światło liniowe do tej warstwy dajemy maskę i wypełniamy kolorem czarnym następnie odsłaniamy
    tą warstwę malując pędzlem po obszarach które chcemy wygładzić, no i na koniec można zmniejszyć krycie warstwy według uznania)
    5. rozjaśnienie oczu, przyciemnienie makijażu itp. to też wszystko przy pomocy metody dodge&burn można zrobić
    6. na koniec można pobawić się barwą skóry jak i całego zdjęcia, do tego można używać narzędzia Krzywych, kolor selektywny, wypełnienie kolorem, mapa gradientu, hue/saturation i inne.
    do tego też różne tryby mieszania w zależności jaki efekt chce się uzyskać. Co do samej kolorystyki to narzędzi do tego jest trochę w Photoshopie a jeszcze więcej metod uzyskiwania danego efektu.

Tak tylko z grubsza opisałem co z tym zdjęciem mogło być robione, a to co było faktycznie robione krok po kroku wie tylko autor tej pracy.
    Pokazane zmiany widocznie na gifie nie wiele mówią o sposobie obróbki a tych jest bardzo dużo. Osoby, które nie są zaawansowane w obróbce taki gif za wiele nie powie

Pozdrawiam

Strona 29 z 30 PierwszyPierwszy ... 1927282930 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów