Szukaj
@Flux:
było podnieść trochę lampe z prawej, bo się zrobił cień na policzku od kołnierza czy tam ramienia. Byłaby wyżej to ten problem znika.
Matta materiały instruktażowe tylko oglądałem - może ze dwa, resztę sobie odpuściłem bo jakoś nie lubię go słuchać. W każdym razie plus dla niego za owy klimat![]()
Fakt. To była szybka akcja, kilka póz przy jednym oświetleniu, zabawa bardziej a dopiero potem pomysł na kompozyt. Dzięki za uwagę.
Ostatnio edytowane przez JOUKI ; 28-11-2012 o 03:19
2 x Nikon D7k + 18-105 - wróciły na serwis
Nikon D90 + N18-55 + N18-105 + N35 f/1.8 + 50mm f/1.8 + 8mm f/3.5 + 58 f/2.0 + 135 f/2.0
fb.com/kacper.kopko
Fajne, lecz może byś zrobił opis, bo chyba na tym polega ten wątek.
Opis? Tego co czy jak to robiłem?
U dołu dałem gif ze zmianami. Wystarczy kliknąć i poczekać aż poleci pętla![]()
2 x Nikon D7k + 18-105 - wróciły na serwis
Nikon D90 + N18-55 + N18-105 + N35 f/1.8 + 50mm f/1.8 + 8mm f/3.5 + 58 f/2.0 + 135 f/2.0
fb.com/kacper.kopko
Opis do powyższego zdjęcia może być jak to przy retuszu:
1. usunięcie niedoskonałości cery (najlepiej na nowej warstwie) za pomocą pędzla korygującego/stempla
1a. poprawienie wyglądu palców oraz paznokci przy pomocy tych samych narzędzi.
2. następnie metodą dodge&burn poprawienie cieni i świateł na twarzy oraz na dłoni.
3. wyrównanie koloru skóry, (można np. przy pomocy narzędzia Hue/saturation - poprawić zaczerwienienia)
4. dodatkowo można wygładzić cerę używając filtra górnoprzepustowego (ustawiamy wartość np. 15px w zależności
od rozmiarów zdjęcia oraz wielkości twarzy na zdjęciu, następnie rozmycie gaussowskie wartość 5px następnie invert
i tryb mieszania warstwy na światło liniowe do tej warstwy dajemy maskę i wypełniamy kolorem czarnym następnie odsłaniamy
tą warstwę malując pędzlem po obszarach które chcemy wygładzić, no i na koniec można zmniejszyć krycie warstwy według uznania)
5. rozjaśnienie oczu, przyciemnienie makijażu itp. to też wszystko przy pomocy metody dodge&burn można zrobić
6. na koniec można pobawić się barwą skóry jak i całego zdjęcia, do tego można używać narzędzia Krzywych, kolor selektywny, wypełnienie kolorem, mapa gradientu, hue/saturation i inne.
do tego też różne tryby mieszania w zależności jaki efekt chce się uzyskać. Co do samej kolorystyki to narzędzi do tego jest trochę w Photoshopie a jeszcze więcej metod uzyskiwania danego efektu.
Tak tylko z grubsza opisałem co z tym zdjęciem mogło być robione, a to co było faktycznie robione krok po kroku wie tylko autor tej pracy.
Pokazane zmiany widocznie na gifie nie wiele mówią o sposobie obróbki a tych jest bardzo dużo. Osoby, które nie są zaawansowane w obróbce taki gif za wiele nie powie
Pozdrawiam
Skontaktuj się z nami