Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27
    rozyczka
    Gość

Domyślnie

Bardziej zalezy nam na tym rozmyciu tła kiedy fotografuje się np 3 metrowa rzeżbę czy fontanne a tło za nią czy to w galerii sztuki ( czyli znajduje się trochę blizej) czy na wolnym powietrzu jest rozmyte ,aby na zdjęciu uwagę skupiało nie tło a właśnie ten nasz główny element fotografowany, nad jasnością jeszcze jakoś byśmy zapanowali (doswietlili dodatkową lampą o ile by nie zepsuła efektu) Chyba zakupie tacie dobry podręcznik, aczkolwiek sugestie takich obiektywów bardzo mi sie przydadzą
    Dziękuję za udzielenie wskazówek.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rozyczka Zobacz posta
    Bardziej zalezy nam na tym rozmyciu tła kiedy fotografuje się np 3 metrowa rzeżbę czy fontanne a tło za nią czy to w galerii sztuki ( czyli znajduje się trochę blizej) czy na wolnym powietrzu jest rozmyte ,aby na zdjęciu uwagę skupiało nie tło a właśnie ten nasz główny element fotografowany, nad jasnością jeszcze jakoś byśmy zapanowali (doswietlili dodatkową lampą o ile by nie zepsuła efektu) Chyba zakupie tacie dobry podręcznik, aczkolwiek sugestie takich obiektywów bardzo mi sie przydadzą
    Dziękuję za udzielenie wskazówek.
    Tutaj masz wizualizację, wystarczy wpisać parametry http://camerasim.com/camera-simulator/

Domyślnie

jak może być używany poszukaj sigmy 50-150 2,8 lub tokiny 50-135 2,8 a jeśli stałka to nikkor 85 1,8 ale to będzie bliżej 2tys
    D750, D90, S8, F14, N35D,N180ED SB700

Domyślnie

Tokina 50-135f2.8 jest nawet na giełdzie na forum. To bardzo dobry obiektyw.

Domyślnie

Jeżeli faktycznie zależy Tobie na obrazie "plastycznym", selekcji planów... rozmywaniu tła, weź pod uwagę głownie stalki nikona 50.1.4g lub 85 1.8g. Zoomy ze stosunkowo jasnym światlem, 2.8 i zakresem ogniskowych powyzej 50 na dx traca znacznie na swojej uniwersalnosci, nie mowiac o porecznosci... To ma byc, jak rozumiem, szkło wakacyjne, ambitne.

Uprzedzajac następne Twoje pytanie, dotyczące zapewne zdjec niedoswietlonych, polecam pojęcie "korekty ekspozycji". Warto zapoznać sie także z fizyka działania swiatlomierza, by moc przewidywać sytuacje w których moze być wymagana owa korekta.
    Kolejne pojęcie w OT wyprzedzajacym to "histogram". Prosty temat, a pozwoli Wam kontrolować np. Poprawność owej ekspozycji
    oko

rozyczka
    Gość

Domyślnie

Czytałam conieco, nie chce podpytywać taty żeby nie psuć mu niespodzianki ale udało mi się ukradkiem dowiedzieć ,że dużo zależy także od matrycy aparatu. To juz dla mnie jest czarna magia bo zdjęcia (link) przeze mnie podesłany zawiera zdjęcia dla nas idealne ale czy przy naszym nikonie d 90 obiektyw 50 mm 1.4 (bo taki byl tam uzyty-juz się dowiedzialam u źródła ) sprawdzi sie tak samo? Nie chcę kupować w czarno mimo ,że na allegro jest bardzo atrakcyjna aukcja tego wlasnie obiektywu, planuje wziąć aparat i pójść z nim do sklepu poprzymierzać zaproponowane przez Was obiektywy, czy wystarczy z każdym obiektywem zrobić zdjęcie na ustawieniu automatycznym i potem porównać fotografie? CZy trzeba jakoś aparat ustawić? Nie chcę aby sprzedawca robił to za mnie bo zna sie na tym i mógłby jakoś wszystkimi ustawieniami zmanipulować aby wepchnąc mi ten najdrozszy obiektyw...

I jeszcze zastanawialam sie co oznaczają literki d i g przy obiektywach? Nie mówi mi wiele to co przeczytalam w internecie, maja pasować do modelu aparatu , czy te literki ,oznaczenia robią różnice w zdjęciach?
    Ostatnio edytowane przez rozyczka ; 10-12-2012 o 22:42

Domyślnie

To dobry pomysł.
    Jeżeli głównym parametrem, jaki jest dla Ciebie istotny i jaki chcesz sprawdzić jest maksymalny bokeh i jego rozkład, ustaw aparat w trybie preselekcji przysłony i ustaw najniższe wartości liczby f przysłony. Oczywiście dla 50 1.4 będzie to 1.4, ale także zrób na 1.8 i w okolicy 2.8. Będziesz miała potem porównanie dla innych obiektywow. Zobacz także obiektyw 50 1.8g. Jest tańszy a moze F1.8 będzie wystarczająca? Zauważysz zapewne, ze ta druga pięćdziesiątka ma sprawniejsze af... I tu pewnie pojawi sie kolejny dylemat... Ale tak to już w fotografii jest
    Ważne abyś wybrała sobie w miarę ten sam kadr na którym zrobisz test wszystkich dostępnych szkieł jakie Ciebie interesują.
    Zauważysz tez pewnie, ze na bokeh ma wpływ odległość od tematu a także tematu od tła.
    Zapamietaj to i pamiętaj zawsze jak robisz zdjecia

W kwestii matrycy, oczywiście macie dx. Matryca FX pozwala uzyskiwać lepsze pod tym względem rezultaty, ale nie myśl o tym. To sporo większy koszt, a opanowanie nawet przykladowej 50 1.4 na dx potrafi dać naprawdę niezłe rezultaty.
    Powodzenia.
    Ostatnio edytowane przez devilcape ; 10-12-2012 o 22:58
    oko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rozyczka Zobacz posta
    I jeszcze zastanawialam sie co oznaczają literki d i g przy obiektywach? Nie mówi mi wiele to co przeczytalam w internecie, maja pasować do modelu aparatu , czy te literki ,oznaczenia robią różnice w zdjęciach?
    Robią. To już trzeba zazwyczaj rozważać konkretnie, określone szkło i wersja d czy g. Wersje g są nowsze i droższe, ale nie maja pierścienia od przeslony (ustawia sie ją tylko na body), co moze czasem być kłopotem, np przy użyciu pierścieni macro bez przenoszenia elektroniki, ale to przykłady naprawdę niszowe.
    Wybieraj raczej g.

A konkretnie przykladowo: Szkło 50 1.8g jest często ostre od pełnej dziury, a 50 1.8d już rewelacyjne na niskiej f nie jest. Czasem nawet 50 1.8 w wersji d moze być nieuzyteczne na 1.8.

Zarówno d jak i g bedą pracować z Twoim aparatem w pełni funkcjonalnie, szukaj jednak G.
    oko

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Grodzisk Wlkp.

Domyślnie

Moim zdaniem możesz uzyskać efekt podobny jak na niektórych z przedstawionych przez ciebie zdjęć tym sprzętem co posiadasz. Uzyskanie małej głębi ostrości przy fotografowaniu niezbyt wielkich przedmiotów z bliska nie stanowi problemu. Wasz 18-200 spokojnie da radę. Z uzyskaniem małej głębi ostrości przy fotografowaniu większych obiektów jak np. cała postać już nie jest tak ławo, wymaga to jaśniejszego obiektywu - o czym wspominali przedmówcy.
    Przychylam więc się do zdania osób twierdzących, że należy trochę poczytać o zasadach fotografowania, poćwiczyć i dopiero wtedy szukać technicznych rozwiązań problemów, których nie udało się rozwikłać.

Domyślnie

Ja tam nowy jestem, ale poradzę że im szybciej poznacie z tatą jakieś podstawy fotografii i zrozumiecie że to nie wina sprzętu że wam zdjęcia nie wychodzą, tym mniej wydacie na te obiektywy, które i tak nic nie zmienią..

Co do rozmycia tła, to poza namniejszym f spróbujcie też najdłuższych ogniskowych. Nawet ciemne zoomy wtedy wszystko ładnie rozmyją. Wystarczy odejść daleko i "przyzoomować" (ale jednak koniecznie oczytajcie co to ogniskowa....)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów