Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27
    rozyczka
    Gość

Domyślnie Obiektyw do nikona d 90

Witam, poszukuje obiektywu na gwiazdkę dla taty, zalogowałam się tu aby szukać pomocy u osób ktore się na tym znają.
    Posiadamy nikona d 90 a chcemy obiektyw wakacyjny, jasny dobrze rozmywający tło ,
    dokładnie chcę aby robił takie zdjęcia jak na tej stronie zamieszone:

http://fogdancing.blogspot.com/search/label/fotografia

czo mógłby mi ktoś z użytkowników powiedzieć jakim obiektywem uzyskam takie zdjęcia? Jak się one mogą fachowo nazywac? Chyba lepiej aby taki obiektyw nie był staloogniskowy?
    Bede wdzieczna za pomoc

Domyślnie

A jaki budżet posiadasz na to szkło?
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Najpierw proszę napisać jakie obiektywy (jaki obiektyw) już macie. Potem podać budżet na nowy (używany).

rozyczka
    Gość

Domyślnie

posiadamy AF-S NIKKOR 18-200 mm 1:3.5-5.6
    oraz 35 mm 1:1. 8G
    Ten drugi miał spełniać oczekiwania ale tlo rezmywa tylko przy portretach. Nie znam się kompletnie na cenach więc nie wiem w jakich sumach się mogę zmieścić, intersują mnie i nowe i uzywane , grunt ,żebym wiedziała o co pytać w sklepie czy wyszukiwac obiektywu na allegro. Napewno jest kilka takich na różnych półkach cenowych ale planuję przeznaczyć na niego 1-2 tys. Interesuje mnie przedewszystkim nazwa,parametry. Wiadomo jakby był tańszy uzywany też miło, ale prosiłabym o podanie tych bardziej dostepnych dla studenckiego portfela.
    Dziękuję!

Domyślnie

Rozmycie tła wynika z pewnych praw fizyki - przeczytaj co to "głębia ostrości" i co na nią wpływa... będziesz wiedziała, kiedy i na jakie rozmycie tła (inaczej zwane "bokeh") można liczyć.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

A może problem nie tkwi w obiektywach? tylko właściwym ich wykorzystaniu.

rozyczka
    Gość

Domyślnie

Niestety jestesmy kompletnymi amatorami mimo przestudiowania instrukcji nie otrzymaliśmy zadowalających nas zdjęc dlatego postanowiłam zgłosić zapytanie do Was. Jeśli rozmycie jest zadowalające to zdjęcie wychodzi za ciemne, to trzeba zaraz zmieniać to iso. Nam chodzi o uniwersalnośc, czyli np kiedy wchodziny do jakiejś katedry z dworu to uzyskamy tak samo dobre zdjęcia mimo różnicy w oświetleniu , no może przestawiając tylko jedno pokrętło a nie całą ich masę. I tylko te zdjęcia przybliżone pierwszym z wymienionych przeze mnie obiektywów i robione z bliska tym drugim wychodzi w miare ładne , a zawsze chcielibysmy uzyskiwac efekt jak na zdjęciach w załączonym przeze mnie linku.

Domyślnie

Jedyne co mi przychodzi do głowy (jasny zoom do 2 zeta na wakacje) do leciwy Nikkor 35-70 2.8 D.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rozyczka Zobacz posta
    Niestety jestesmy kompletnymi amatorami mimo przestudiowania instrukcji nie otrzymaliśmy zadowalających nas zdjęc dlatego postanowiłam zgłosić zapytanie do Was. Jeśli rozmycie jest zadowalające to zdjęcie wychodzi za ciemne, to trzeba zaraz zmieniać to iso. Nam chodzi o uniwersalnośc, czyli np kiedy wchodziny do jakiejś katedry z dworu to uzyskamy tak samo dobre zdjęcia mimo różnicy w oświetleniu , no może przestawiając tylko jedno pokrętło a nie całą ich masę. I tylko te zdjęcia przybliżone pierwszym z wymienionych przeze mnie obiektywów i robione z bliska tym drugim wychodzi w miare ładne , a zawsze chcielibysmy uzyskiwac efekt jak na zdjęciach w załączonym przeze mnie linku.
    Lustrzanka nie da Ci lepszych zdjęć niż najprostszy kompakt... jeśli nie potrafisz jej odpowiednio użytkować.

Przeczytaj książkę o podstawach fotografii, to może twój aparat zacznie robić lepsze zdjęcia...
    Bez tego pozostaje tobie takie ustawienie -> auto ISO, program auto lub któryś z tematycznych i modlić się, aby wyszło tak jak chcesz... ale to loteria.

A o innych obiektywach pomyśl, jak poznasz i zrozumiesz podstawy, bo możesz kupić i najlepszy, ale co z tego jak nie masz zielonego pojęcia jak go wykorzystać...

A co do dobrego rozmycia tła, to Sigma 200-500/2.8 ma bardzo miłe i to na większych odległościach...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Odpowiedż masz w postach #5 i #6; "rozmyciem" żądzą prawa fizyki, nie automatyczny tryb aparatu. Aby uzyskać efekt rozmycia tła potrzebujesz:
    1. Dużej matrycy, D90 ma matrycę typu DX i tego nie zmienisz
    2. Jasnego obiektywu, który nie może być przymknięty to f 5,6 czy coś w tym stylu, bo to nic nie da
    3. Jest jeszcze kilka parametrów wpływających na rozmycie tła ( odległość matrycy od obiektu, odległość obiektu od tła i tak dalej, tzreba poczytać o głebi ostrości).
    Generalnie prócz "jasnego szkła" trzeba mieć jeszcze minimum wiedzy podstawowej i umiejętnie ją stosować przy pomocy "guzików i pokręteł".
    Jak już zapoznasz się z teorią na temat głębi ostrości, polecam wyszukanie w necie kalkulatorów i animacji głębi ostrości, dowiesz się co, przy pomocy czego i w jakich warunkach da się osiągnąć.
    Obiektyw o zmiennej ogniskowej o którym napisałaś i głębia mała ostrości to w zasadzie dwie sprzeczności, zwłaszcza przy małym budżecie, więc w grę wchodzą głównie obiektywy stałoogniskowe; skoro masz 35mm 1,8, to tanim uzupełnieniem może być 50mm 1,4 (1,, lub 85mm 1,8 (1,4 wykracza po za budżet).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów