Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Dolomity

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Stary Kisielin k/Zielonej Góry

Domyślnie Dolomity

Witam !
    W połowie września wybraliśmy się z małżonką na spontaniczny kilkudniowy wypad we włoskie Dolomity. Jako że wyjazd nie był wcześniej zaplanowany pojechaliśmy do znanej miejscowości Cortina d'Ampezzo. Spędziliśmy tam trzy noce w tym pierwszą w samochodzie, ponieważ przyjechaliśmy tam wieczorem i nie mogliśmy znaleźć jakiegoś sensownego noclegu a hotele były bardzo drogie. Na następny dzień znaleźliśmy nocleg ale też nie był zbytnio tani bo 75 EUR za naszą dwójkę ale za to z pysznym regionalnym śniadaniem. Cortina okazała się uroczą ale trochę szpanerską miejscowością , o tej porze roku dosyć wyludnioną. Za to z Cortiny można dostać się do wszelkich pasm górskich których jest tam dużo bo Cortina leży pośród nich. Wszelkie informacje łącznie z mapkami o ciekawych miejscach można uzyskać w informacji turystycznej gdzie trafiliśmy na panią mówiącą po polsku !!
    Jak wspomniałem o tej porze roku jest stosunkowo mało turystów i np jak poszliśmy 4 godzinnym szlakiem na wodospady nie spotkaliśmy na trasie ani jednej osoby !! Czysta przyjemność dla oczu i ciała przy wspaniałej pogodzie : ) Wjeżdżaliśmy też wyciągami na pasma gór Cristallo i Tofany gdzie po prostu szczęka mi opadła. Jako że moja sprawność fizyczna jest zbliżona do worka cementu spodobała mi się możliwość zdobywania szczytów różnymi wyciągami i wysokość 3200 m nie jest żadnym problemem : ) Wariantów wędrowania jest mnóstwo , bo można wjechać na samą górę , można do połowy , można wejść do połowy lub od połowy i to samo z powrotem. Jeśli ktoś woli bardziej zaawansowaną wspinaczkę to można wędrować tzw.ferratami czyli przypiętym do stalowych linek które są umocowane na wytyczonych trasach . Polecam Alpy nie tylko zimą !! Jako że nie umiem umieszczać zdjęć na forum to udostępniam link do paru zdjęć z naszej wycieczki:
    D300 |N 50/1,4 | N 70-300VR | S 18-50/2,8 | T90/2,8 | SB 800

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

No a ten link to ka sie podział?

Oszczędny w słowach
    Miasto

Domyślnie

A przepraszam , trochę techniki i się gubię :
    Teraz powinno być ok :
    https://plus.google.com/photos/11158...K2BsayGxp__zAE

Oszczędny w słowach
    Miasto

Domyślnie

A przepraszam , trochę techniki i się gubię : )
    Teraz powinno być ok :
    https://plus.google.com/photos/11158...K2BsayGxp__zAE
    Ostatnio edytowane przez cayo ; 18-11-2012 o 16:24

Domyślnie

suuuper widoki!
    zazdroszczę, a ponieważ w wakacje również się wybieram - mogę prosić o informację z jakich szczytów/tras robiłeś te fotki?
    Ciekawe, że własne g..o nie śmierdzi

Domyślnie

Widoki przednie. Można pozazdrościć. Troszkę mi kolorków brakuje w tych fotografiach.

Domyślnie

świetne, ja to oglądam niestety tylko zimą. Pozazdrościć
    D7000; SB - 910; N10 - 24; N18 - 200 VRII; N70 - 300 VR G IF-ED; N35 / 1.8G; N105 / 2.8 VR MICRO + podpórka + FT2

Oszczędny w słowach
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hom_er Zobacz posta
    suuuper widoki!
    zazdroszczę, a ponieważ w wakacje również się wybieram - mogę prosić o informację z jakich szczytów/tras robiłeś te fotki?
    Część zdjęć ,te surowe góry , bez zieleni jakby księżycowe to pasmo Tofana a fotografowałem je ze szczytu Lagazuoi (2751m) , kolejne to pasmo Cristallo a fotografowałem je ze szczytu Forcella Staunies (2851m).
    Parę fotek jest też ze szlaku na wodospad Cascata di Fanes.

Oszczędny w słowach
    Miasto

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za miłe słowa bo to moje pierwsze fotki na forum a co do braku kolorów na niektórych to te góry takie po prostu były wręcz nieziemskie : )
    Po przyjeździe tam warti zajść do informacji turystycznej i zaopatrzyć się w parę mapek okolicy bo jest tam do zobaczenia jeszcze mnóstwo rzeczy np. Natural Park Ampezzo czy wodospady.
    Polecam też strony o Dolomitach , chociażby te:

http://www.wdolomitach.pl/
    http://jarekkardasz.republika.pl/

Domyślnie

Zacne widoki...

Uprawnienia umieszczania postów