A tak dla uscislenia (bo nie jestem pewien). Rawy z D600 odczyta Nikon Capture NX 2.3.4?
I ACR 7.2, ktorego nie da sie zainstalowac do PS CS5 tylko do CS6 dopiero.
Bo ja mam CS5.
Ktos by mogl potwierdzic dla pewnosci.
Szukaj
A tak dla uscislenia (bo nie jestem pewien). Rawy z D600 odczyta Nikon Capture NX 2.3.4?
I ACR 7.2, ktorego nie da sie zainstalowac do PS CS5 tylko do CS6 dopiero.
Bo ja mam CS5.
Ktos by mogl potwierdzic dla pewnosci.
Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
Pozdrawiam, Krzysiek.
D600 ale nie podniecaj się jpgami bez obróbki, resizowanymi imgshack loaderem specjalnie na prośbe forumowiczow przepalonymi lub niedoswietlonymi. Sciagnij NEFy i wrzuc do obrabiarki, z której korzystasz.
Swoją droga teraz się nie dziwię ze nikt nie chce wrzucać sampli. Jestem sobie na wyjeździe na wsi, pada mzawka, ciemno, czytam ze potrzebne sample bo dyskusja tylko o kurzu. Dodatkowo sample mają być -3 EV 0 i +3 EV. Scena z dużym zakresem totalnym. No to idę na spacer, znajduje koparke w krzakach, myślę sobie są cienie, farba, rdza, ciemne smary i kawałek szarego nieba - przepalam, niedopalam i na zero. Na iso 1600 i jeszcze wyżej, na 3200. Wyłączam usprawniacze jpg, nic nie poprawiam żeby każdy mógł ocenić sobie NEF albo jpg sam i poprawić co chce, cienie, odszumianie, ekspozycję, cokolwiek. Bo właśnie tak - wydawało mi się - miało być.
Potem popycham to przez komore na skydrive i imgshack co zabiera czas i mb.
I co?
I kaszana.
Odechcialo mi się.
Jak nie chcesz inwestować sciagnij sobie LR 4.3 beta z labs.adobe.com. Od 4.2 czyta NEF z d600.
mod: nie piszemy posta za postem, korzystamy z funkcji "edytuj".
Ostatnio edytowane przez FHR ; 25-11-2012 o 01:39 Powód: łączenie postów
... keep walking ...
Rozumiem twoje rozczarowanie... ale nie dogodzisz każdemu. Moja opinia o tym, że obrazek z D600 jest lepszy D700 została zjechana i padły teksty typu ... "udowodnij"... no więc... po co. Skoro mi nie wierzycie, można się przekonać samemu za jedyne 7000 zł :].
Nadal twierdzę, że D600 ma lepszy obrazek, ale gorszy nieco AF.
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
ONA: Z6 + T24-70/2.8 VC * Nikkor Z24-70/4s + SB-800
ON: Z6 + Nikkor Z24-70/4s * T70-200/2.8VC + SB-900
Chyba zrobię tak - jutro wrócę do domu, pobiegne do Parku Oliwskiego, może będą jeszcze jakieś złote liście, skrzykne ze 3 top modelki, potem przekonam je aby zapozowaly też w katedrze, zmienię parę szkieł, może skombinuje d4 albo d800, warto porównać w końcu, po selekcji parę godzin w LR, wyciagne cienie, wygladze przepalenia i darki, nasyce kolor, wyostrze tu i tam, może jakiś gradient na niebo. Przeskaluje w LR i do jpga. Będą sample jak znalazł...
wysłano z Note za pomocą Tapatalk2
... keep walking ...
Oj spokojnie MarcinKonrad. Zapytałem bo jestem zaskoczony. Swoim marnym D90 czego nie zrobię z biegu to wygląda 1000.000 razy lepiej niż to co zapodałeś powyżej. Od razu się zmartwiłem bo sam szykuję się na kompromis w postaci D 600. Nie mam żadnych pretensji do Ciebie.
Ostatnio edytowane przez FHR ; 26-11-2012 o 00:03 Powód: wulgaryzm
A tak właściwie, to po co rzucać sample -3EV, 0, +3EV?
Kto tak kwasi zdjęcia?
Nie lepiej puścić w obieg normalnie naświetlonej klatki?
UPDATE!
http://strony.aster.pl/octavarium/N/DSC_0959.NEF
Proszę bardzo, kościelnie, dużo jasnego i ciemnego w jednej scenie, ISO 4000.
Proszę o zachowanie dla siebie i nie rozpowszechnianie.
Ostatnio edytowane przez octavarium ; 25-11-2012 o 03:02
octavarium .... masz jakieś sample na normalnym ISO (200 - 1600) ? Chętnie zobaczę.
NIKOLAY: proszę, ISO 800
http://strony.aster.pl/octavarium/N/_DSC0496.NEF
oczywiście do użytku wewnętrznego![]()
Skontaktuj się z nami