Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 96

Domyślnie Kompletowanie narzedzi do domu/warsztatu - czyli wybor prezentow na rozne okazje

Mam pytanie i prosbe do osob, ktore sprawdzily to i owo w swoim przydomowym warsztacie by podpowiedzialy co warto kupic.
    Zostalem zapytany co chcialbym dostac pod choinke, a z racji tego, ze 'mam juz wszystko' pomyslalem, ze dobrym pomyslem bedzie zaczac kompletowac jakies narzedzia przydatne w domu i garazu. wprawdzie przeprowadzka do nowego domu dopiero za 2 lata, ale lepiej takie zakupy rozlozyc w czasie to mniej sie odczuje ich zakup. Prosze zatem o wymienianie sprawdzonych w boju, markowych i porzadnych narzedzi. Najlepiej konkretne firmy i modele.

Na poczatek pomyslalem o: wiertarce, zestawie kluczy, mlotku, jakiejs pile (metal, drewno), itd.

zapraszam do wymiany doswiadczen.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Ja ostatnio kupiłem takie fajne coś co się nazywa multitool. Czyli oscylacyjne narzędzie, którym można coś podpiłować lub spolerować lub uciąć itp., w szczególności w trudno dostępnych miejscach. Ja akurat mam Makitę ale Bosch (jest też niebieska wersja PRO), Black&Decker, Dremel i inni też mają coś podobnego u siebie.

Domyślnie

Wiem, że nie jest to stricte odpowiedź na Twoje pytanie, ale jako gadżet dla majsterkowicza polecam multitool Leatherman Sidekick. Kupiłem go kilka miesięcy temu i skórzana kaburę, która można przymocowac do paska. Zakup raczej z ciekawości, czy takie małe narzędzie może być przydatne. Okazało się, że jest mega przydatne- ryby, grzyby, działka, rower, wakacje; jeździ ze mną wszędzie. Polecam jako prezent z czystym sumieniem.

Domyślnie

Ja ostatnio widziałem porządną wiertarkę na promocji (a w zasadzie to młotowiertarkę). Szukałem porządnego narzędzia i już miałem na oku Makitę HR2470, ale ostatecznie padło na Hitachi DH24PC3 (porównanie tutaj: http://rankingmlotowiertarek.narzedzia.pl/ - o dziwo, Hitachi ma lepsze parametry). Dostępne jest na promocji w Leroy Merlin za 500, ale nie wiem do kiedy - jakoś chyba ta promocja się kończy. Wiem, że to dużo, ale w porównaniu do Makity za 620 + przesyłka czy Boscha za 800 to jednak chyba najlepszy wybór. Powiem tylko jedno - wchodzi w ścianę jak w masło
    D7(5)0 | F100 | F8/3.5 | S10-20/4.5 | N18-35 | S24-70/2.8 | N50/1.8 | N85/1.8 | N70-300VR | SB800

Domyślnie

porządna siekiera, piła płatownica ............ stanley

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ppfalcon Zobacz posta
    Ja ostatnio widziałem porządną wiertarkę na promocji (a w zasadzie to młotowiertarkę). Szukałem porządnego narzędzia i już miałem na oku Makitę HR2470, ale ostatecznie padło na Hitachi DH24PC3 (porównanie tutaj: http://rankingmlotowiertarek.narzedzia.pl/ - o dziwo, Hitachi ma lepsze parametry). Dostępne jest na promocji w Leroy Merlin za 500, ale nie wiem do kiedy - jakoś chyba ta promocja się kończy. Wiem, że to dużo, ale w porównaniu do Makity za 620 + przesyłka czy Boscha za 800 to jednak chyba najlepszy wybór. Powiem tylko jedno - wchodzi w ścianę jak w masło
    Makita to wół roboczy, sprawdzony sprzęt. A to Hitachi - no nie wiem. Widziales jakiegos budowlanca co uzywa Hitachi?
    .

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kzkzg Zobacz posta
    Makita to wół roboczy, sprawdzony sprzęt. A to Hitachi - no nie wiem. Widziales jakiegos budowlanca co uzywa Hitachi?
    Makitą oscylacyjną dokładnie tą wyżej z linka
    http://www.makita.pl/prod/urzadzenie...x6-679-77.html
    wyryłem 55metrów kwadratowych fugi cementowej Mapei bo glazurnik obcokrajowiec pomylił kolory szło jak w masło. Zajęło mi to 6-7 godzin diamentowym brzeszczotem segmentowym też makity.
    Co do Hitachi to mój kumpel prowadzący ogromną wypożyczalnie elektronarzędzia twierdzi , że te urządzenia są bardzo dobre jak na cenę. Tak mi się ta makita spodobał, że kupiłem sobie do amatorskich zastosowań coś takiego podobnego tylko nie ta liga trwałości
    http://www.blackanddecker.pl/powerto...catno/MT250KA/
    Jak by mi ktoś kiedyś powiedział, że oscylacyjnym można coś uciąć bym nie wierzył, a jednak bez obrotowego narzędzia da się pracować i to bardzo bezpiecznie, zemkło mi się ostrze makity na kolano i nic, zupełnie nic. Kątową szlifiera już bym był kaleka bez kolana .
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 20-11-2012 o 20:11

Domyślnie

Najpierw sobie odpowiedz na pytanie czemu ma to służyć:
    - okazjonalne dłubaniu na niskim poziomie (zawieszenie obrazka, przecięcie listewki itp.), a do reszty wzywasz "fachowców"
    - sam bierzesz na klatę sporo robót "okołodomowych" plus jakieś drobne roboty budowlane/stolarskie
    Jeśli to drugei to musisz stawiać na jakość (oszczędzisz pieniądze, czas, zdrowie), przyzwoite marki to: makita, metabo, niebieski bosch, polska celma
    Zacząłbym od (elektronarzędzia):
    - wiertarka (najlepiej sds)
    - wkrętarka aku
    - wyrzynarka
    - szlifierka kątowa
    - pilarka ręczna
    ....
    oczywiście w ślad idą:
    - młotki (ślusarski, ciesielski)
    - komplet długich imbusów
    - komplet bitów
    - komplet kluczy płaskich
    - komplet kluczy nasadowych najlepiej z grzechotką
    - imadło

Do tego co powyżej jeśli to dom to zawczasu zaplanuj miejsce na stół warsztatowy

Generalnie jak napisałem...określ się czemu to ma służyć, póki co pytasz: chcę robić zdjęcia - jaki aparat i jakie obiektywy?

Ps. wszelkie "multitoole" są dobre na biwak - w domu się nie sprawdzą (piszę o tych scyzorokowatych)
    Ostatnio edytowane przez Onsajt ; 20-11-2012 o 20:47
    Czesc, Serwus, Strzalka, Witka, Siema, Elo, Hej, Jak tam? - mowi Rafał

Domyślnie

wlasnie chodzi o to zebym mogl duzo zrobic samemu. mam zamiar wykonywac wiekszosc napraw, remontow i takich tam. mam w planie samodzielne wykonanie jakiegos murowanego grilla, czyli bede musial zrobic jakies lawki, zadaszenie. z cala pewnoscia zrobie wedzarnie i drewutnie. ma to wiec byc sprzet porzadny bo po pierwsze ma mi umozliwic wykonanie robot na wysokim poziomie a co najwazniejsze ma pomoc w tym zeby robienie tego wszystkiego bylo przyjemnoscia i milym urozmaiceniem po calym dniu pracy.

wspomniano o siekerze - slyszalem, ze rewelacyjne robi Fiskars. tylko pytanie jakiej wielkosci powinna byc siekiera do rabania pieńków, tak żeby przygotować drewno do kominka?
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    wspomniano o siekerze - slyszalem, ze rewelacyjne robi Fiskars. tylko pytanie jakiej wielkosci powinna byc siekiera do rabania pieńków, tak żeby przygotować drewno do kominka?
    Do rąbania drewna do rozpałki coś takiego:
    http://pol-pl.fiskars.com/Produkty/O...20-Siekiera-X7
    Do grubszego:
    http://pol-pl.fiskars.com/Produkty/O...ozlupujaca-X25

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów