Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Nikon d40 i m42

Domyślnie

Z jednym obiektywem soczewka mydli z innym nie, dodatkowo te soczewki też są różnej jakości. Jak się trafi dobrana para, to można mieć ostry zestaw albo zestaw mydlany - jak się nie trafi.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Epistofeles Zobacz posta
    używałem D40 z Zenitem 50/2 bez adaptera i Sonnara 180/2.8 z soczewką. Nie zauważyłem by soczewka w drastyczny sposób niszczyła jakość obrazu, nie przy matrycy 6 MP.
    Ja używałam D80 z Sonnarem 180/2.8 i adapterem z soczewką. Tragedia. Obraz jak za mgłą. Oczywiście najgorzej przy f/2.8, ale przy innych wartościach nie było dużo lepiej, a przecież skoro mam jasne szkło, to chcę z niego korzystać przy f/2.8. Teraz używam przejściówki z Psix i jakość obrazu z Sonnara na D80 to bajka
    Kobieta z Sonnarem też może

Domyślnie

Mogłabyś podesłać mi jakieś namiary na tę przejściówkę? oczywiście Sonnara mam na Psix więc może warto spróbować

Domyślnie

Ja trafiłam na nią na Allegro, ale nie zawsze jest. Musisz sprawdzać. Kupiłam używaną, sporo taniej Szukaj: adapter Psix (Pentacon Six) - Nikon.

Domyślnie

Dzieki, zauwazylem nawet ze na naszej gieldzie sie pojawil

Domyślnie

O widzisz, to jeszcze lepiej. Polecam ten adapter. Nie musisz bawić się w przejściówki z soczewką, a masz ostrzenie na nieskończoność. Obraz z tego Sonnara to coś pięknego!

Domyślnie

D40 + M42 do makro polecam. Można kupić takie pierścienie pośrednie żeby pierwszy był do M42, a ostatni do Nikona.
    D7000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez edmund Zobacz posta
    D40 + M42 do makro polecam. Można kupić takie pierścienie pośrednie żeby pierwszy był do M42, a ostatni do Nikona.
    pośrednie czy odwrotnego mocowania?

Ja w D60 + 50 1.8 (na M42) nie mogłem ustawić ostrości (miałem i z soczewką i bez) w wizjerze jest ok a zdjęcie mydlane. Na D7K jest troszkę lepiej jak mogę sobie pozwolić by statyw ustawić i ostrość dociągać przy włączonym LV.
    D7K SB900|N24-120 f4, N35 f1.8 i kilka słoików|...i masa drobiazgów|wszystko upchane w Tamrac Velocity 8x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez EMILjo Zobacz posta
    pośrednie czy odwrotnego mocowania?

Ja w D60 + 50 1.8 (na M42) nie mogłem ustawić ostrości (miałem i z soczewką i bez) w wizjerze jest ok a zdjęcie mydlane. Na D7K jest troszkę lepiej jak mogę sobie pozwolić by statyw ustawić i ostrość dociągać przy włączonym LV.
    Bo ostrosc ustawia sie nie na oko, a na kropke. To takie zielone w wizjerze. Jesli AF w aparacie nie jest przesuniety' to zawsze dobrze wskarze.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów