w exifie jest taka opcja jak: zrodla swiatla. Mimo tego ze zdjecie bylo robione z lampa zewnetrzna i byl blysk to pokazuje jako nieznane :/
Szukaj
w exifie jest taka opcja jak: zrodla swiatla. Mimo tego ze zdjecie bylo robione z lampa zewnetrzna i byl blysk to pokazuje jako nieznane :/
Na kazdym jest tak samo czyli "nieznany". Nawet na "orginalach" czyli przed zmniejszeniem rozmiaru.
Bo zmniejszenie rozmiaru nie powinno nic zmieniać w exifie. Pytałem tylko czy na jakichś zdjęciach, które masz poprawnie naświetlone masz coś innego tam wpisane. Bo jak nie, to akurat ten wpis w exifie nie ma nic do rzeczy pewnie.
Możesz ściągnąć stąd program http://www.photome.de/home_en.html i aktualizację potem, to będziesz mógł bardzo szczegółowo exify oglądać. Tylko co to da? U mnie na dobrych i złych zdjęciach jest informacja, że flash był (i faktycznie fizycznie błyskał), czyli tak jakby to aparat złapał nie ten moment.
Sciagne i sprawdze, ale ja nie mam zdjec poprawnie naświetlonych z lampą zawenetrzna. To zdjęcie, które wrzuciłem tutaj jest wykonane z lampą wewnętrzną, ale tam tez pokazuje "nieznane".
A próbowałeś dać lampę w tryb M? Wtedy pewnie też będziesz miał w tym polu "nieznane", a zdjęcie może być poprawniej naświetlone. Dlatego tym co jest w tym polu bym się nie przejmował.
oto co mi pokazał ten program
zdjecie nr 1 ( bez lampy ) pokazuje : Lampa - Flash did not fire. Light source - unknown. Flash - Flash did not fire.
zdjecie nr 2 ( bez lampy ) pokazuje : Lampa -Internal flash, Flash fired, compulsory flash mode, return light detected. Light source - unknown. Flash - Flash fired, compulsory flash mode, return light detected.
zdjecie nr 3 ( bez lampy ) pokazuje : Lampa - Nikon SB-900, Flash fired, compulsory flash mode, return light detected. Light source - unknown. Flash -Flash fired, compulsory flash mode, return light detected.
Przegladajac "szczegolowo" exifa od zdjecia nr 3 natknalem sie na szczegolowe dane o lampie ( prawie na samym dole ).
nie probowalem bo " nie ogarniam " lampy w trybie M :/
Skontaktuj się z nami