Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Domyślnie

w exifie jest taka opcja jak: zrodla swiatla. Mimo tego ze zdjecie bylo robione z lampa zewnetrzna i byl blysk to pokazuje jako nieznane :/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez n_w Zobacz posta
    w exifie jest taka opcja jak: zrodla swiatla. Mimo tego ze zdjecie bylo robione z lampa zewnetrzna i byl blysk to pokazuje jako nieznane :/
    A sprawdź czy na poprawnie naświetlonym lampą zdjęciu też masz "nieznane"? Bo u mnie na tych dobrych i złych w tym polu jest wpisane "Unknown".
    Czym sprawdzasz exif?

Domyślnie

Na kazdym jest tak samo czyli "nieznany". Nawet na "orginalach" czyli przed zmniejszeniem rozmiaru.

Domyślnie

Na kazdym jest tak samo czyli "nieznany". Nawet na "orginalach" czyli przed zmniejszeniem rozmiaru.
    Bo zmniejszenie rozmiaru nie powinno nic zmieniać w exifie. Pytałem tylko czy na jakichś zdjęciach, które masz poprawnie naświetlone masz coś innego tam wpisane. Bo jak nie, to akurat ten wpis w exifie nie ma nic do rzeczy pewnie.
    Możesz ściągnąć stąd program http://www.photome.de/home_en.html i aktualizację potem, to będziesz mógł bardzo szczegółowo exify oglądać. Tylko co to da? U mnie na dobrych i złych zdjęciach jest informacja, że flash był (i faktycznie fizycznie błyskał), czyli tak jakby to aparat złapał nie ten moment.

Domyślnie

Sciagne i sprawdze, ale ja nie mam zdjec poprawnie naświetlonych z lampą zawenetrzna. To zdjęcie, które wrzuciłem tutaj jest wykonane z lampą wewnętrzną, ale tam tez pokazuje "nieznane".

Domyślnie

A próbowałeś dać lampę w tryb M? Wtedy pewnie też będziesz miał w tym polu "nieznane", a zdjęcie może być poprawniej naświetlone. Dlatego tym co jest w tym polu bym się nie przejmował.

Domyślnie

oto co mi pokazał ten program

zdjecie nr 1 ( bez lampy ) pokazuje : Lampa - Flash did not fire. Light source - unknown. Flash - Flash did not fire.

zdjecie nr 2 ( bez lampy ) pokazuje : Lampa -Internal flash, Flash fired, compulsory flash mode, return light detected. Light source - unknown. Flash - Flash fired, compulsory flash mode, return light detected.

zdjecie nr 3 ( bez lampy ) pokazuje : Lampa - Nikon SB-900, Flash fired, compulsory flash mode, return light detected. Light source - unknown. Flash -Flash fired, compulsory flash mode, return light detected.

Przegladajac "szczegolowo" exifa od zdjecia nr 3 natknalem sie na szczegolowe dane o lampie ( prawie na samym dole ).

Domyślnie

nie probowalem bo " nie ogarniam " lampy w trybie M :/

Domyślnie

mam cos takiego
    powiedz mi czy ten wyzwalacz sczytuje impuls ze stópki czy przez ten kabel?
    tak czy siak podłącz nadajnik do aparatu, odbiornik do lampy i zobacz czy wszystko działa poprawnie. sprawdz działanie na różnych trybach (auto, TTL, Manual)
    Daj znać jak wypadła próba

Domyślnie

nie probowalem bo " nie ogarniam " lampy w trybie M :/
    Ustaw tryb M i wybierz 1/1 to lampa będzie strzelać pełną mocą. Wtedy na pewno na zdjęciu powinien być ślad po niej (o ile oczywiście wszystko dobrze działa).
    No i odpowiednia przesłona i czas w aparacie, może być 2.8 i 1/100.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów