Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Nikon d40 i m42

Domyślnie Nikon d40 i m42

Czy miał ktoś styczność z nikonem d40 i obiektywem m42? Planuję zakupić, ale kompletnie się na tym nie znam i mam trochę pytań. Z góry dziękuję za ujawnienie się

Domyślnie

Tak samo jak z każdym innym Nikonem - brak ostrzenia na nieskończoność. W zależności od ogniskowej i szkła max 1,5-10m oraz brak pomiaru światła.

Domyślnie

Zdarzają się szkła którym można bagnet wymienić i będą działać z pełnym zakresem ostrości aż po nieskończoność.
    Oczywiście bez AF.
    Sam tak używam Jupiter-a 135.
    Zagrypiony D7200, Sigma 150-600 Sport, S 18-35 1.8, S 10-20 3.5, N35 1.8 i wskrzeszony Jupiter, pare(set) fotek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Tak samo jak z każdym innym Nikonem - brak ostrzenia na nieskończoność. W zależności od ogniskowej i szkła max 1,5-10m oraz brak pomiaru światła.
    Ewentualnie ostrzenie w pełnym zakresie kosztem ostrości na pełnym otworze... No ale to zależy od adaptera, czy z soczewką czy nie. Generalnie odpuść sobie szkła M42 a poszukaj manuali z bagnetem Nikona, albo tych M42 w których można wymienić dupkę. Więcej znajdziesz tutaj.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Ewentualnie ostrzenie w pełnym zakresie kosztem ostrości na pełnym otworze... No ale to zależy od adaptera, czy z soczewką czy nie. Generalnie odpuść sobie szkła M42 a poszukaj manuali z bagnetem Nikona, albo tych M42 w których można wymienić dupkę. Więcej znajdziesz tutaj.
    Z autopsji polecam nikona e series 50mm. Ostrzy na nieskonczonosc.
    D3100+grip, N18-105VR, Nikon E 50mm 1.8, Miranda 630CD

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Z Nikony trzycyfrowe i seria jedno cyfrowa pomiar światła ma.

Domyślnie

Odpuść sobie M42 w Nikonie i popatrz na Psix.
    Kobieta z Sonnarem też może

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturmsi Zobacz posta
    Z Nikony trzycyfrowe i seria jedno cyfrowa pomiar światła ma.
    D7000 też ma pomiar światła.

A wracając do pytania to miałem D40 i robiłem próby z M42. Generalnie do makro jest ok, z ostrzeniem na nieskończoność już gorzej (potrzeba przejściówki z soczewką, a to często pogarsza obraz). Pomiaru światła jak pisali koledzy nie ma, mały wizjer utrudnia ostrzenie ręczne. Działa co prawda potwierdzenie ostrości, ale z tego co zauważyłem to dopiero przy sporym przymknięciu przysłony jest to wiarygodne (dotyczy to zresztą nie tylko M42, ale również innych manuali - miałem też heliosa z bagnetem). Można ewentualnie zamontować matówkę z klinem, ale nie wiem czy będziesz chciał tak ingerować w aparat.
    Reasumując do makro jak najbardziej, ale do innych zastosowań nie polecam.
    D90+grip/D80/Nikkor 18-105/Helios 44-2+pierścienie/Revueon 135 2.8/Sigma 70-300/Metz 44AF1/Nikkor 28-80

Domyślnie

D40/40x, D60, D3000, D3100, D5000 i D5100 też maja pomiar światła. Nie jest to typowy pomiar, ale jest - czego nie mają D50, D70/s, D80 i D90.

http://forum.nikoniarze.pl/showpost....2&postcount=54
    Ostatnio edytowane przez puciek ; 27-10-2012 o 18:42
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

używałem D40 z Zenitem 50/2 bez adaptera i Sonnara 180/2.8 z soczewką. Nie zauważyłem by soczewka w drastyczny sposób niszczyła jakość obrazu, nie przy matrycy 6 MP.
    Strzelasz na pełnym manualu, zmieniasz ekspozycję kontrolując czas naświetlania i ISO. w sumie nie ma takiej tragedii, musisz tylko być super-pro-camera-obscura-hero.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów