Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Wybór lampy

Domyślnie Wybór lampy

Stoję przed wyborem lampy. Po przeczytaniu wątków na forum dalej mam wątpliwości. Biorę pod uwagę SB 700 i
    Metza 50. Do Metza skłania mnie cena. Do SB 700 chyba sama świadomość ,że jest systemowa i że będzie niezawodna. Pozdrawiam.
    D90 N 35/50/85 1.8

Thumbs up

Mam SB 700 i jestem bardzo zadowolony, z czystym sumieniem mogę Tobie polecić.

Domyślnie

sb700
    D3s+D700 | Kilka Nikkorów | CX240 i mały Apple

Domyślnie

Nie wiem, w czym sb700 ma być lepsza Metza 50. Też jestem przed kupnem lampy i poczytałem sobie na forum co nieco. Mój wybór padł na Metza, tylko nie wiem jeszcze, czy 50, czy dołożyć do nowego modelu 52. Przede wszystkim sb700 lubi się przegrzewać - mało kto ci to powie - i może okazać się, że za którymś błyskiem odmówi posłuszeństwa w najbardziej oczekiwanym momencie. Wtedy trzeba swoje odczekać, aż lampa wystygnie. To nie żart. Poza tym niedopuszczalne jest mocowanie do aparatu. Po prostu są luzy. Wielu użytkowników sb700 posuwa się nawet do wyginania sanek na aparacie.
    Z6II | N 14-30 | T 28-75 | S 8 + FTZ + Nodal Ninja R10

Domyślnie

Nie mów głośno o luzach, bo Cię zjedzą na tym forum. Ja kiedyś o tym wspomniałem. Tutaj trzeba mówić, że najlepsze są tylko lampy systemowe
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

no to tak, jak potrzebujesz lampy do kup tańszą z tych dwóch, jak potrzebujesz napisu bierz nikona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez black70 Zobacz posta
    Przede wszystkim sb700 lubi się przegrzewać - mało kto ci to powie - i może okazać się, że za którymś błyskiem odmówi posłuszeństwa w najbardziej oczekiwanym momencie. Wtedy trzeba swoje odczekać, aż lampa wystygnie. To nie żart. Poza tym niedopuszczalne jest mocowanie do aparatu. Po prostu są luzy. Wielu użytkowników sb700 posuwa się nawet do wyginania sanek na aparacie.
    1) Metz też nie lubi zbyt częstego błyskania pełną mocą, ale w przeciwieństwie do SB-700 w żaden sposób nie informuje, że się przegrzał lub zaczyna przegrzewać, po prostu albo przestaje działać, albo się wyłącza.

2) Luzy w Metzu są i to chyba większe niż w SB-700. Mocowanie Metza polega na bolcu i klasycznym dokręceniu, ale zbytnio tym się lampy nie usztywni.

3) Największy luz ma głowica Metza...

Nie namawiam nikogo do kupowanie SB-700, ani nie odradzam Metza. Wyrównuję tylko krytykę. Sam mam Metza 50-tke i lampa się dobrze spisuje, ale:
    - brak filtrów temperaturowych oraz dyfuzora w komplecie:
    + dyfuzor od 30 zł - dobry ok 50 zł
    + filtry temperaturowe, plastikowe (nie folia) i nie te śmieszne kolorowe dyfuzory - od 50 zł/szt, takie w miarę dobre i dedykowane do Metza po ok 100 zł, ale dostać je graniczy z cudem.
    podstawki i etui nie liczę, więc do Metza trzeba dołożyć 250 - wychodzi prawie cena SB-700.

Za Metz 50 AF-1:
    + większa moc, bardzo przydatna przy błyskaniu z odbicia
    + szybsza - większy kondensator ma więcej mocy, a zazwyczaj pełną nie błyska, więc i więcej zostaje w kondensatorze.
    + tańsza

Za SB-700:
    + dyfuzor (przydatny) i filtry temperaturowe (amatorsko mniej przydatne)
    + wygodniejsza i szybsza obsługa
    + czulszy sensor CLS - łapie z większej odległości niż Metz 50.
    + wielo obszarowe wspomaganie AF. Metz ledwie 5-9 centralnych punktów pokrywa.

Jeśli nie potrzeba Ci filtrów temperaturowych czy etui na lampę, to lepiej brać Metza.
    W przyszłości zawsze można kupić kolejną.

Domyślnie

Mam SB 700 i jestem bardzo zadowolony.

Wykorzystany w akcji na kilku ślubach - nigdy się nie przegrzał.
    Bardzo długo trzymają akumulatory.

Nie znam Metza, nie mam więc porównania.

Sugeruję podejście do FJ i podpięciu obu lamp.

Wiele razy miałem tak, że przy wyborze naczytałem się na forum dziesiątki postów, bylem już prawie na tej podstawie zdecydowany, po czym w sklepie decydowałem się na odrzucony wcześniej model bo po prostu bardziej go czułem.

Ostatnio tak miałem właśnie z lampą.
    Szukałem czegoś rezerwowego i taniego, fakty przemawiały za nowym Nissinem, jednak po podpięciu w sklepie totalnie mi nie podpasował i kupiłem używanę SB-600 i jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam,
    Arek

Domyślnie

Niestety wcale w głowie mi się nie "rozjaśniło". Chciałbym dodać ,że nie robię zawodowo ślubów i będzie to moja główna lampa na body, reszta to manualne.
    D90 N 35/50/85 1.8

Domyślnie

Bierz SB-700, robię fotki na dyskotekach więc ciemno ciemno, ani razu się nie przegrzała a ma co błyskać....

Na D90 siedzi stabilnie nie ma luzów.

Pozdrawiam
    Tomek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów