Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Problem z PS CS5, pomoże ktoś?

Szukam pomocy w następującej sprawie:
    Mam PS SC5 zainstalowany na kompie w pracy i w domu na których wykonuję tą samą pracę polegającą na montażu zdjęć w tła cyfrowe.Oba komputery zostały zakupione w tym samym czasie i praktycznie nie różnią się konfiguracją, na obu jest Win 7 64bit. Oba komputery jak wspomniałem mają Photoshopa CS5 wer.64bit przy czym nie jest to ten sam PS, oba legalne.Podczas montażu wklejam zdjęcie do tła cyfrowego i podczas kolejnych czynności używam narzędzia "szybkie zaznaczanie" i w momencie użycia tegoż narzędzia windows informuje mnie o błędzie programu i jego zamknięciu. Ten sam problem dzieje się i w pracy i w domu. Nie sądzę aby był to problem systemu bo to samo działo się kiedy miałem na kompie Vistę 64bit.Dzwoniłem do pomocy adobe i gostek z którym rozmawiałem twierdził,że może być problem w braku pamięci (w tym czasie na obu kompach było 8Gb) dokupiłem pamięci do 16 Gb i problem dalej występuje. Co ciekawe ten sam problem pojawia się choć rzadziej w CS6.
    Zastanawia mnie jedno czy możliwe jest,że wina leży w tle którego używam bo występuje tylko podczas gdy pracuję z jednym z kilku teł.Tło jest w pliku PSD ma kilka warstw i masek a jego wielkość to 220Mb. Problem jest wysoce wkurzający bo potrafi wywalać mi PS-a na co drugim zdjęciu. Ma ktoś jakieś pomysły co z tym zrobić?

Wygląda to tak:
    Ostatnio edytowane przez Valdek_Tychy ; 20-10-2012 o 19:16
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Nie wiem czy Ci pomoże, ale spróbować możesz:

-panel sterowania/ekran/ustawienia

-zaawansowane/rozwiązywanie problemów

i tutaj na otwartym oknie zmniejsz przyspieszenie sprzętowe o jedną działkę.

Domyślnie

a gdzie masz ustawiony cache? Czasami takie wariactwa się dzieją, jak dasz na zewnętrzny dysk usb, zobacz czy nie masz usypiania na tym dysku czasem...
    _____
    D90 | D500

Domyślnie

a ja bym zostawił nowe 8 GB i zobaczył czy problem występuje, ewentualnie można sprawdzić pamięci memtestem....
    To byłem ja ...... Łukanio!
    www.sztukas.pl

Domyślnie

przepraszam ze sie przyłącze z zapytaniem do tego wątku. na starym PC CS5 latał mi bez problemu. zakupiłem laptopa , prog W7, cs5 nie chce nawet ruszyc. nie bardzo sie znam, przypuszczalem ze moze brakuje adobe , wiec zainstalowałem adobe raider XI - i dalej nic

Domyślnie

Mam dokładnie ten sam problem od jakiegoś tygodnia.
    Wszystko działało bez zarzutu, aż tu nagle pewnego dnia zaczęło się dziać coś takiego i raz na powiedzmy 5 uruchomień PS'a się tak dzieje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hlynur Zobacz posta
    Nie wiem czy Ci pomoże, ale spróbować możesz:

-panel sterowania/ekran/ustawienia

-zaawansowane/rozwiązywanie problemów

i tutaj na otwartym oknie zmniejsz przyspieszenie sprzętowe o jedną działkę.
    Spróbuje,jeśli pomoże nie omieszkam zawiadomić,jeśli nie to też dam cynk

Cytat Zamieszczone przez madness Zobacz posta
    a gdzie masz ustawiony cache? Czasami takie wariactwa się dzieją, jak dasz na zewnętrzny dysk usb, zobacz czy nie masz usypiania na tym dysku czasem...
    cache mam na dysku na tym samym dysku co PS tyle,że na partycji D i E i nie ma usypiania zresztą podejrzewam,że dysk nie zdąży nawet przygotować się do usypiania a już mi wywala

Cytat Zamieszczone przez Lukasso Zobacz posta
    a ja bym zostawił nowe 8 GB i zobaczył czy problem występuje, ewentualnie można sprawdzić pamięci memtestem....
    Pamięć jest ok,sprawdzałem zresztą w pracy wymieniłem 8Gb w czterech kościach na nowe dwie po 8Gb i dzieje się to samo.

Co ciekawe dzisiaj zmieniłem tło na inne gdzie również używam narzędzia szybkiego zaznaczania i wprawdzie zdarzył się ten problem ale o ile poprzednio wywalało mi PS-a co drugie zdjęcie to teraz na 45 szt, wysypał się tylko 4 razy.
    Podejrzewam,że jednak jakiś błąd jest w programie, wielokrotnie używam np. filtrów które znacznie bardziej obciążają pamięć i procka i nic się nie dzieje a w końcu to narzędzie nie jest takie bardzo pamięciożerne.

Domyślnie

zainstaluj sobie program do mierzenia temp. procka, może najzwyczajniej się przegrzewa?
    _____
    D90 | D500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madness Zobacz posta
    zainstaluj sobie program do mierzenia temp. procka, może najzwyczajniej się przegrzewa?
    Na obu komputerach? mało prawdopodobne,zresztą komputery były już wielokrotnie bardziej obciążane i było wszystko ok,poza tym nie sądzę aby użycie narzędzia "szybkie zaznaczenie" w takim stopniu obciążyło procesor żeby się przegrzał.

Oszczędny w słowach Awatar esener
    Miasto
    Dolnyśląsk ;)

Domyślnie

A w preferencjach photoshopa -> ustawienia wydajności - zwiększyłeś CS'owi ilość ramu z którego może korzystać?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów