Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50
    conik
    Gość

Domyślnie problem z ostroscia w D200

witam,
    pisze w imineiu mojego przyjaciela ....czlowieka ktory od bez mala 40 lat zajmuje sie fotografia...otoz sprawa wyglada mniej wiecej tak....czlowiek pokazal mi zdjecia z d200 robione roznymi szklami z tego co widze raczej z wyzszej polki
    17-50 80-400 jakas sigma 10-cos.... anyway wszysytkie wygladaja jakby byly zrobione przez mgle... wykluczam nieumiejetnosc fotografa...a poniewaz efekt jest ten sam z roznych szkiel to imho problem ma korpus... te zdjecia sa pozbawione ostrosci gdziekolwiek....przyslony 11 16 (architektura) dziwna sprawa.... czy ktos spotkal sie z taka przypadloscia d200 jakies sugestie gdzie szukac i jak to opisywac ew w serwisie ( ktory pewnie stwierdzi ze wszystko jest ok) dla porownania zrobilem kilka zdjec w tych samych warunkach ze statywu swoim aparatem i jego....totalna porazka...zdjecia z nikona sa nieakceptowalne
    bede wdzieczny za wszelkie informacje i sugestie
    pozdr
    Conik

Domyślnie

To może zacznij od pokazania tych felernych zdjęć. Oczywiście z EXIFami.
    Jacek

conik
    Gość

Domyślnie

wrzucilem 3 jpgi z 3 roznych szkiel konwersja z NEFa na domyslnych ustawieniach z lightrooma
    www.digifoto.pl/nef rzuccie prosze okiem bo czlowiek jest mocno zdesperowany niedlugo ma jakies zdjecia a tu taka kiszka
    pozdrawiam
    Conik

Domyślnie

Wiesz co. Daj temu swojemu koledze do przeczytania to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8344, to może mu się coś w głowie rozjaśni.
    Jacek

conik
    Gość

Domyślnie

wydaje mi sie ze nie o to chodzi..... te zdjecia sa po prostu mydlane i nie sadze zeby wysoka wartosc przyslony miala cos w tym przypadku do rzeczy dodam ze byly robione wezykiem ze statywu (nie sa poruszone i to akurat widac)...raczej chodzi mi po glowie to ze moze matryca jest w jakis dziwny sposob przemieszczona i o ile sensory AF informuja ze zlapaly ostrosc to i tak idzie to w kosmos bo matryca moze byc nie na swoim miejscu (to tylko pomysl ale moze istotnie tak jest) mozliwe li to zeby w d200 tak bylo?
    i wierz mi ze gosc zajmowal sie fotografia juz wtedy kiedy obaj jeszcze zastanawialismy sie czy nie pojawic sie czasem na tym swiecie ...tak wiec sadze ze jednak podstawy ma i to bardzo mocne

Domyślnie

A czytałeś to, co jest w zalinkowanym wątku? Przemyślałeś to? Gdzie tam masz o przysłonach? Gdzie tam masz o wężykach? Tam jest napisane o tym jak matryca rejestruje takie obrazy, ale trzeba chcieć to uważnie przeczytać i zrozumieć.
    Jacek

conik
    Gość

Domyślnie

chcialem tylko powiedziec ze spelnone zostaly wszystkie warunki zeby zdjecie bylo ostre (wezyk statyw itp)
    imho zdjecia ktore akurat wrzucilem na serwer sa mydlane niezaleznie od motywu ktory jest fotografowany a detale sa zbite w kupe zas cale zdjecie wyglada jakby bylo robione przez mgle
    sugerujesz ze nikonem nie da sie zrobic ostrego zdjecia....do dupy z takimi matrycami

Domyślnie

Chłopie, przestań zawracać głowę tylko przeczytaj to, co ci zalinkowałem. Jak to przeczytasz i zrozumiesz, to wszystko ci się wyjaśni. Ale musisz chcieć wykonać ten mały wysiłek intelektualny. Cyfra to nie analog i nie wszystko jest tak samo, jak kiedyś było.
    Jacek

Domyślnie

conik, pokaz koledze to
    i zapytaj, czy teraz mu pasuje.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

brawo Stig. A to tylko jpg. gdyby miał NEFa to by dopiero było.
    a swoją drogą przy takiej pogodzie nie będzie żyletek na oddalonych obiektach.
    zróbcie testy w słońcu, obróbcie nefa i szczęki poopadają. Trzeba sie przestawić na cyfrę.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów