Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Backup dla SB700

Witam,

posługuję się przy zdjęciach okolicznościowych SB700. Jestem z niej bardzo zadowolony, póki co nie sprawia żadnych kłopotów. Chciałbym jednak mieć lampę rezerwową, jak mi SB700 któregoś dnia odmówi posłuszeństwa.

1. Ma to być tylko rezerwa, więc prawdopodobnie będę jej używał sporadycznie (oby nigdy), więc chciałbym coś tańszego.
    2. A z drugiej strony coś co mnie nie zaskoczy swoją drastycznie mniejszą funkcjonalnością niż SB700.
    3. W lampie używam właściwie tylko automatyki, często odbijam od ścian/sufitu.
    4. Musi być nowa.
    5. Nie wiem czy to ma znaczenie - lampa będzie podpinana do D700.

Po wstępnym przejrzeniu forum skłaniałbym się do Nissina di622-mark-ii.

Czy biorąc pod uwagę moje potrzeby to dobry wybór/ jest jakaś alternatywa?

Jeśli bym ktoś potrafił mi dodatkowo wyjaśnić w czym ten Nissin jest "gorszy" od SB700 będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam,
    Arek

Domyślnie

Używany Metz 48/50 z małą liczbą błysków (w Metzach jest licznik)?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Używany Metz 48/50 z małą liczbą błysków (w Metzach jest licznik)?
    chyba nie czytałeś:
    Cytat Zamieszczone przez arhetyp Zobacz posta
    .....
    4. Musi być nowa.
    ....

Jeśli bym ktoś potrafił mi dodatkowo wyjaśnić w czym ten Nissin jest "gorszy" od SB700 będę bardzo wdzięczny.
    1. Nissin nie ma manualnego zooma głowicy
    2. wyciągnięcie dyfuzora nie zmienia pozycji zooma
    3. przy zmianie pozycji głowicy zoom przestawia się na 35mm - czasami za wąsko
    4. Nie ma TTL-BL
    5. nie ma HSS, minimalny czas 1/320. Przy 1/400 całkiem ciemne zdjęcia.
    6. Wspomaganie AF - działa tylko przy centralnym punkcie i nie bardzo w niego trafia.
    7. piszczy - jak stare lampy błyskowe

Jako lampa awaryjna, to i Metz 44 AF-1 Digital powinien się nadać, chyba że potrzebny HSS, to 50 AF-1.
    Mam Nissina Di622 mk I, mk II używałem krótko, ale sprawuje się identycznie - średnio. Metz o wiele lepiej się spisuje.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 13-10-2012 o 01:33

Domyślnie

Czytałem, mimo to podtrzymuję propozycję, bo według mnie te lampy mają bardzo dobry stosunek ceny i możliwości, a czasem warunki wstępne mogą ulegać zmianom

Domyślnie

witaj
    yongnuo yn-565ex ktora jest w wielu aspektach lepsza od sb700 ( np.wspmaganie AF)
    lub Nissin di622II - polka niżej niż youngnuo ale ma napis made in japan (tylko napis) - i bardzo głośno pracuje...
    powodzenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chawison Zobacz posta
    witaj
    yongnuo yn-565ex ktora jest w wielu aspektach lepsza od sb700 ( np.wspmaganie AF)
    lub Nissin di622II - polka niżej niż youngnuo ale ma napis made in japan (tylko napis) - i bardzo głośno pracuje...
    powodzenia
    Yn-565EX lepsze wspomaganie AF - zapomnij.
    1) obejmuje tylko środek kadru (jeśli trafia)
    2) rzuca krótkie kreski, gdzie na nieregularnych kształtach zupełnie się nie sprawdzają.
    3) radzę unikać świecenia po oczach bo wspomaganie AF realizowane laserem i strasznie jasne.
    4) Jedyne co ma dobre to jasność tych kresek

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

[...]posługuję się przy zdjęciach okolicznościowych SB700. Jestem z niej bardzo zadowolony[...]
    [...] W lampie używam właściwie tylko automatyki, często odbijam od ścian/sufitu [...]

W takiej sytuacji kupiłbym drugą identyczna lampę.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Hm... po co kupować backup do backup'a? SB700 to raczej właśnie backupowa lampa...
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Albert44 Zobacz posta
    Hm... po co kupować backup do backup'a? SB700 to raczej właśnie backupowa lampa...
    Pełna zgoda, ale kolega dryfuje w stronę "chińczyków"...
    Do reporterki najlepsza jest SB 800 i na backup druga SB 800, bo backup backup'em, ale najlepiej mieć dwie identyczne puchy i takie same lampy.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Myślałem o czymś niesystemowym gdyż wydawało mi się, że nie warto inwestować w coś, co użyje w wyjątkowej sytuacji.

Lampy nikkonowskie często całkowicie padają tak z chwili na chwilę czy to raczej proces postepujący?
    Co się najczęściej psuje w lampach błyskowych?

Pozdrawiam,
    Arek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów