Niedawno zacząłem zastanawiać się, czy GO w cyfrze DX będzie taka sama, czy inna w cyfrze FX/analogu, przy tym samym obiektywie, dla danej przysłony, ISO. Robił może ktoś takie doświadczenia?
Szukaj
Niedawno zacząłem zastanawiać się, czy GO w cyfrze DX będzie taka sama, czy inna w cyfrze FX/analogu, przy tym samym obiektywie, dla danej przysłony, ISO. Robił może ktoś takie doświadczenia?
D610+F100+MB-15+F90x+D70s+AF 50/1.8D+AF 28-105/3.5-4.5D IF+AF 80-200/2.8D ED+SB-28+055PROB+ 141RC=jakieś moje zdjęcia
google : dof calc
facepalm... teraz go sie podaje w ev ? co mamy sobie to przeliczać na przysłony dx i fx O_o
GO jest stałą wartością dla danej ogniskowej, przesłony i wielkości matrycy (krążek rozmycia) - tak przynajmniej mówią wzory.
Co do praktyki - wielkość matrycy należy pominąć bo, gdyby ją brać pod uwagę to:
1) GO się zmieni jeśli na FX włączymy tryb DX
2) GO się zmieni jeśli wytniemy fragment ze zdjęcia (crop w obróbce)
Tak więc GO jest stałą wartością dla danej przesłony i rzeczywistej ogniskowej obiektywu (nie odpowiednika ogniskowej).
Na postrzeganie GO ma wpływ jeszcze stopień powiększenia w jakim oglądamy zdjęcie (wpływ krążka rozmycia), ale nie sam fakt wielkości matrycy.
GO nie można podawać w EV. Można natomiast powiedzieć:
-------Aby uzyskać podobną GO na FX i DX przy takim samym kącie widzenia, należy na DX zastosować o około 1 EV większą dziurę.
Edit:
Zapomniałem dopisać, że jeśli wyświetlasz zdjęcia na monitorze zawsze w takim samym powiększeniu (np. 50%), to rozdzielczość matrycy ma taki sam wpływ na GO jak jej wielkość w mm.
Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 10-10-2012 o 13:41
facepalm #2
jak go może się zmienic
1) przy zmianie na tryb dx
2) jeszcze smieszniej ... po cropie
ps.: w sumie to zdradź przepis bo czasem nie trafiam w macro może bym zcropował żeby mi GO wskoczyła w odpowiednie miejsce![]()
Witam.
Jak ktoś już wcześniej napisał, głębia ostrości jest wartością stałą dla obiektywu zakładając określoną ogniskową i przysłonę.
I moim zdaniem nie ma znaczenia jakiej wielkości materiał światłoczuły znajdzie się w aparacie . Natomiast różnicę zauważymy zmieniając odległość od fotografowanego obiektu. Im będzie ona mniejsza, tym głębia ostrości będzie mniejsza. W praktyce, fotografując (portret) tym samym obiektywem (np: 50 mm f1,4) na matrycy DX musimy oddalić się od modela, a na matrycy FX przybliżyć. Zmienia się nam odległość od fotografowanego obiektu, czyli zmienia się również głębia ostrości. I dlatego wszystkim wydaje się, że obiektywy na FX dostają "pozytywnego kopa".
Pozdrawiam.
Albo inaczej: jeżeli podoba Ci się rozkład głębi ostrości, który daje jakaś ogniskowa, wybierz dla siebie system o takiej wielkości obrazka, w którym ta ogniskowa daje pożądany kąt widzenia. Te "pozywne kopy" to wynik zamykania tych samych kadrów dłuższymi ogniskowymi.
Prawdopodobnie zdecydowana większość fotografujących dobiera obiektywy do posiadanego już systemu, lecz odwrotności nie można wykluczyć.
Ten "pozytywny kop" to jednak inna - mniejsza odległość ze względu na FX (rozpatrując taki sam np: stałoogniskowy obiektyw)
Skontaktuj się z nami