Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie obiektyw do D700

Witam,
    Planuję kupić obiektyw sigma 70-200/2,8 EX DG APO OS HSM. Proszę o Wasze doświadczenia z tym szkłem, szczególnie w zakresie przysłony 2,8: winietowanie, ostrość. Testy(optyczne.pl) dotyczące winietowania nie są dobre, a co Wy o tym sądzicie ? I jak się zachowuje na długim końcu?

Domyślnie

Na temat tej Sigmy napisano już na tym forum wszystko. Jeśli testy na optyczne.pl nie są dobre, to zrób własne.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

sorry, miałem ma myśli, że opinia na optyczne.pl wypadła źle dla tego szkła. Cenię sobie badania tego portalu, ale czasami odczucia użytkowników są inne. Oczywiście podczepię przed kupnem i spróbuję zrobić "jakieś" testy.

Domyślnie

Jest jeszcze photozone, slrgear, lens-reviews itd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maryjano Zobacz posta
    sorry, miałem ma myśli, że opinia na optyczne.pl wypadła źle dla tego szkła. Cenię sobie badania tego portalu, ale czasami odczucia użytkowników są inne. Oczywiście podczepię przed kupnem i spróbuję zrobić "jakieś" testy.
    Tylko co tu testować? Już każdy szanujący się portal zrobił to za Ciebie, a miliony forumowiczów na całym świecie napisały o tym szkle wszystko, co było do napisania.
    Szkło jest super. Tańsze od Nikkora. Dłuższa gwarancja. Z ryzykiem wadliwie działającego AF i konieczności wizyty szkła+body w serwisie Sigmy celem kalibracji.
    No i że Sigma ma "zamienione miejscami" pierścienie zooma i ustawiania ostrości.
    The end.
    Po prostu musisz podjąć męską decyzję (albo posłuchać wewnętrznego impulsu, tak jak ja), niczego nowego się nie dowiesz.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.

Oszczędny w słowach Awatar a_iverson
    Miasto
    Wadowice/Sunds-DK

Domyślnie

A mi sie wydawało, że optyczne chwalili ten obiektyw.... Winietowanie prawie nie występuje, poza tym korygujesz w body i po problemie.
    D3s, D700 + Nikon MB-D10 /Nikkor 14-24mm f2.8G ED, Nikkor 24-70 f2.8G ED, Nikkor 85mm F1.4D, Sigma 70-200 F2.8 EX DG OS HSM / SB-900 + SB-910

Domyślnie

Jedyny dyskomfort w tym szkle to zamiana pierścieni ogniskowej i ostrości. Zawsze musisz zdjąć osłonę jak chcesz zmienić ogniskową. Nie da się tak jak w innych obiektywach pracować z osłoną założoną w pozycji transportowej.
    Poza tym jest to kompletnie wystarczający zamiennik Nikkora 70-200VRII aby nie trzeba było kupować VRII.
    Jeśli jest różnica pomiędzy tymi obiektywami poza ceną to moje stare oczy jej nie widzą.
    Na plus genialna praca z TC2x Sigmy. Na minus 70mm za to 200mm jak żyleta. Powyżej 100mm obraz w/g mnie bajeczny - oddanie kolorów, kontrasty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Tylko co tu testować? Już każdy szanujący się portal zrobił to za Ciebie, a miliony forumowiczów na całym świecie napisały o tym szkle wszystko, co było do napisania.
    Szkło jest super. Tańsze od Nikkora. Dłuższa gwarancja. Z ryzykiem wadliwie działającego AF i konieczności wizyty szkła+body w serwisie Sigmy celem kalibracji.
    No i że Sigma ma "zamienione miejscami" pierścienie zooma i ustawiania ostrości.
    The end.
    Po prostu musisz podjąć męską decyzję (albo posłuchać wewnętrznego impulsu, tak jak ja), niczego nowego się nie dowiesz.
    dzięki za podpowiedzi Mnie serce i portfel podpowiadają to samo

tak na zakończenie tematu podaję link do testu na optycznych: http://www.optyczne.pl/200.8-Test_ob...ietowanie.html
    Nie wiem tylko dlaczego podają wyniki dla 280mm skoro obiektyw ma tylko 200mm-może ktoś mi wytłumaczy?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 11-10-2012 o 00:20

Oszczędny w słowach Awatar a_iverson
    Miasto
    Wadowice/Sunds-DK

Domyślnie

Nie wiem tylko dlaczego podają wyniki dla 280mm skoro obiektyw ma tylko 200mm-może ktoś mi wytłumaczy?
    TC... wtedy może mieć nawet 400mm
    D3s, D700 + Nikon MB-D10 /Nikkor 14-24mm f2.8G ED, Nikkor 24-70 f2.8G ED, Nikkor 85mm F1.4D, Sigma 70-200 F2.8 EX DG OS HSM / SB-900 + SB-910

Domyślnie

dzięki za podpowiedzi Mnie serce i portfel podpowiadają to samo
    To samo, czyli co? Bo ja kupiłem Nikkora...
    Wystarczy, że przeczytasz test, zamiast go jedynie przelecieć oczami

Uprawnienia umieszczania postów