Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Sylwia

Domyślnie Sylwia

Witam, dalszy ciąg mych amatorskich początków z portretem.
    Czekam na konstruktywną krytykę

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    Pozdrawiam
    "Fotografowanie - podobnie, jak stosowanie wszelkich innych środków wyrazów - nie jest wymyślaniem, lecz odkrywaniem. Fotografia, to możliwość krzyku, wyzwolenia, a nie próba udowodnienia własnej oryginalności. To sposób życia." - Henri Cartier-Bresson

Domyślnie

gdzies czytalem opinie ze jezeli model ma kolana to i musi miec stopy. apropo 4. ale i ja sam poczatkuje a nikt inny nic jeszcze nie dodal

Domyślnie

jezeli model ma kolana to i musi miec stopy
    Bzdury
    Co do zdjęć proponuję zastosować taki zabieg. Gdy następnym razem będziesz wybierał się z modelką w plener zaopatrz się w blendę. Zrób dokładnie 2 takie same ujęcia, z tym, że jedno Z a drugie BEZ użycia blendy. Zobaczysz na pewno różnicę. Siedząca pozycja ogólnie jest trudniejsza do prawidłowego sfotografowania niż pozycja stojąca - może zacznij od tej drugiej? Poprzeglądaj zdjęcia innych, podpatrz pozy dla modelki ( nawet wydrukuj sobie jako formę ściągawki ). I co, przede wszystkim się nie zniechęcać Plener za plenerem, sesja za sesją a będzie tylko lepiej.

Domyślnie

oprocz wspomnianej blendy, nastepnym razem zadbaj zeby miejsce było czyste - mam na mysli pety i niedopałki, albo sprzatnij przed robieniem zdjec co moze nie nalezec do przyjemnosci, albo w postprocesie wystempluj takie niechciane elementy - patrz 2,3 i 5 przy stopie Ogólnie na zdjeciach brakuje swiatełka - albo zastanego czyli blenda lub jakas lampka albo w postprocesie. Kadrowo 7 i 2 jest ok Nastepna sesja bedzie napewno lepsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RAFAL_PAWLEWICZ Zobacz posta
    Bzdury
    Co do zdjęć proponuję zastosować taki zabieg. Gdy następnym razem będziesz wybierał się z modelką w plener zaopatrz się w blendę. Zrób dokładnie 2 takie same ujęcia, z tym, że jedno Z a drugie BEZ użycia blendy. Zobaczysz na pewno różnicę. Siedząca pozycja ogólnie jest trudniejsza do prawidłowego sfotografowania niż pozycja stojąca - może zacznij od tej drugiej? Poprzeglądaj zdjęcia innych, podpatrz pozy dla modelki ( nawet wydrukuj sobie jako formę ściągawki ). I co, przede wszystkim się nie zniechęcać Plener za plenerem, sesja za sesją a będzie tylko lepiej.
    Dzięki za wskazówki

Cytat Zamieszczone przez Pelo Zobacz posta
    oprocz wspomnianej blendy, nastepnym razem zadbaj zeby miejsce było czyste - mam na mysli pety i niedopałki, albo sprzatnij przed robieniem zdjec co moze nie nalezec do przyjemnosci, albo w postprocesie wystempluj takie niechciane elementy - patrz 2,3 i 5 przy stopie Ogólnie na zdjeciach brakuje swiatełka - albo zastanego czyli blenda lub jakas lampka albo w postprocesie. Kadrowo 7 i 2 jest ok Nastepna sesja bedzie napewno lepsza
    Fakt, teraz to widzę, że te "zanieczyszczenia" na fotkach niezbyt przyjemnie się ogląda. Co do światła to niestety jeszcze nie posiadam zewnętrznej lampy błyskowej, a z dodatkowego źródła światła nie korzystałem, ale dzięki za komentarz, będę brał to pod uwagę.

Postanowiłem, że dodam jeszcze 2 pstryki z tej samej sesji:

8.
    9.
    "Fotografowanie - podobnie, jak stosowanie wszelkich innych środków wyrazów - nie jest wymyślaniem, lecz odkrywaniem. Fotografia, to możliwość krzyku, wyzwolenia, a nie próba udowodnienia własnej oryginalności. To sposób życia." - Henri Cartier-Bresson

Domyślnie

gdzies czytalem opinie ze jezeli model ma kolana to i musi miec stopy.
    E tam. Przypadek Oscara Pistoriusa przeczy tej tezie.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    E tam. Przypadek Oscara Pistoriusa przeczy tej tezie.
    Dobre, hahaha

Domyślnie

Jak dla mnie to .... totalna masakra. Taka fajna modelka... a tutaj zrypana sesja. No 2 to ja nie wiem co to ma znaczyć? -> no jakby się odwróciła w stronę szerszego kadru to jeszcze może bym to jakoś przeżył...
    Poczytaj coś o kompozycji... bo tutaj by trza ksiażke pisać dobrze ktoś zauważył o tych kolanach i stopach... to są elementy kompozycji. Tutaj po prostu 0 przemyślenia...

Uprawnienia umieszczania postów