Szukaj
"Fotografowanie - podobnie, jak stosowanie wszelkich innych środków wyrazów - nie jest wymyślaniem, lecz odkrywaniem. Fotografia, to możliwość krzyku, wyzwolenia, a nie próba udowodnienia własnej oryginalności. To sposób życia." - Henri Cartier-Bresson
gdzies czytalem opinie ze jezeli model ma kolana to i musi miec stopy. apropo 4. ale i ja sam poczatkuje a nikt inny nic jeszcze nie dodal
Bzduryjezeli model ma kolana to i musi miec stopy
Co do zdjęć proponuję zastosować taki zabieg. Gdy następnym razem będziesz wybierał się z modelką w plener zaopatrz się w blendę. Zrób dokładnie 2 takie same ujęcia, z tym, że jedno Z a drugie BEZ użycia blendy. Zobaczysz na pewno różnicę. Siedząca pozycja ogólnie jest trudniejsza do prawidłowego sfotografowania niż pozycja stojąca - może zacznij od tej drugiej? Poprzeglądaj zdjęcia innych, podpatrz pozy dla modelki ( nawet wydrukuj sobie jako formę ściągawki ). I co, przede wszystkim się nie zniechęcaćPlener za plenerem, sesja za sesją a będzie tylko lepiej.
oprocz wspomnianej blendy, nastepnym razem zadbaj zeby miejsce było czyste - mam na mysli pety i niedopałki, albo sprzatnij przed robieniem zdjecco moze nie nalezec do przyjemnosci, albo w postprocesie wystempluj takie niechciane elementy - patrz 2,3 i 5 przy stopie
Ogólnie na zdjeciach brakuje swiatełka - albo zastanego czyli blenda lub jakas lampka albo w postprocesie. Kadrowo 7 i 2 jest ok
Nastepna sesja bedzie napewno lepsza
![]()
Dzięki za wskazówki
Fakt, teraz to widzę, że te "zanieczyszczenia" na fotkach niezbyt przyjemnie się ogląda. Co do światła to niestety jeszcze nie posiadam zewnętrznej lampy błyskowej, a z dodatkowego źródła światła nie korzystałem, ale dzięki za komentarz, będę brał to pod uwagę.
Postanowiłem, że dodam jeszcze 2 pstryki z tej samej sesji:
8.
9.
"Fotografowanie - podobnie, jak stosowanie wszelkich innych środków wyrazów - nie jest wymyślaniem, lecz odkrywaniem. Fotografia, to możliwość krzyku, wyzwolenia, a nie próba udowodnienia własnej oryginalności. To sposób życia." - Henri Cartier-Bresson
E tam. Przypadek Oscara Pistoriusa przeczy tej tezie.gdzies czytalem opinie ze jezeli model ma kolana to i musi miec stopy.
R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog
Jak dla mnie to .... totalna masakra. Taka fajna modelka... a tutaj zrypana sesja. No 2 to ja nie wiem co to ma znaczyć? -> no jakby się odwróciła w stronę szerszego kadru to jeszcze może bym to jakoś przeżył...
Poczytaj coś o kompozycji... bo tutaj by trza ksiażke pisaćdobrze ktoś zauważył o tych kolanach i stopach... to są elementy kompozycji. Tutaj po prostu 0 przemyślenia...
Skontaktuj się z nami