Szukaj
Zastosowanie tego modułu AF to jakaś żenada. Użycie moduły z FX'a w puszce DX było mistrzowskim rozwiązaniem, natomiast skorzystanie DX'owego rozwiązania w FX'ie to jakiś żart. Jak Tym zrobić zdjęcia na AF-C szybko poruszającym się obiektom, kadrując tak, żeby znajdowały się w mocnym punkcie? Wychodzi na to, że do sportu to już tylko D4 z nowych puszek...
Mam Nikona D7000, w którym działa AF.
fejsbuk
Rzeczywiście trochę lipa z tymi punktami AF... Przy matrycy FX i bardzo jasnych szkłach przekadrowanie często może spowodować, że ostrość pójdzie w las :-/
Tiaa, sami fotografowie sportu z wejściówkami dla prasy na pierwszy rzad tu siedzą....A wyobraź sobie fotografie sportowy, że i nawet bez AFa się da - kiedyś korzystano z hiperfokalnej
A już ten płacz że Nikon nie dał w D600 możliwości D4 w cenie D3200.... . Rozmieszczenia w FX jak w DX nie bedziesz miał nigdy, bo to wynika z konstrukcji lustrzanki (ma to rozwiązanie i zalety, niewielki punkt AF czasami się przydaje). W D600 jest jak jest - w końcu D800 musi być lepszy, pozycjonowanie produktu i tyle. Oczywiście zawsze może być lepiej, ale bez przesady.
Ostatnio edytowane przez Bechowiec ; 28-09-2012 o 09:32
Bechowiec...ze skrajności w skrajność jedziesz. Co z tego, że kiedyś korzystano z hiperfokalnej? Teraz jest teraz i AF z D600 to krok w tył. Body z "kiedyś" typu F3 czy F4 mogę mieć za 700zł a nie za 10 razy tyle! Pisałem już, że następną wadą D600 jest baaaardzo małe body. Nie zrobisz repo w komfortowych warunkach pracy bez gripa, który znowu winduje cenę w kosmos!
Skoro to body landszaftowe, to powodzonka obsłużyć je w górach w lekkich rękawiczkach. Na zdjęciach widać, że koleżka trzymający body ma dwa palce na korpusie, jeden na spuście migawki a mały palec pod body. TO JEST DOPIERO ŻENADA. Nikon pcha do puszek niezłe bebechy a upierdziela to co najważniejsze w komforcie użytkowania. I dlatego nadal nie ma w tym systemie nic dla ślubniaków czy repo w pieniądzach 20 tyś. zł za komplet którym można zarabiać. Czekam na A99, jeśli się okaże wygodna w guzikologii to ładuję Soniacza.
2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S
Co z tego? Ano to z tego że nie ma co pisać że się nie da bo się da. I krok w tył względem czego? Bo D600 zdaje się odpowiednika dotychczas w systemie nie miał. Masz jeszcze D4, D800, a i D3s się pewnie znajdzie. Ten korpus nie jest pozycjonowany przez producenta dla reporterów sportowych - od tego jest D4, co rzecz jasna nie sprawia że D600 nie można fotografować sportu, choć przy użyciu D4 będzie to zapewne wygodniejsze.To model tańszy od wymienionych i trudno się spodziewać by nie był w jakimś tam stopniu ograniczony w stosunku do modeli wyższych. Ale oczywiście to żenada, bo nie dostaliście D4 w cenie D3200.Litości... Nie w każdej sytuacji duży i ciężki aparat jest zaletą, dlatego też w ofercie są różne sprzęty. Poza tym, demonizujesz. Nie taki ten D600 mały. Prawdę mówiąc jest niewiele mniejszy niż D700.
Ostatnio edytowane przez Bechowiec ; 28-09-2012 o 09:48
| D600 | T28-75 | N70-300VR | SY14 | N50/1.8 | N85/1.8 | T135/2.8 | Metz 58 AF-1 | Nissin Di 622 | .....
[email protected]
Wymiary zewnętrzne to nie wszystko drogi kolego. Zobacz sobie na ułożenie i długość GRIPU po palce względem d700 i D800
I co z tego, że nie miał? Mam łykać każdą "nowość" tylko dlatego, że jest nowością?
A czy ja pisałem, że chcę D600 w cenie D3200? Napisałem o 20 tyś złotych za zestaw do fotografii zarobkowej (śluby i repo).
A jeśli chodzi o demonizowanie to zobacz zdjęcie, które linkuję. Dla mnie komfort pracy to podstawa, dlatego nie kupię D600. Chyba, że jako backup gdzie golutkie body będzie siedzieć w torbie i czekać na gorsze czasy. Ale tez nie, bo jako backup będzie używane D700 za 5000zł.
Ostatnio edytowane przez Redskull ; 28-09-2012 o 09:58
2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S
Skontaktuj się z nami