Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Smile Tokina 11-16/2.8 vs. Sigma 10-20/3.5 vs. Nikon 14/2.8

Witajcie.

Mam spory dylemat między dwoma szerokimi szkłami pod DX: Tokina 11-16/2.8 vs. Sigma 10-20/3.5 vs. Nikon 14/2.8. Przeczytałem już szereg testów, komentarzy, opinii i stwierdzam, że jedni mówią tak inni tak, więc ciężko podjąć jednoznaczną decyzję. Myślałem także nad Samyangiem 14/2.8 jednak przy reporterce przydałby się AF. Rozważam także Nikona 14/2.8, ale nie wiem czy nie lepiej sprawdziłby się zmiennoogniskowiec. Oczywiście inne propozycje mile widziane. Budżet - max 3k.
    Szkło będzie używane z D300s. Niestety na 14-24/2.8 nie stać mnie więc szukam racjonalnej alternatywy.

Z góry dzięki za pomoc!
    |D383s|F80|Szkliwa, czasem jaśniejsze, czasem ciemniejsze|Sabinka z bałuckiego rynka|

Domyślnie

ja bym kupił używaną tokinę 12-24 - dobre szkło, solidnie zbudowane, świetny zakres ogniskowych, z d300 będziesz miał szybki AF

14mm nikona jaj nie urywa, to stare szkło, do cropa nie ma sensu

na tokine wydasz okolo 1200zl, moim zdaniem kupno nowego szkła do cropa za 3k to trochę strata kasy, w końcu przejdziesz na FX i będzie w plecy ładnie

Domyślnie

Jednak wolałbym, coś jaśniejszego - f4 to za ciemno.
    |D383s|F80|Szkliwa, czasem jaśniejsze, czasem ciemniejsze|Sabinka z bałuckiego rynka|

Domyślnie

Miałem Tokinę 11-16/2.8 i polecam. Bardzo solidne szkło. Przed zakupem również sporo czytałem. Większość wybierała Sigmę 10-20 ze względu na zakres ogniskowych. Poza tym przeznaczeniem takich szkieł raczej jest krajobraz także dobre światło rzędu 2.8 nie jest tu aż tak ważne.

Domyślnie

do reporterki ??? pewnie slubnej tylko i wyłącznie 11-16 f2,8 sie przyda a sigma 10-20 ze stałym jest koszmarna
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

LordRamzes, używałeś sigmy? Mógłbyś rozwinąć temat, że sigma jest koszmarna? Miałem podpięte 11-16/2.8 i rzeczywiście szkło robi wrażenie. Natomiast nie miałem okazji obejrzeć sigmy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hobbits Zobacz posta
    LordRamzes, używałeś sigmy? Mógłbyś rozwinąć temat, że sigma jest koszmarna? Miałem podpięte 11-16/2.8 i rzeczywiście szkło robi wrażenie. Natomiast nie miałem okazji obejrzeć sigmy...
    niestety miałem i starą i nową stara super do widoczków nowa po lekkim jej skrzywieniu w bok robiła tak koszmarne rozmazanie niczym z kompakta
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Tez polecam starsza Sigme. Uzywam jej z Pentaxem i jestem zadowolony z jej pracy. Do widokow jest swietna to b.kontrastowe szklo i trzeba uwazac przy obrobce, ostrosc jest w zupelnosci akceptowana.

Mobi

Domyślnie

Generalnie skłaniam się ku Tokinie. Jak już mam kupować obiektyw, to wole, żeby było f2.8, gdyż w wielu sytuacjach uratowało mi tyłek.
    Do Sigmy jestem zrażony. Użytkuję 70-200 i bije sobie w pierś, że nie wziąłem 80-200 Nikona. Ale cóż, trudno. Człowiek całe życie uczy się na błędach. Oglądając sample stwierdzam, że Tokina jest ostrzejsza.

Domyślnie

Tokina 11-16 moje ulubione szkiełko
    jendry

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów