Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Kącik winiarza

Domyślnie Kącik winiarza

Robicie winko?

Ja dzis ide na jablka i bede robil swojego pierwszego jabola Za tydzien przyjdzie pora na winogrona

Z czego o tej porze roku mozna jeszcze zrobic winko? Dawajcie jakies swoje przepisy.
    .

Domyślnie

wino to moze byc i z pasty do butow... byle sponiewieralo...

Domyślnie

Z pasty do butow to chyba drogo wychodzi. Preferuje naturalne skladniki.
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kzkzg Zobacz posta
    Z pasty do butow to chyba drogo wychodzi. Preferuje naturalne skladniki.
    skutek sie liczy

Domyślnie

Ja dwa tygodnie temu nastawiłem z własnych winogron. Pracuje pięknie. Dziś kosztowałem... trzeba dosłodzić.
    D200, F4e, N24/2.8Ais, 35/2Ais, N50/1.2 Ais, N105/2.5 AI, N85/1.8, T17-50/2.8
    Olympus Xa, Yashica Mat 124G
    Ernemann 13x18 (1905-1912?)

Domyślnie

Z tego co pamiętam to Tata robił z żyta i głogu, wychodziło białe wino, ale co do walorów smakowych to sie nie wypowiem, za młody byłem wredy aby dali cokolwiek spróbować
    Coś tam, coś tam .... i jeszcze troszkę ....

Oszczędny w słowach Awatar krispike
    Miasto
    Lubelszczyzna

Domyślnie

A ja w tym roku zrobię (drugi raz życiu) wino z tarniny, ale czekam na pierwsze przymrozki...
    |D50|D300s|N18-70|N50/1.8|T17-50/2.8VC|SB-800|MF055XPro|
    "Wszystko, na co patrzysz w Twoim otoczeniu, powinno Cię cieszyć. A wszystko, co widzisz... to światło"

Domyślnie

Wermut z ryżu i cytryn:
    1 kg ryżu
    3 kg cukru - rozpuścić(można dać mniej lub więcej)
    6 litrów wody - przegotowana ciepła, chociaż ja dawałem zwykłą mineralną z 5l butelek.
    4 cytryny - pokroić drobno
    12 goździków
    1 gałka muszkatałowa - pokroić
    5 dkg drożdży piekarniczych
    10 dkg rodzynek
    Wszystkie składniki do słoja i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 tygodnie, następnie zlewamy i odstawiamy na kolejne 4 tygodnie do klarowania, na koniec rozlewamy do butelek. Przy rozlewaniu do butelek trzeba robić to ostrożnie aby nam nie poderwało "mętów" z dna, z ryżu zostaje taki drobny, upierdliwy osad, ewentualnie można jeszcze zostawić do kolejnego klarowania na kilka dni.
    Wino jest bardzo dobre, ale oczywiście swoje musi odstać i ma to do siebie, że można je robić o każdej porze roku.
    D300, F90x, F401: S17-50, N70-210/4, N35-105
    Praktica MTL 5B, MTL 3 : Helios 44m-4, Revuenon 135 2.8. Pentor 28 2.8, Domiplan 50 2.8
    Zorka 4, Fied 5, Smiena Symbol, Lubitel 166 U, Agfa Isolette II

Domyślnie

Nie wiem, czy się nie wygłupię, ale słyszałem od nowego kolegi z pracy, że nieźle wychodzi wino z soku z czarnych porzeczek z kartonu. On wykorzystywał do tego butlę po wodzie mineralnej.
    Jestem zielony w tej materii, więc łykam wszystko, co mi podsuwają ... na przepis.
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 251kris Zobacz posta
    Nie wiem, czy się nie wygłupię, ale słyszałem od nowego kolegi z pracy, że nieźle wychodzi wino z soku z czarnych porzeczek z kartonu. On wykorzystywał do tego butlę po wodzie mineralnej.
    Jestem zielony w tej materii, więc łykam wszystko, co mi podsuwają ... na przepis.
    Te soki mogą stać tygodniami otwarte w temperaturze pokojowej i nie fermentują. Tak są zakonserwowane, znaczy się takie zdrowe.

Uprawnienia umieszczania postów