Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Domyślnie Allegro - jak sprzedajecie?

Witam,
    Jako, że to cafe to nie koniecznie musi być o fotografii.
    Usiłuje sprzedać ostatnio parę rzeczy na allegro i tak się zaczynam zastanawiać - albo ludzie są na tyle bogaci, że brzydzą się "używkami" albo tak biedni, że musiałbym sprzedać za 1/10 ceny by w ogóle sprzedać. Czy są jakieś "knify" by na Allegro sprzedać za w miarę rozsądną cenę? Jasne, że nie oczekuję by na takiej sprzedaży zarobić ale jak czasami dostaję zapytania z propozycjami ceny, to biorąc pod uwagę, że na chleb mi nie brakuje to mam ochotę daną rzecz rozwalić dla zabawy niż sprzedać za proponowane ceny. Przy czym zawsze sprzedaje rzeczy sprawne i w naprawdę dobrym stanie (wizualnym i funkcyjnym).
    A zresztą co się będę chwalił...

Domyślnie

Rynek dyktuje warunki. Czasami sprzedam coś "z górką", czasami za tanio. Przy sprzedaży zawsze najlepiej kończyły mi się aukcje zaczynane od złotówki. trochę nerwów, ale w ostatnia godzina wyjaśnia temat.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Przed wyjazdem sprzedawalem wszystkie zbedne fotograty i nie mialem najmniejszych problemow ze znalezieniem chetnych. Wszystko oczywiscie odbywalo sie przez Allegro, nawet nie dostawalem durnych maili z pytaniami w stylu "czy sprzedasz za 1% wartosci"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zoidberg Zobacz posta
    Witam,
    Jako, że to cafe to nie koniecznie musi być o fotografii.
    Usiłuje sprzedać ostatnio parę rzeczy na allegro i tak się zaczynam zastanawiać - albo ludzie są na tyle bogaci, że brzydzą się "używkami" albo tak biedni, że musiałbym sprzedać za 1/10 ceny by w ogóle sprzedać. Czy są jakieś "knify" by na Allegro sprzedać za w miarę rozsądną cenę? Jasne, że nie oczekuję by na takiej sprzedaży zarobić ale jak czasami dostaję zapytania z propozycjami ceny, to biorąc pod uwagę, że na chleb mi nie brakuje to mam ochotę daną rzecz rozwalić dla zabawy niż sprzedać za proponowane ceny. Przy czym zawsze sprzedaje rzeczy sprawne i w naprawdę dobrym stanie (wizualnym i funkcyjnym).
    Musisz się przyzwyczaić - na allegro w 50% to dupozawracacze
    Jeśli chcesz sprzedać w miarę szybko sprzęt używany to po pierwsze musi być opisany dokładnie, ze szczegółami w dość elokwentny sposób, który przyciągnie uwagę potencjalnego kupującego i zachęci go do kontaktu ze sprzedającym. Do tego dobrej jakości zdjęcia prezentujące produkt z każdej strony.
    Jeśli zaprezentujesz swój sprzęt tak, jak to robi większość sprzedawców, czyli rozmyte zdjęcia z komórki okraszone jakimś lakonicznym bełkotem przeplatanym błędami ortograficznymi to na zainteresowanie - poza przyjaciółmi z Nigerii - nie licz
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Wszystko zależy od tego co sprzedajesz. Klocki lego w oryginalnych pudełkach bez problemu sprzedawałem za minimum 80% ceny nowych, a zdarzało się i za 120% (zakończone serie). Przy gratach fotograficznych cena mocno zależy od jakości opisu (i fotek) oraz popularności. Dużo łatwiej sprzedać kitowy obiektyw DX niż specjalistyczna stałkę.
    Co do uzyskania dobrej ceny w licytacji, to wystawiam aukcję tak, żeby kończyła się ok 20 od poniedziałku do czwartku. Można ustawić cenę minimalną. Można też (niezbyt zgodnie z regulaminem) poprosić znajomego o podbicie ceny.
    Ale w przypadku gratów, które od lat zalegały piwnicę, wystawiłem po prostu od 1zł i się nie przejmowałem. Czasem sprzedawałem za mniej niż 10% wartości (np. telefon ISDN).
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    trochę nerwów, ale w ostatnia godzina wyjaśnia temat.
    Zawsze jak coś licytowałem i cena była znośna, to w ostatniej godzinie sprzęt się psuł, upadał, zamakał, ewentualnie pies go pogryzł
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Zawsze jak coś licytowałem i cena była znośna, to w ostatniej godzinie sprzęt się psuł, upadał, zamakał, ewentualnie pies go pogryzł
    Dobrze, ze nie godzine po wyslaniu

Tak jak Artur napisal - 50% albo i wiecej to ludzie, ktorzy zawracaja gitare. Jak ktos chce cos kupic to po prostu to kupuje albo zada kontrolnie jedno lub dwa pytania (mowie o rzeczach dla zwyklych smiertelnikow ).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    to już klasyki jeszcze czasami piszą że sprzęt został skradziony
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Zoidberg, poczekaj kilka lat, rzeczy które chcesz sprzedać staną się antykami, albo tzw. "rarami" i wtedy na pewno zarobisz
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Co jest kluczem do sukcesu ? -

Po pierwsze. Załączaj dokładne i starannie zrobione zdjęcia ukazujące sprzedawany przedmiot.

Po drugie. Wyczerpująco udzielaj informacji : o dacie zakupu, o stanie technicznym, wizualnym, miejscu zakupu, stopniu eksploatacji, składnikach kompletu. Z reguły nie zamieszczam długich opisów i parametrów technicznych skopiowanych żywcem ze stron producenta. Jeśli ktoś będzie chciał poczytać opis, znajdzie go w sieci bez problemu. Ja piszę tylko na temat swojego egzemplarza, a nie modelu.

Po trzecie. Wystawiaj aukcje zawsze wieczorem - nigdy w ciągu dnia, czy rano. Użytkownicy Allegro nie mają czasu na śledzenie aukcji w ciągu dnia, bo pracują, czy uczą sie. Siadają do komputera dopiero wieczorem i tylko wtedy mają czas na licytacje i zgłaszanie ofert. Wystawiaj w godzinach 21-23 i ani później ani wczesniej.

Po czwarte. Najlepiej wystawiać aukcje od złotówki. Opłaca sie cierpliwość, jesli zależy Ci na dobrej cenie, nie kończ aukcji przed czasem. Z reguły dużo rozgrywa sie w ostatniej godzinie, lub ostatnich minutach a nawet sekundach. Cena może wzrosnąć dwukrotnie w ostatniej minucie przebiegu aukcji.

Po piąte. Jeśli nie zależy Ci na czasie, ustalaj KUP TERAZ na satysfakcjonującym Cię poziomie. Nie bądź pesymistą i nie przewiduj przyszłości twierdząc, że przedmiot sie nie sprzeda . Obok KUP TERAZ ustal cenę minimalną (poniżej której absolutnie nie chcesz sprzedać przedmiotu), a cenę wyjściową ustal na 1 zł.

Po szóste. Nie musisz udostępniać opcji sprzedaży za pobraniem, ale przynajmniej udostępnij opcję odbioru osobistego. Sama wysyłka brzmi zbyt ryzykownie dla Kupującego.

Po siódme. Zainteresowani niech piszą i pytają, ale telefonu nie podawaj. Nie podawaj nawet wtedy, kiedy zostaniesz o to poproszony w emailu. Ci co chcą zadzwonić, z reguły się "dupozawracaczami" i niczego od Ciebie nie kupią, a jedynie chcą Cię przekonać do sprzedaży za 10% wartości .

Przy odpowiednim dorobku komentarzy wcale nie trzeba spełniać wszystkich powyższych warunków. Ostatnio sprzedałam w ciągu 1 dnia lustrzankę z obiektywem i nawet nie zrobiłam jednego zdjęcia. Kupujący kupił "kota w worku", ale pewnie zaufał mi, bo mam sporo pozytywnych komentarzy, wysoką ocenę (we wszystkich 4 kategoriach) i wystarczy przeczytać sobie otrzymane przeze mnie komentarze, żeby przekonac sie, że w opisach przedmiotów nie przeginam .

To chyba tyle
    Powodzenia
    Nikon

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów