Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Linköping/Szwecja

Domyślnie jak przetestowac obiektyw w 10 minut?

Chodzi konkretnie o uzywany N14-24/2.8. Na co zwracac uwage w pierwszej kolejnosci, zeby nie wywalic kasy w bloto?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków, Poland

Domyślnie

Stan techniczny, zadrapania,rysy, czy nic nie brzęczy w środku(jakieś ułamane części), czy przesłona działa odpowiednio, jej listki czy są na właściwych miejscach, czy był rozkręcany, czy nie ma luzów, styki w jakim są stanie. Najlepiej to weź swoją puszkę i lapka, porób zdjęcia zgraj na lapka obejrzyj na lapku.
    Ostatnio edytowane przez Maycky ; 27-08-2012 o 23:14

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Linköping/Szwecja

Domyślnie

nie bardzo bede mial na to czas.

Domyślnie

Jeśli chcesz sprawdzić obiektyw bez robienia zdjęć, to pamiętaj, że jest to obarczone sporym ryzykiem, choćby AF może w ogóle nie działać...
    1. Sprawdź soczewki, szczególnie tylną, musi być idealna, na przedniej oczywiście też nie powinno być rys ale to tylna soczewka jest kluczowa
    2. Sprawdź czystość tylnej soczewki, i okolicy o ile samą soczewkę ludzie czasem czyszczą, to dookoła bywa różnie, przy ustawieniu na 24mm soczewka wjeżdża do środka obiektywu wtedy można oglądnąć stan części, która jest rzadko czyszczona
    3. Bagnet i styki, po bagnecie od razu widać czy ktoś szanuje sprzęt i przy okazji czy był często/mocno używany
    4. Przysłona, na bagnecie między dwiema położonymi najbliżej siebie śrubkami jest wystająca prostokątna dźwigienka, za jej pomocą aparat ustawia wybraną przysłonę, poruszaj nią powoli i zobacz (patrząc od tyłu) czy blaszki przysłony chodzą gładko i równo
    5. Sprawdź czy guzik przestawiający tryb autofocusa z M/A na A działa (czy da się go przesunąć w obie strony) czasem przy uderzeniu szkłem lubi się blokować
    6. Przejedź parę razy cały zakres ogniskowych, zobacz czy obiektyw 'luźno chodzi' nie powinno być zmian w sile potrzebnej do kręcenia pierścieniem a przednia soczewka powinna się poruszać płynnie
    7. To samo co wyżej z pierścieniem ostrości, powinien się poruszać płynnie i lekko

Bez oglądania zdjęć nic więcej nie sprawdzisz niestety a to ^ pozwala tylko mniej więcej ocenić stopień (z)użycia szkła.

Domyślnie

a ponadto co napisał Robert posłuchaj, czy silnik nie piszczy przy ustawianiu ostrości, bo jak piszczy to może oznaczać, że już powoli zaczyna się żegnać z tym światem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    a ponadto co napisał Robert posłuchaj, czy silnik nie piszczy przy ustawianiu ostrości, bo jak piszczy to może oznaczać, że już powoli zaczyna się żegnać z tym światem
    Tylko, że on bez robienia zdjęć chce przetestować z tego co zrozumiałem...

Domyślnie

no to przecież żeby piszczało nie musi robić zdjęć, wystarczy że wciśnie guzior od ustawiania ostrości. Chyba, że chodziło o "bez podpinania do aparatu"... ale to równie dobrze może nic nie sprawdzać i liczyć, że się uda

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzes73 Zobacz posta
    nie bardzo bede mial na to czas.
    To nie jest tani obiektyw, naprawdę nie będziesz miał możliwości sprawdzenia, czy AF trafia? Przecież to da się zrobić w 5 minut (łącznie z uruchamianiem laptopa) - przychodzisz do sprzedawcy, włączasz lapka, zaczynasz oglądać sprzęt, robisz fotki wydrukowanej planszy do AF, podłączasz do lapka i oglądasz. Same oględziny zewnętrzne to prawie jak kupowanie przez internet na podstawie zdjęć.
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

Jeśli uda się zrobić jednak parę zdjęć to nawet na wyświetlaczu powiększ sobie zdjęcie i przejdź od lewej do prawej, porównaj obydwie strony, skrajne boki czy obydwa są tak samo ostre. Ja kiedyś jak kupowałem używkę 12-24 f4 DX akurat, to jedna była zwalona właśnie w ten sposób, taki obiektyw PC się z niej trochę zrobił. Druga taka sobie ostra, dopiero trzecia sztuka była bdb i tą wziąłem.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Linköping/Szwecja

Domyślnie

dzieki za podpowiedzi!
    Pare zdjec mam zamiar oczywiscie zrobic, bez tego ani rusz. Na co patrzec na zdjeciach? Jedynie ostrosc na pelnej dziurze (srodek i brzegi)?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów