Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie 35 1,8 G i problem AF

W moim 35 1,8 G podpiętym do D90 przy ostrzeniu w środkowym polu AF ostrość idealnie trafia w punkt, natomiast przy ostrzeniu na każdym z pozostałych pól wyboru AF występuje potężny BF. W związku z tym pytanie czy to wina obiektywu czy puszki? Czy do serwisu wysłać sam obiektyw czy również body?

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam!
    D90, T17-50 VC, N85 1,8, N35, SB-700.

Domyślnie

Wysłał bym cały komplet bo nigdy nic nie wiadomo, choć po mojemu to winne jest bardziej body.
    Masz możliwość sprawdzenia obiektywu z innym korpusem?
    400D -> 60D -> D300s -> D50 -> D600

Domyślnie

wysyła się komplet zawsze, poczytaj na forum podobno 35f1.8 ma problemy z d90, ale się nie orientuje.. imo wina puszki skoro center trafia.. pamiętaj że Ci ustawią pod to szkło z innymi może nagle wyjść coś niedobrego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    wysyła się komplet zawsze, poczytaj na forum podobno 35f1.8 ma problemy z d90, ale się nie orientuje.. imo wina puszki skoro center trafia.. pamiętaj że Ci ustawią pod to szkło z innymi może nagle wyjść coś niedobrego
    No właśnie tego się obawiam, bo wcześniej wysyłałem do kalibracji Tamrona 17-50 razem z D90 i może sie okazać, że teraz on nie będzie trafiał. Co ciekawe i przed kalibracja Tamrona z body i po tej kalibracji mój N85 1.8 działa bez zarzutu.

Nie rozumiem tego
    D90, T17-50 VC, N85 1,8, N35, SB-700.

Domyślnie

niestety moja wiedza w tym temacie opiera się na forum czyli... może tak może nie :P, podobno kalibrują do wzoru nie wiem po co się wysyła szkło skoro to robią... w każdym razie jeżeli puszka już była w kalibracji do tego trafia wszystko prócz 35 to może jednak szkło...

Domyślnie

Kalibruja szklo, do body sie nie dotykaja, jesli z innymi szklami jest ok. Musisz to opisac w zleceniu naprawy. Generalnie jest jakis problem D90+N35G, bo duzo ludzi o tym pisze. Napisz do Rossi_PL, on mial taki przypadek. Po wizycie w serwisie OK.
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

W moim przypadku było tak, że wysłałem szkła i body. Sprawdzili wszytko i powiedzieli: szkła są OK, body skalibrowano do wzorca. Zakładam że może się też trafić sytuacja przeciwna, czyli szkła będą do kalibracji. Jak dla mnie sens jedyny jest wysłać komplet i niech zrobią co trzeba.

Domyślnie

Witaj,

Musisz jeszcze nam napisać czy na pozostałych szkłach masz poprawne zachowanie na "bocznych" punktach. Nie jestem matematykiem-fotografem dlatego wymagam dobrego działania jedynie punktów: środkowego, środkowego-górnego i dolnego, oraz po jednym cyku w lewo i prawo(większe znaczenie gdy masz Gripa)Resztę punktów zawsze jakoś omijałem bo mi nie pasuję przeważnie w kadrach. Ale gorąco chcę zachęcić do pracy z N35 bo to naprawdę skutecznie wydłuża chęć przesiadki na FX

No i jeszcze co do testów. Ja odpuściłem sobie testy domowe. Weż kogoś na spacer i porób zdjęcia na różnych odległościach i różnych punktach celując za każdym razem w oczka, gdy będziesz widział rzęsy ostre to jest ok, bo tak jak zaczniesz się rozdrabniać w te milimetry na karcie testowej to można popaść w depresję, a fotografia to ma być spokojne hobby przecież

No i na dokładkę powiem, że mam już FX i rzeczona kalibrowana N35 działa nadal z D90 i D700 bez mikroregulacji

Pozwolę sobie wkleić moje zaległe posty na temat kalibracji D90 i N35:
    http://forum.nikoniarze.pl/showpost....2&postcount=33
    http://forum.nikoniarze.pl/showpost....7&postcount=15

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Rossi_PL ; 24-08-2012 o 11:34
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

ma ktos moze 35 ktora wykazuje back focus u niego? bo moja wykazuje FF wiec mozna by poprobowac dopasowac hehe

Domyślnie

Zobacz czy nie świruje ze wspomaganiem af od lampy. Miałem egz który z jednym body świrował, a z drugim w pkt .
    Ceny są na tyle stabilne, że najwyżej sprzedasz i kupisz taką która będzie grała z twoim body.
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów