Close

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 102

Domyślnie zdjecia w kosciele bez lampy

ide w najblizsza sobote na wesele kolezanki i chcialbym przy okazji porobic pare zdjec w kosciele. posiadam d90 tamrona 17-50 2,8 ze stabilizacja i 35 1,8. jakiego uzywac iso i jak ustawiac aparat by bylo oki? jaki czas na wejscie mlodych do kosciola? kosciol jest w miare ciemny z tego co mi mowila

Domyślnie

Hmmm... weź pod uwagę, że będzie dużo znajomych i rodziny z jakimiś małpkami, których błyskania ich właściciele na pewno opanować nie umieją - czyli błyskanie i tak będzie. Czemu Ty akurat miałbyś tracić na jakości zdjęć nie stosując lampy ?

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

czemu tracic na jakosci?

Domyślnie

Tego typu zdjęcia powinny w miarę wiernie oddawać rzeczywistość: ostrość, kolor i oświetlenie bardzo w tym pomagają. Sam zrób dwie fotki tego samego motywu (najlepiej ludzi): jedną z lampą a drugą bez (pewnie bez jasnej stałki sie nie obejdzie). Daj je teraz do oceny swojej drugiej połówce - jak nic wybierze zdjęcie z lampą błyskową (zakładam, ze obydwie fotki będą poprawnie wykonane).

Dodatkowo: do zdjęć bez lampy potrzebna Ci jasna i droga stałka - do zdjęć z lampą wystarczy KIT-owy obiektyw, a i tak zdjęcia będą ostrzejsze.

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 11-08-2012 o 18:39

Domyślnie

wasilewk a ty nie przesadzasz przypadkiem?

Domyślnie

Ja jestem starej szkoły, gdzie pan Bułhak pudełkiem po butach zrobiłby lepsze zdjęcia niż ja D700. Jednak początkującym adeptom fotografii lepiej nie utrudniać życia.

Domyślnie

ale skoro ma 35tkę i wcale nie głupie body to dlaczego ma ograniczać się lampą?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    ale skoro ma 35tkę i wcale nie głupie body to dlaczego ma ograniczać się lampą?
    Ale zdjęcia wykonane tym sprzętem i z lampą będą o wiele lepszej jakości i będzie ich więcej a nie co któreś tam.

Ciemny kościół, oświetlenie o odpowiednim zabarwieniu: jak zmieni WB żeby twarze były ok to zmienią się kolory elementów wystroju - oświetlone tym samym światłem. Po co mu te problemy. Oczywiście, że w nowoczesnym, jasnym kościele, w dzień - wiele problemów odpada i wtedy można próbowac nawet bez lampy, z jasnym szkłem.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 11-08-2012 o 19:06

Domyślnie

Z drugiej strony świecąc lampą wprowadza światło które też jest różnej barwy niż te które jest zastane. dodatkowo ciągle obracać lampę, odbijać, ustawiać, przestawiać bla bla bla...

Domyślnie

jakie problemu, dwa czy trzy wołania rawa, i temat różnej kolorystyki załatwiony. 35 1.8 spokojnie da radę, jak coś to iso na 1600 i do przodu. nie wiem jak ciemny musi być kościół aby na 1.8-2.0 i iso 1600-3200 nie zrobić zdjęcia... Ostatnio robiłem zdjęcia gdzie w kościele mogłem dać iso 800 i nawet do f 2.8 dać, a czasy sięgały 1/100

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów