Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Domyślnie

pytanie jest banalnie proste: czy chodzisz z aparatem w ręce / na szyi? jeżeli tak to tylko GW690, jest duża ale leciutka, a Fujinony są świetnymi szkłami. jest też wersja 670 jeżeli wolisz klatkę 6x7.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Zastrzegam, może aktywni średnicowcy mnie skorygują.
    Nawet nie ma co korygować, trzeba by zacząć od "Kilka myśli".

Domyślnie

A ja tylko pragnę dodać, że świat się nie kończy na Polsce i na Allegro. Egzemplarze w doskonałym stanie można kupić na ebay.de, ebay.co.uk czy też ebay.com (chociaż z Unii Europejskiej łatwiej, bo nie ma okradania nas przez PL z pieniędzy). Tam są inne standardy oceny zużycia sprzętu i generalnie jest on w bardzo dobrym stanie. A więc Hassela też można dorwać i wcale niedrogo.

Domyślnie

Ale niestety trzeba też pamiętać, że ewentualne problemy z transakcją są dużo większe.
    Do tej pory na ponad 50 zakupów ze świata tylko raz zdarzyły mi się problemy więc w sumie raczej +
    ... ale jak już się zdarzyły to 1500 zł w plery ;/

Domyślnie

ja zwyczajowo szukam przez ibej.fr z opcja szukaj w krajach UE all in one

Domyślnie

Podtrzymam wątek: skoro jest zgoda na "przydatne inaczej" na górską wycieczkę cięższe systemy.
    Mamiya 6x7 RB/RZ, czy dobrze wnioskuję że teoretycznie jest opcja kwadratowa - magazynek 6x6 i jakowes linie/wkładka w celowniku (?) - ale w praktyce nie istniejące na rynku?
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Nawet sam sobie możesz zmajstrować wkładkę kwadratową, kiedyś nawet się tak bawiłem, tylko po co skoro masz więcej to możesz po prostu kadrować później, nie musisz 'marnować' filmu na ramki.

Magazynek do RB67 jest tak skonstruowany, że bez problemu można wstawić tam ramkę z cienkiego plastiku lub tekturową, trzeba ją tylko dobrze wyciąć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bielik Zobacz posta
    pytanie jest banalnie proste: czy chodzisz z aparatem w ręce / na szyi? jeżeli tak to tylko GW690, jest duża ale leciutka, a Fujinony są świetnymi szkłami. jest też wersja 670 jeżeli wolisz klatkę 6x7.
    ...jak również wersja 680 dla preferujących 6x8, tak gwoli ścisłości
    flickr dużo gratów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    (RB) ... Nawet sam sobie możesz zmajstrować wkładkę kwadratową, kiedyś nawet się tak bawiłem, tylko po co skoro masz więcej to możesz po prostu kadrować później, nie musisz 'marnować' filmu na ramki.
    Przedłużając argumentację, po co dobrze robić zdjęcia w terenie, można ratować w postprocesie
    Prawdziwa dupka 6x6 12 zdjęć do RB chyba nie istnieje (nieliczni widzieli "niezależną" - ale chyba bez mechanizacji), do RZ istnieje, ale jest k....ko droga i nigdy mi się nie zwróci. Klatkę 6x7 należy u mnie uznać za straconą, pierwsze włożenie w ramki 6x6 bo taki powiększalnik jest na szafie, i już prawdopodobnie zostaną ślady.

Cytat Zamieszczone przez rbit9n Zobacz posta
    polecam bronikę EC-TL, jeden z nielicznych aparatów średnioformatowych z pomiarem TTL w korpusie oraz preselekcją przysłony.
    Pozostając w rodzinie *) Bronisława SQ-AM. Spora podaż i ceny jakby niskie. Nie lubią jej za posiadanie silnika? Rzeczywiście porzucona przez profesjonalistów w czasach fotografii "przyjemnościowej" utraciło to sens.
    Da się to odmontować i dać zwykłą korbkę? <złośliwy-uśmiech>Pewnie cena tej przypuszczalnej korbki jak pół systemu</złośliwy-uśmiech>

1) PS. Wiem, że SQ a EC to inna rodzina
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 13-08-2012 o 16:51
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Przedłużając argumentację, po co dobrze robić zdjęcia w terenie, można ratować w postprocesie
    Prawdziwa dupka 6x6 12 zdjęć do RB chyba nie istnieje (nieliczni widzieli "niezależną" - ale chyba bez mechanizacji), do RZ istnieje, ale jest k....ko droga i nigdy mi się nie zwróci. Klatkę 6x7 należy u mnie uznać za straconą, pierwsze włożenie w ramki 6x6 bo taki powiększalnik jest na szafie, i już prawdopodobnie zostaną ślady.
    Nie przedłużajmy argumentacji, bo przedłużając Twoją, robisz zdjęcia na błonie więc wołanie ich na papier już o skanowaniu nie mówiąc jest tak samo złe ;>

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów