pytanie jest banalnie proste: czy chodzisz z aparatem w ręce / na szyi? jeżeli tak to tylko GW690, jest duża ale leciutka, a Fujinony są świetnymi szkłami. jest też wersja 670 jeżeli wolisz klatkę 6x7.
Szukaj
pytanie jest banalnie proste: czy chodzisz z aparatem w ręce / na szyi? jeżeli tak to tylko GW690, jest duża ale leciutka, a Fujinony są świetnymi szkłami. jest też wersja 670 jeżeli wolisz klatkę 6x7.
A ja tylko pragnę dodać, że świat się nie kończy na Polsce i na Allegro. Egzemplarze w doskonałym stanie można kupić na ebay.de, ebay.co.uk czy też ebay.com (chociaż z Unii Europejskiej łatwiej, bo nie ma okradania nas przez PL z pieniędzy). Tam są inne standardy oceny zużycia sprzętu i generalnie jest on w bardzo dobrym stanie. A więc Hassela też można dorwać i wcale niedrogo.
Ale niestety trzeba też pamiętać, że ewentualne problemy z transakcją są dużo większe.
Do tej pory na ponad 50 zakupów ze świata tylko raz zdarzyły mi się problemy więc w sumie raczej +
... ale jak już się zdarzyły to 1500 zł w plery ;/
ja zwyczajowo szukam przez ibej.fr z opcja szukaj w krajach UEall in one
![]()
Podtrzymam wątek: skoro jest zgoda na "przydatne inaczej" na górską wycieczkę cięższe systemy.
Mamiya 6x7 RB/RZ, czy dobrze wnioskuję że teoretycznie jest opcja kwadratowa - magazynek 6x6 i jakowes linie/wkładka w celowniku (?) - ale w praktyce nie istniejące na rynku?
Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3
Nawet sam sobie możesz zmajstrować wkładkę kwadratową, kiedyś nawet się tak bawiłem, tylko po co skoro masz więcej to możesz po prostu kadrować później, nie musisz 'marnować' filmu na ramki.
Magazynek do RB67 jest tak skonstruowany, że bez problemu można wstawić tam ramkę z cienkiego plastiku lub tekturową, trzeba ją tylko dobrze wyciąć.
flickr dużo gratów
Przedłużając argumentację, po co dobrze robić zdjęcia w terenie, można ratować w postprocesie
Prawdziwa dupka 6x6 12 zdjęć do RB chyba nie istnieje (nieliczni widzieli "niezależną" - ale chyba bez mechanizacji), do RZ istnieje, ale jest k....ko droga i nigdy mi się nie zwróci. Klatkę 6x7 należy u mnie uznać za straconą, pierwsze włożenie w ramki 6x6 bo taki powiększalnik jest na szafie, i już prawdopodobnie zostaną ślady.
Pozostając w rodzinie *) Bronisława SQ-AM. Spora podaż i ceny jakby niskie. Nie lubią jej za posiadanie silnika? Rzeczywiście porzucona przez profesjonalistów w czasach fotografii "przyjemnościowej" utraciło to sens.
Da się to odmontować i dać zwykłą korbkę? <złośliwy-uśmiech>Pewnie cena tej przypuszczalnej korbki jak pół systemu</złośliwy-uśmiech>
1) PS. Wiem, że SQ a EC to inna rodzina
Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 13-08-2012 o 16:51
Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3
Skontaktuj się z nami