Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47
    Oszczędny w słowach Awatar Wojciech
    Miasto
    Wrocław/Gdynia / Ś-cie

Domyślnie Nikon Capture Control PELNA WERSJA

JAK MOZNA UZYSKAC PELNA WERSJE A NIE TRIAL DO PROGRAMU NION CAPTURE CONTROL
    jak sie kupuje nikona to jest tylko trial oczywiscie wszyscy uzywaja PS (orginala) ale moze ktos ma jakis kod czy crack do capture controla czekam na info
    Stary ale jary ... D70s, D90 Nikkor 18 -200 VR, 18-105 VR, 24mm, 50mm, SB 600 + filtry
    Regards
    Wojciech

Domyślnie

Kupić w sklepie. I warto poczytać regulamin forum.

Domyślnie

No właśnie. Tylko gdzie on to ma kupić jeśli Nikon wycofał NC ze sprzedaży?

Nasuwa się pytanie, czy oprogramowanie, którego nie można legalnie kupić powinno być chronione? Jeśli nie można go legalnie nabyć, to producent nie ponosi żadnych strat z tytułu nielegalnego użytkowania takigo softu. Nie może z tego osiągnąć żadnych korzyści finansowych, bo soft wycofał ze sprzedaży. Większość producentów takiego oprogramowania jawnie olewa klientów, którzy chcą nabyć taki "niby wycofany" ale tańszy produkt, a na dodatek ci producenci chcą zmusić uzytkowników do wydania kolejnej kasy na coś, co im nie jest potrzebne (wystarczy stara wersja). To wcale nie jest problem wydumany. Już zaczynają się problemy z Vistą i starymi, ale przecież legalnymi, programami innych producentów. Programami, które były zakupione za konkretną kasę, ale jakoś nie chcą z Vistą poprawnie działać, a ani producenci tych programów, ani Bill G., nie dają nam żadnej gwarancji pewności inwestycji w soft. Za chwilę większość z nas będzie zmuszana do kupowania nowych wersji legalnego softu tylko dlatego, że jest Vista, a nie ma już XP.
    Jacek

Oszczędny w słowach Awatar Wojciech
    Miasto
    Wrocław/Gdynia / Ś-cie

Domyślnie

pan z krakowa chyba troche sztywno podszedl do problemy, dla nikona nie jest wazne ze wydalas wydales 20tys zl za aparat i obiektywy daja ci soft polowa w wersji trial i co uwazasz ze to jest ok
    niestety pan jacek ma racje
    nie wiem moze kupiles org. moze nie
    Stary ale jary ... D70s, D90 Nikkor 18 -200 VR, 18-105 VR, 24mm, 50mm, SB 600 + filtry
    Regards
    Wojciech

Domyślnie

Złodziei tutaj nie potrzeba.
    Dziewiąty najstarszy użytkownik forum.
    Sansa Clip 4 GB + Sennheiser PX100 II
    kekacz.blogspot.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kekacz Zobacz posta
    Złodziei tutaj nie potrzeba.
    MOCNE słowa, nie przesadzasz?
    FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojciech Zobacz posta
    pan z krakowa chyba troche sztywno podszedl do problemy, dla nikona nie jest wazne ze wydalas wydales 20tys zl za aparat i obiektywy daja ci soft polowa w wersji trial i co uwazasz ze to jest ok
    niestety pan jacek ma racje
    nie wiem moze kupiles org. moze nie
    1) Jestem na swoje nieszczęście moderatorem, stąd sztywność

2) Regulamin kategorycznie zabrania szerzenia na forum piractwa w jakiejkolwiek formie - zaś "crack" to nie jest gra w bierki, tylko akt piractwa. Ja nie osądzam, nie podchodzę sztywno, tylko prezentuję oficjalne stanowisko obowiązujące w tym miejscu. Czy mi się podoba polityka globalnych korporacji, czy nie, to inna sprawa

3) Zgadzam się z JK w 1000%, zjawisko zresztą nie jest nowe - programy od dawien dawna pisane są w coraz bardziej niechlujny, rozrzutny i debilny sposób - z wersji na wersję wymagają coraz bardziej absurdalnych mocy obliczeniowych od systemów komputerowych. Niezależnie od świadomości tego faktu nic się na to nie poradzi - bo żyjemy w świecie patologicznych, chciwych globalnych korporacji.

4) A piractwa na tym forum i tak jak nie było, tak nie będzie. Jest to tradycja nienowa i każdy forumowicz musi się podporządkować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    No właśnie. Tylko gdzie on to ma kupić jeśli Nikon wycofał NC ze sprzedaży?

Nasuwa się pytanie, czy oprogramowanie, którego nie można legalnie kupić powinno być chronione? Jeśli nie można go legalnie nabyć, to producent nie ponosi żadnych strat z tytułu nielegalnego użytkowania takigo softu. Nie może z tego osiągnąć żadnych korzyści finansowych, bo soft wycofał ze sprzedaży.
    Problem w tym, że NX ma bardzo złą opinię na wielu forach i najprawdopodobniej się słabo sprzedawał i dlatego firma zaprzestała sprzedawać NC4 i zmusza do kupna nowej wersji.
    Do tego hakerzy na pewnych forach pokazali, że można otwierać NEF z D40 w NC4 , choć Nikon i inne firmy trwierdziły, że musi się kupić nową wersję ich oprogramowania.

To co Adobe wyrabia w ostatnich latach z niekomatybilością RAW z poprzednimi wersjami PhotoShopa to już się nadaje do sądu.
    Mnie tylko dziwi dlaczego jak firmy oszukują użytkowników i zmuszają go do kupna nowej wersji programów to nazywa się to robienie biznesu, a jak użytkownik oszukuje to jest to przestępstwo.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

1: no walą was w człona jak sie patrzy .... mozna tylko współczuć .... sam miałem chęć pobawic sie softem Nikona do RAW (ciekawe funkcje wyciągnanie samych przepaleń) niestety okazało sie że słono kosztujące oprogramowanie obsługuje jedynie format NEF .... jakoś mi to nie przechodzi przez mój mały mózg ... IMO znacznie lepiej za podobną kwote nabyc Adobe LR ... który jest nie dośc ze lepszy to jeszcze uniwersalny

2: Firma Adobe robi co chce i ma do tego prawo PS jest programem autonomicznym nie musi obsługiwać czego kolwiek z jakiejkolwiek marki tylko może ...

Domyślnie

A dlatego, że Cię nie stać na miliony dolarów dla dobrych prawników. Zapewne wygrana w takim procesie byłaby o rząd większa, ale niestety trzeba zacząć od wydania tej drobnej kwoty. A te wszystkie organizacje ochrony konkurencji i konsumentów to niestety jedna wielka lipa. Firma Billa G. wycofując starą wersję Windowsa i celowo nie zapewniając kompatybilności systemów operacyjnych, pozbawia mniejsze firmy programistyczne źródeł dochodu i wymusza niepotrzebne inwestycje w nowe produkty, bo starych (dobrych i sprawdzonych) nie da się sprzedawać. Ot, taki wolny rynek pełną gębą.

A tak na marginesie. Jak komuś potrzebny konwerter do obróbki NEFów z D40, D50, D80, D40x na starym dobrym NC 4.X, to piszcie śmiało na PM. Wersje dla D80 i D40x nie są doskonałe, ale działają i daje się bez problemów obrabiać NEFy z tych puszek. A, jeszcze jedno - konwertery są darmowe.
    Jacek

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów