Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Prawosławnie

Domyślnie Prawosławnie

Maramuresz i Bukowina w Rumunii. Kościołów, cerkwi i monastyrów jest tam niezliczona ilość i ciągle buduje się nowe... Trudno coś wybrać

1. RZ67

2. RZ67

3. RZ67

4. RZ67

5. RZ67

6. Bessa R4A

Już widzę, że forum trochę "rozkontrastowało" zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez jerezano ; 30-07-2012 o 11:24

Domyślnie

Piszesz "Kościołów, cerkwi i monastyrów jest tam niezliczona ilość i ciągle buduje się nowe... Trudno coś wybrać" ale na swoich zdjęciach przedstawiasz moim zdaniem jeden "obiekt",

zupełnie nie rozumiem magicznych symboli przy numerach zdjęć..... również bardzo kontrastowa konwersja do B-W nic nie wnosi.

moim zdaniem bronią się 3 i 6 .

Zazdroszczę Ci miejscówki. Rumunia jest miejscem które pewnie niedługo odwiedzę .......
    Pozdrawiam Roman Margraf

Domyślnie

Powiem szczerze, że prawoslawie bez koloru to trochę a nawet bardzo lipa. Te zdjęcia aż proszą się o kolor. Nie wszystko co B&W jest od razu lepsze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leon001 Zobacz posta
    (...) Te zdjęcia aż proszą się o kolor. (...)
    Też tak sądzę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grizzly Zobacz posta
    Piszesz "Kościołów, cerkwi i monastyrów jest tam niezliczona ilość i ciągle buduje się nowe... Trudno coś wybrać" ale na swoich zdjęciach przedstawiasz moim zdaniem jeden "obiekt",

zupełnie nie rozumiem magicznych symboli przy numerach zdjęć..... również bardzo kontrastowa konwersja do B-W nic nie wnosi.

moim zdaniem bronią się 3 i 6 .

Zazdroszczę Ci miejscówki. Rumunia jest miejscem które pewnie niedługo odwiedzę .......
    Nie do końca jeden obiekt. O ile mnie pamięć nie myli to akurat z dwóch cerkiewek - coś z tej niezliczonej ilości trzeba wybrać. To co napisałem to tylko pewna informacja, nie komentarz do zdjęć.

Gdybyś rozumiał "magiczne symbole" to nie pisałbyś o konwersji do B-W (a właściwie po polsku do CZ-B) - bo to zdjęcia zrobione aparatami analogowymi na filmie czarno-białym. I to moje wyjaśnienie dotyczy także postów leona001 i Dune - jedynie mógłbym to jakoś pokolorować... Kontrastowość zdjęć spowodowana jest pewnie przez monitor - u mnie nie są jakoś szczególnie mocno "podkręcone". Zresztą zobacz co napisałem po ostatnim zdjęciu...
    Dla wyjaśnienia "magicznych symboli" dodam, że RZ67 to aparat fotograficzny Mamiya o formacie klatki 6cm x 7 cm, a Bessa R4A to aparat fotograficzny Voigtlander Bessa o formacie klatki 24mm x 35 mm.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerezano Zobacz posta
    Nie do końca jeden obiekt. O ile mnie pamięć nie myli to akurat z dwóch cerkiewek - coś z tej niezliczonej ilości trzeba wybrać. To co napisałem to tylko pewna informacja, nie komentarz do zdjęć.

Gdybyś rozumiał "magiczne symbole" to nie pisałbyś o konwersji do B-W (a właściwie po polsku do CZ-B) - bo to zdjęcia zrobione aparatami analogowymi na filmie czarno-białym. I to moje wyjaśnienie dotyczy także postów leona001 i Dune - jedynie mógłbym to jakoś pokolorować... Kontrastowość zdjęć spowodowana jest pewnie przez monitor - u mnie nie są jakoś szczególnie mocno "podkręcone". Zresztą zobacz co napisałem po ostatnim zdjęciu...
    Dla wyjaśnienia "magicznych symboli" dodam, że RZ67 to aparat fotograficzny Mamiya o formacie klatki 6cm x 7 cm, a Bessa R4A to aparat fotograficzny Voigtlander Bessa o formacie klatki 24mm x 35 mm.
    Dla jasności - skróty podane przy zdjęciach były mi znane , więc zakładałem, że robiłeś na cz-b negatywie Tyle, że - moim zdaniem - wybór materiału nie był optymalny

Domyślnie

Nie za mroczne to prawosławie? Wszak bywa dość kolorowe jeśli chodzi o wystrój, malowanie cerkwii. No i szkoda, że tylko głównie wnętrza. Brak mi choć odrobinę więcej "drewna" cerkiewnego: wiązaniabelek, kopuły, drzwi, itp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hubik Zobacz posta
    Nie za mroczne to prawosławie? Wszak bywa dość kolorowe jeśli chodzi o wystrój, malowanie cerkwii. No i szkoda, że tylko głównie wnętrza. Brak mi choć odrobinę więcej "drewna" cerkiewnego: wiązaniabelek, kopuły, drzwi, itp.
    No przecież czerń i biel oraz pośrednie szarości to też kolory...
    Zasadniczo w małych cerkiewkach jest światła tyle co na lekarstwo, lamp nie lubię używać w takich wnętrzach, zresztą czasami niechętnie patrzą na błyskanie. Siłą rzeczy jest tam mrocznie, owszem kolorowo, ale mrocznie.
    W klasztorach z "malowanymi" monastyrami kupuje się przy wejściu bilet i opłaca fotografowanie jednak przy wejściu do samego monastyru człowiek dowiaduje się, że wewnątrz focić nie wolno! Tylko z zewnątrz:

Velvia 50 (slajd), która sto razy lepiej wygląda jako slajd niż jako skan

Domyślnie

Przyznaję Ci rację.
    Sam, jak się trafia okazja odwiedzić ziemię lubaczowską, to w tamtejszych cerkwiach w zasadzie bez statywu to tudno czegoś szukać.

Uprawnienia umieszczania postów