Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: MB D80 a statyw

Domyślnie MB D80 a statyw

Witam pomalu robie przymiarki na mb d80 - z racji tego, ze duzo zdjec robie ze statywu mam pytanie do posiadaczy - jak pracuje ze statywem jesli mamy podpiety grip ? Czy sa jakies utrudnienia ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    (...) Czy sa jakies utrudnienia ?
    nie zaobserwowałem żadnych, po za tym że gdybyś chciał zostawić przykręconą płytkę do gripa to wówczas kadrowanie pionowe jest dośc niewygodne
    MarcinWilk

Domyślnie

A jak z kadrowaniem w pionie na statywie ?

Szczerze mowiac wolalbym nie odkrecac - lubie miec plytke na stale przymocowana.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    A jak z kadrowaniem w pionie na statywie ? (...)
    jak dla mnie bez różnicy,
    jak pisałem wcześniej raczej niewygodne (przynajmniej dla mnie) jest ręczne kadrowanie pionowe z przykręconą płytką
    MarcinWilk

Domyślnie

Jeszcze mam pytanie apropo samego gripa - czy masz w nim wlozone 2 aku czy jednen - jesli jednej - jak jest z wywazeniem wtedy i trzymaniem w rece ?
    Czy w menu - sekcja z aku - aparat pokazuje jak naladowane sa np 2 aku ? I w jakis sposob je rozladowywuje ? (obydwie naraz czy najpierw 1 itp) ?

Domyślnie

w zależności od potrzeby, jeśli wiem że będę robił dużo fotek to wkładam dwa, a jak na spacer z rodziną to jeden
    nie mam wagi w ręce i nawet nie zwróciłem uwagi na jakieś problemy z wyważeniem gdy w gripie jest jeden aku więc chyba jest to niezauważalne
    aparat pokazuje stan naładowania obydwu aku osobno dla każdego z nich, ale jak rozładowuje ... nie zwróciłem uwagi (wyczytałem na forum, że czerpie prąd naprzemiennie - z tego który w danej chwili jest mocniejszy, ale sam tego nie sprawdzałem)
    MarcinWilk

Domyślnie

Dzieki za rzeczowe odpowiedzi
    pozdr

Domyślnie

Zawsze korzysta najpierw ze słabszego aku.
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

Jest jeden problem przy używaniu aparatu z gripem na statywie: ponieważ środek ciężkości aparatu jest w tym przypadku wyżej to drgania lustra mocniej się przenoszą i istnieje większe ryzyko poruszonego zdjęcia, szczególnie przy dłuższych czasach. Jeśli to możliwe to lepiej robić zdjęcia na statywie bez gripa.

Domyślnie

Zawsze na pierwszy ogień idzie aku słabszy niezależnie czy jest w slocie "L" czy "R"
    Jeżeli zabałaganione biurko jest znakiem zabałaganionego umysłu, znakiem czego jest puste biurko? A.E.

Uprawnienia umieszczania postów