Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Domyślnie

pil74 - problem raczej leży po stronie użytkownika. Głównie dlatego że wyostrzenie jest ustawione na 0 a d7000 jak piszą Optyczni: "...Na ich tle Nikon D7000 wyróżnia się przede wszystkim mniejszym poziomem zerowego wyostrzenia zdjęć JPEG...".
    Możliwe jest że coś nie gra pomiędzy S a N, ale to raczej będzie się objawiać w postaci Front Focus lub Back Focus co powinno być widoczne na zdjęciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Emhyrion Zobacz posta
    kolejny link w odpowiedzi na wciąż ten sam temat... Pewnie, że można, tylko po co?

Na innym forum, z innej branży jest takie powiedzenie: "nagotuj sobie gar zupy, żebyś z głodu nie umarł i czytaj co tu napisano, a wszystkiego się dowiesz". Osobiście jestem zdania, że wszystkiego na raz przeczytać się nie da, tym bardziej przyswoić, ale kolega z pierwszego postu ma takie braki w teorii, które z pewnością dałby radę podciągnąć. Tylko nie w tym wątku, raczej w jakiś "technikach", czy "elementarzu"...
    Nie rozmawiamy to o kolegi umiejętnościach, a o konkretnym problemie sprzętowym.
    Osobiście daleki byłbym od oceniania czyjegoś warsztatu na odstawie kilku pstryków obrazujących pewien problem.
    Nie oceniaj, bo sam możesz zostać oceniony, szczególnie że podajesz linki, jak przypuszczam do swoich dzieł.
    nic...

Domyślnie

Emhyrion - po co się w ogóle wypowiadasz jak nic nie wnosisz sensownego? bryyyy.

Nie jestem kompletnym laikiem w sprawach poruszanych przez Was koledzy o przesłonie, ekspozycji itp. Myślałem może, że ktoś miał podobny problem i się uporał. A problem rzeczywiście jest, fotki które udostępniłem są tylko przykładem o którym pisałem przecież w poście. Przez cztery dni miałem sporo czasu aby wypróbować szkło z przeróżnymi ustawieniami. Przy próbach przymknięcia przysłony do f9 i mniej jest tak samo albo jeszcze gorzej. Postanowiłem sprawdzić jak puszka zachowuje się z innym obiektywem Sigma 10-20.
    "Gdy jestem głodny, otwieram lodówkę, nie odmawiam, gdy proszą na wódkę"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Nie rozmawiamy to o kolegi umiejętnościach, a o konkretnym problemie sprzętowym.
    No, ale jak to nazwałeś "problem sprzętowy" polega na braku wiedzy technicznej.
    Koledzy wymienili już tutaj sprawę wyostrzania w body i ustawionej przesłony.
    Niech kolega ustawi sobie wyostrzanie w puszce na np. 6, przesłonę na F/8 i nie trzeba zakładać milionowego wątku o problemach.

@Emhyrion
    Zdaje się, że czytamy te same fora
    Jeśli się nie mylę, to kupiłem od Cibie ProSporta?

Domyślnie

Po pierwsze powiedzcie mi czy informacja w EXIF-ie odległość ostrzenia "nieskończoność" to odległość na jaką autor postu ( lub Jego aparat ) ustawił ostrość? Ja widzę,że nie jest tak źle. Zwłaszcza, jeżeli ma wyłączone wyostrzanie.
    I jeszcze to co napisał ikar39 - ja mam taki sam problem z S 70-300 DG Macro, z D60 i z D7000 działa dobrze, ale w LV się gubi zwłaszcza na dłuższych ogniskowych. Muszę wyłączyć AF, ustawić ostrość a potem mogę oddać sprawy w ręce AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Walle Zobacz posta
    Jeśli się nie mylę, to kupiłem od Cibie ProSporta?
    Całkiem możliwe...

Domyślnie

Część obiektywów Sigmy może nie działać dobrze z nowymi aparatami, szczególnie dotyczy to LV. Warto skontaktować się z ich serwisem, możliwa jest w takim wypadku wymiana firmware w obiektywie. Trzeba pamiętać też, że obiektywy muszą mieć odpowiednią konstrukcję, żeby dobrze działać przy ostrzeniu w detekcji kontrastu, tutaj silnik musi się zachowywać inaczej. W detekcji fazy jest obliczenie ostrości i przejazd grupy szkieł na właściwe miejsce. W przypadku detekcji kontrastu obiektyw musi przesuwać powoli grupę soczewek.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Starsze egzemplarze tej Sigmy (jak np. mój) nie ostrzą z D7000 na LiveView - to problem firmware'u Sigm. Można wysyłać obiektyw do serwisu na wgranie aktualizacji. Ja to olałem bo mi w UWA to nie potrzebne, natomiast jak ktoś chce kręcić filmy - to już nie ma wyjścia - serwis. Ja teź bym sugerował się przyjrzeć ustawionemu stopniowi wyostrzania w puszcze oraz ustawionemu profilowi - standardowo w D7000 są mniej podkręcone kolory/kontrasty co może mieć wpływ na subiektywny odbiór (mniej ostre).

Domyślnie

Problem został rozwiązany. Sigma kolegi podpięta pod mój D7000 działała bez zastrzeżeń, nawet w trybie LiveView ostrzy. A z kolei moja Sigma działała na puszce kolegi D90 normalnie, tzn prawidłowo.
    Więc nastąpiła zamiana obiektywów
    "Gdy jestem głodny, otwieram lodówkę, nie odmawiam, gdy proszą na wódkę"

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów