Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie D7000 s Sigma 10-20

Jestem od 4 dni posiadaczem D7000 i czwarty dzień "użeram" się z Sigmą 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM. Problem dotyczy AF - wszystkie fotki są zamydlone bez odpowiedniej ostrości. Próbowałem funkcji precyzyjnej korekty AF w aparacie i nic. Miałem już reklamować aparat ale inne moje obiektywy nie mają problemu z aparatem albo aparat nie ma problemu z nimi - Nikkor 55-200 ostrzy tak do 150 mm, później już jest słabo, mocno mydli, Nikkor 18-105 bez zarzutu a Nikkor 35 żyleta niesamowita. Natomiast zamontowana Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM do D3000 przez rok działała bez zarzutu, dopóty nie została zamontowana do nowej puszki D7000.Podpinałem ten obiektyw też do D90 oraz D3200 i było ok.
    Miał ktoś z Was podobny problem i znalazł rozwiązanie? Czytałem gdzieś o jakiejś wymianie oprogramowania w obiektywie Sigma? Lubię to szkło
    Wrzucił bym fotki ale po zmianie ich rozmiarów do forumowych to już chyba bez sensu.
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...1e70ac9f6.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d10678b02.html
    Ostatnio edytowane przez IcyMan ; 16-07-2012 o 23:08
    "Gdy jestem głodny, otwieram lodówkę, nie odmawiam, gdy proszą na wódkę"

Domyślnie

Trzeba skalibrować obiektyw z body. Niestety w tym celu trzeba wysłać obiektyw z aparatem do serwisu Sigmy.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie moim zdaniem

to może być coś nie tak z puszką. Sprawdź sobie na live view czy ci ta sigma dobrze ostrzy. Zobacz jak rozkłada się ostrość jak ustawisz sobie skrajne parametry korekcji. Podeślij parę zdjęć (muszą być wycinki 1:1) pokazujących jak zachowuje się obiektyw z różnymi ustawieniami korekcji.

PS. Po kalibracji obiektywu może się okazać że tylko z Twoją puchą będzie działał dobrze.
    Ostatnio edytowane przez lothar345 ; 17-07-2012 o 08:14

Domyślnie

Do krajobrazów przysłone powinno się przymnknąć do wartości f9 -f12 a ty miałeś f4 to trochę mało, wyostrzenie w puszce masz na zero o ile dobrze wyczytałem z exifa , spróbuj podnieść te wartości
    Nikon

Domyślnie

Niczego strasznego nie widać na tych fotach.
    Ten obiektyw żyletą nie jest, a i detalu sporo musi oddać, bo szeroko widzi. Można/należy poprawić kontrast i wyostrzenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikar39 Zobacz posta
    Do krajobrazów przysłone powinno się przymnknąć do wartości f9 -f12 a ty miałeś f4 to trochę mało, wyostrzenie w puszce masz na zero o ile dobrze wyczytałem z exifa , spróbuj podnieść te wartości

Kolejny dowód na to, że zdjęcia to przede wszystkim trzeba umieć robić... Kupi sobie jeden z drugim lustrzankę i zaraz zaczyna się biadolenie, że nieostre, że mydło, że masakra... No masakra, jak się nie nie zadba na czas o prawidłowe warunki ekspozycji.

Sorry za ostre słowa, ale już tyle słów na temat teorii robienia zdjęć napisano, że po prostu nóż mi się w kieszeni otwiera, jak ktoś kolejny raz kolejny daje ciała z powodu nieznajomości zasad fotografii...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Emhyrion Zobacz posta
    Kolejny dowód na to, że zdjęcia to przede wszystkim trzeba umieć robić... Kupi sobie jeden z drugim lustrzankę i zaraz zaczyna się biadolenie, że nieostre, że mydło, że masakra... No masakra, jak się nie nie zadba na czas o prawidłowe warunki ekspozycji.

Sorry za ostre słowa, ale już tyle słów na temat teorii robienia zdjęć napisano, że po prostu nóż mi się w kieszeni otwiera, jak ktoś kolejny raz kolejny daje ciała z powodu nieznajomości zasad fotografii...
    Po co sie tak stresujesz ? Ludzie pytaj i beda pytac .... Przeciez zawsze mozesz nie czytac tematu .... albo podeslac link na ten temat
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Emhyrion Zobacz posta

No to sobie napisałeś. Czasami lepiej pomilczeć.
    Żeby było śmieszniej, może bardziej głupio, to kolega napisał, że z innymi puchami było dla niego ok, więc jak co się czyta to dokładnie, a nie wybiórczo.
    Sam też miałem S10-20+D90 i na tzw "pełnej dziurze" robiłem zdjęcia w pomieszczeniach i było ok, więc nie rozumiem przywalanie się do ekspozycji.
    Natomiast, tak jak koledzy wyżej napisali, problem może leżeć po stronie współpracy obiektywu z D7000. Pamiętam, że po pojawieniu się tego body pojawiały się głosy o problemach ze współpracą z niektórymi obiektywami sigmy i o ile dobrze pamiętam, załatwiał to serwis sigmy nawet bezpłatnie.
    Najlepiej zadzwoń do serwisu sigmy i zapytaj co i jak. Będziesz miał pewną informację z pierwszej ręki.
    nic...

Domyślnie

kolejny link w odpowiedzi na wciąż ten sam temat... Pewnie, że można, tylko po co?

Na innym forum, z innej branży jest takie powiedzenie: "nagotuj sobie gar zupy, żebyś z głodu nie umarł i czytaj co tu napisano, a wszystkiego się dowiesz". Osobiście jestem zdania, że wszystkiego na raz przeczytać się nie da, tym bardziej przyswoić, ale kolega z pierwszego postu ma takie braki w teorii, które z pewnością dałby radę podciągnąć. Tylko nie w tym wątku, raczej w jakiś "technikach", czy "elementarzu"...

Co do tego zestawu. Nie wiem, jak była ustawiana ostrość. Ja bym takie zdjęcie robił na hiperfokalnej, przesłona na f/11, punkt ostrości z 5 metrów ode mnie i wszystko będzie się mieściło w zakresie ostrości.
    Mam Sigmę 10-20 f/3.5 i wiem, że ona najładniejsze zdjęcia krajobrazów robi od f/8 do f/16. Poniżej da się, ale obraz mnie nie satysfakcjonuje, to samo powyżej.

Samo ustawienie AF w body moim zdaniem nie ma tu nic do rzeczy. Przy takich ogniskowych, z jakimi mamy tu do czynienia, słynne "problemy z AF" D7000 raczej nie zadziałają. Głębia ostrości jest tak wielka, że nie sposób w nic nie trafić
    Co do samej oceny zdjęcia: po pomniejszeniu wyglądał ładnie. Szczegóły traci w cropie? Należy pamiętać, że crop z D90/3000 i z D7000 jest jednakowoż trochę innych rozmiarów i z innym nasyceniem szczegółowości.
    Ostatnio edytowane przez Emhyrion ; 17-07-2012 o 14:27

Domyślnie

ja mam tylko problem z tym obiektywem na podglądzie na żywo,nie działa autofokus,trzeba ostrzyć ręcznie
    Nikon

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów