Close

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 111

Domyślnie Monitory Eizo, Nec, quato....

Witam,
    Szukam dobrego monitora do obrobki zdjec ogolnie sprawy fotograficzne....
    Bylem juz nastawiony na Dell u2711 lub U3011 ale poczytalem rozne opinie, zle jak i dobre. Wiem ze eizo i quato to TOP, ale kosztuja majatek a nie wiem czy jest sens inwestowac w taki sprzet? Czy az takie sa roznice w wyswietlanym obrazie? DELL-a tez moge skalibrowac np spyder 4 i powinno bym super??? Czy sie myle? Juz naprawde mam bol glowy z tym monitorem a musze cos wybrac :-/ zalezy mi aby to byl 27 lub 30" wiec rozgladam sie w tych okolicach.
    Niedawno widzialem w internecie firme z UK ktora sprzedaje monitory HAZRO - ponoc sa oki i dosyc tanie jak na 30" IPS jedyne wady to brak OSD i zlaczy hdmi ale ja tego nie potrzebuje, byle mial DVI. Problem w tym ze ciezko znalezc jaka opnie forografa-znawcy na temat tych monitorow gdyz chyba sa tylko dostepnie w UK ale wiem ze wysylaja tez do Polski.
    mam tu link do jednego z nich:
    http://www.tftcentral.co.uk/reviews/hazro_hz30wie.htm

Jakie monitory mozecie polecic? przeciez nie moze byc tak ze jedyne opcje to eizo itp.
    Aha nic nie moge znalezc o monitorach quato? jak sie maja do eizo i nec?
    Pozdrawiam.
    R.W

Domyślnie

Ha ha, parafrazując słowa autora wątku: to nie może być tak, że jedyne opcje to Nikon, Canon... (w swoim segmencie). A wyżej znów tylko kilka firm: Leika, Hasselblad, Phaze One.

Na każdym monitorze zobaczysz obraz. Pytanie jak wysoko stawiasz sobie poprzeczkę jakości. Tu nikt za ciebie chyba nie zdecyduje. Z Hazro bym uważał - przynajmniej z tego linku można wyciągnąć pewne wnioski. To dość specjalizowany sprzęt, pozbawiony kilku istotnych rzeczy. Tańszy, ale może się okazać, że nieodpowiedni do naszych celów. W tym wypadku brak emulacji trybu sRGB może się okazać poważnym brakiem. Przygotowanie zdjęć do publikacji w sieci może być uciążliwe.

Do celów hobbystyczno-domowych można rzeczywiście wybrać coś z niższej półki. Ciekawe nowe modele wprowadza choćby Samsung. Jednak do poważniejszych celów włącznie z kalibracją pod wydruki, czy komercyjnymi zadaniami, celowałbym jednak w coś z listy. Te tańsze będą trochę za jasne, czy obarczone innymi dolegliwościami. Ale są sprawdzone w konkretnym fotograficznym zastosowaniu.

Jak sobie przypomnę, że lata temu, na początku tej technologii, kupiłem za 3 tysiące jakiś przypadkowy monitor 19-calowy, z którego byłem całkiem zadowolony, który aktualnie nadal działa, ale do obróbki się kompletnie nie nadaje, to człowiek się uśmiecha pod nosem. Nie warto oszczędzać na sprzęcie, który służy nam dzień w dzień przez parę, paręnaście lat. Dodatkowe drobiazgi jak ergonomia podstawki, czy łatwa i szybka regulacja także bywają bardzo niedoceniane. Dodatkowo bardzo istotne jest miejsce pracy. Czy jest to pokój ze światłem przechodzącym od dziennego do żarowego? Czy pracujesz wieczorami? Czy zdarza się, że siedzą przy monitorze dwie osoby? Tom01 chętnie doradza, ale proponuję dokładniej sprecyzować wymagania oraz styl pracy. Wówczas można dokładnie dobrać sprzęt - może się okazać, że nie warto wydawać pieniędzy na coś, co się nie bardzo sprawdzi w niekontrolowanych warunkach.

Domyślnie

Powiem tak, jestem na poczatku budowania i kupowania potrzebnych gadzetow do aparatu. Bedac w sklepie bylem w szoku jak zdjecia wygladaja na imac 27". Moze dla kogos to smieszne ale ja mam stary monitor wiec to byl szok i pomyslalem "czy cos moze lepiej wygladac"
    Mysle nad otwarciem swojego biznesu jako fotograf i teraz mysle o Monitorze- to jest zakup na lata wiec sam sie zastanawiam czy nie zainwestowac w eizo skoro dell u2711 to nie za dobry pomysl.
    Chcialbym zobaczyc potencjal d800 a co wazniejsze chcialbym aby monitor sluzyl mi do obrobki zdjec czyli praca z lightroom i photoshop.....

Domyślnie

Wiele osób oszczędza właśnie na monitorze. Bo tu łatwo. Według mnie jest to błąd. Narzędzia kupowane jednorazowo, zwracają się bardzo szybko. Tu może nie jest wymierne, jednak może się okazać, że czas zyskany na obróbce dokładnie pod pożądany efekt, zrekompensuje wydatek z nawiązką. W przeciągu kilku lat codziennej niemal pracy, nie będziesz tracił czasu na dywagacje, czy coś dobrze się wydrukuje, czy to są właściwe kolory i jak to się zaprezentuje u bardziej wymagającego klienta. Będziesz pewny, że przejścia tonalne są perfekcyjnie płynne, co ma być niewidoczne, jest niewidoczne i nie będzie niespodzianek na wydruku.
    Ja bym zatem czekał ile możesz, pracował nawet na słabszym sprzęcie przez jakiś czas, ale w końcu dozbierał i kupił porządną maszynkę. To nie komputer, że się zestarzeje w ciągu dwóch lat. Porównałbym ten zakup do zakupu dobrego obiektywu. Nie jest to konieczność, ale jednak umożliwia uzyskanie powtarzalnych efektów i uprzyjemnia codzienną współpracę. Nie spieszyłbym się i nie kupowałbym czegoś tymczasowego.

Domyślnie

Nie ukrywam ze chcialbym monitor EIZO, jednak chcialem uzyskac informacje czy naprawde warto placic tyle pieniedzy... Czy mozesz mi powiedziec na czym polega przewaga np. EIZO na monitorami Apple cinema? Wiem ze wyjasniles jakies detale przemawiajace na temat EIZO jednak hmmm... nie wiem czy dobrze mysle ale przeciez kupujac np. Dell U3011 moge kupic spyder-a 4, skalibrowac monitor i tez powinno byc super jesli chodzi o kolory itp. ???
    Jesli chodzi o wydruki to slyszalem cos ze majac skalibrowany monitor mozemy zdjecia z profilem wyslac do Laboratorium i kolory beda idealnie wydrukowane i odwzorowane??
    hmm co jeszcze??? NEC czy EIZO??
    Jesli cos tanszego to co? jakas tansza alternatywa?
    Kurde narazie czekam na przyplyw gotowki i myslalem o dell U2711 i moze nikkor 70-200 vr2. jesli kupie eizo to obiektyw troche sobie poczeka :-/ musze pomyslec co pilniejsze.. chyba ze jeszcze znajdzie sie jakas alternatywa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    brak emulacji trybu sRGB może się okazać poważnym brakiem. Przygotowanie zdjęć do publikacji w sieci może być uciążliwe.
    Nie ma uciążliwości. Nawet możesz sobie pracować w ProPhoto, przekonwertować przestrzeń na końcu na sRGB i po problemie. Nie ma problemu z wyświetleniem strony www, na monitorze szerokogamutowym, tak by nasycenie było w granicach sRGB.

Domyślnie

Juz mam metlik :-/
    Jaka alternatywa dla eizo i nec?? wiadomo ze nie bedzie tak pieknie ale cos w miare dobre do edycji foto??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radek996 Zobacz posta
    mysle ale przeciez kupujac np. Dell U3011 moge kupic spyder-a 4, skalibrowac monitor i tez powinno byc super jesli chodzi o kolory itp. ???
    Gdyby tak było, to jaki idiota kupowałby kilka razy droższe i mniejsze EIZO czy NECe?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Nie ma uciążliwości. Nawet możesz sobie pracować w ProPhoto, przekonwertować przestrzeń na końcu na sRGB i po problemie. Nie ma problemu z wyświetleniem strony www, na monitorze szerokogamutowym, tak by nasycenie było w granicach sRGB.
    Kłóci się to z tym co napisane jest przez testera tego monitora, w linkowanej na początku recenzji. Bazuję tu na jego doświadczeniach, gdyż sam się nie bawiłem takim sprzętem. Według jego słów, pewne kolory są o wiele bardziej nasycone, gdy prezentowane są na monitorze pracującym w szerokim gamucie. Może Tom01 coś więcej wyjaśni, potwierdzi lub zaprzeczy - ja się nie znam. Na moje ucho brzmi rozsądnie - zgaduję, że pewne konwersje mogą być niedokładne przy różnych sposobach prezentacji kolorów.

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów