Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie NEFy a karta graficzna

Otwierając dość spore ilości NEFów,największym problemem jest czas otwierania się tych plików.Odnoszę wrażenie że,CS pracujący w Windows 2000,robił to wiele szybciej niż CS2 pod XP.Nieznacznie poprawiło sytuację rozszerzenie RAMU do 1,5 GB.Zastanawiam się nad wymianą karty graficznej(obecnie GF5200).Wszystko co można wyczytać na temat kart graficznych,dotyczy gier komputerowych,co niekoniecznie musi przekładać się na moje potrzeby.Czy mogę liczyć na doświadczenia bardziej zaawansowanych uczestników forum? O tym że najlepiej wymienić na nowego Mac,
    wiem już...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekKa2 Zobacz posta
    Otwierając dość spore ilości NEFów,największym problemem jest czas otwierania się tych plików.Odnoszę wrażenie że,CS pracujący w Windows 2000,robił to wiele szybciej niż CS2 pod XP.Nieznacznie poprawiło sytuację rozszerzenie RAMU do 1,5 GB.Zastanawiam się nad wymianą karty graficznej(obecnie GF5200).Wszystko co można wyczytać na temat kart graficznych,dotyczy gier komputerowych,co niekoniecznie musi przekładać się na moje potrzeby.Czy mogę liczyć na doświadczenia bardziej zaawansowanych uczestników forum? O tym że najlepiej wymienić na nowego Mac,
    wiem już...
    zamiast wymiany k.grafiki inwestuj dalej w ram, no i szybkie dyski twarde

Domyślnie

no i CPU - tylko tutaj sa liczone transformacje na bitmapie

karta grafiki chocby nie wiem jakim akceleratorem byla - wspomaga tylko okienka - (a reaczej ich przesuwanie wraz z zawartoscia oraz kursor myszy - poza tym to gadzet do gierek lub dopalacz do programow 3D (ale nie raytracing - tu znowu CPU)

tak sobie mysle ze w cenie fikusnej karty kupisz juz np core2 extreme

do tego ramu jak najwiecej (szybkiego na szybkiej plycie - czyli nie jakies tanie byle co majace problemy z dostepem do ram)

szybki dysk jak najbardziej - najlpeiej w raidzie 1+0 (moze byc 0 ale jak sie skaszani 1 dysk to placz i zgrzytanie zebow)

Domyślnie

Powiększenie RAMu w istniejącej konfiguracji o 1 GB pszyspiesza pracę w granicach 5%.Nie ma to sensu.Trzeba tą maszynę zrobić od nowa.Dziękuję za rady.

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Dysk tylko dysk. Ram raczej nic nie pomorze im więcej ramu tym mniejsza kompresja zapisu na nim, głownie przydaje sie przy zapisywaniu rozległych map w grach.

Domyślnie

ram na ramdysk :P
    zaden dysk nie da rady tak szybko zapisywac

ale najbardozje to CPU - wykrecony c2d 4300 na 3GHz jest tani i cholernie szybki
    amd x2 wykrecone tez da rade

w sieci pelno benchamrkow syntetycznych i rzeczywistych - brak z obrobki rawow - tu jedynie wskazowka beda Prime i Pi (rekord to 1milion miejsc po przecinku w 9sek zwykle P4 3Ghz ma 40sek - core2 duo z tym zegarem robi to w mniej niz 17)

Domyślnie

Ja do kompa od fotek mam stara Nvidie quadro 1100 fx i wszystko smiga na 1gb ramu i procku 2.4 - ot karta ktora jest specjalizowana do PSa,CADa itp.Srednio otwieram naraz 30-100 Nefow interpolowanych do ponad 20 mpix i jest ok.Duzy bufor dysku tez sie przydaje.
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

DXT - naprawdę quadro jest specjalizowany pod PS czy tylko tak sobie rzuciłeś ?! O ile dobrze sie orientuję Quadro jest specjalizowany pod programy 3D i CAD i tylko z driverami/pluginami pod konkretny soft. BTW nawet nie potrafię sobie wyobrazić co takiego mógłby przyspieszyć Quadro w PSie (wyświetlanie ?). Myśle, że PS udźwiga ci te 30-100 NEF'ów dzięki ilości RAMu, a nie karty....

Domyślnie

Chyba jednak jest - wczesniej mialem karte o tych samych parametrach tyle ze typowo do grania i sie krztusil wiec to moim zdaniem kwestia karty.Specjalizowana lepiej radzi sobie z renderami(obrobka w palecie 8,16,24,32 bitowej) w programach graficznych - tak samo przy obrobce Nefa.
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

DXT - to mas zjakas ciekawa quadro :P

Photoshop nie korzysta w zaden sposob z VGA - rabie tylko na CPU+RAM (scratch disk tez - wiec szybkosc IO systemu dyskowego tez gra role)

nvidia jakos nie wspomina o dopalaniu czegos poza 3D

z ciekawostek quadro ma tylko hardware_window_clipping - czyli przesuwanie okna wraz z zawartoscia dopalane sprzetowo - co przy 2GHz procku i 512MB ram min jest realizowane z paluchem w uchu :P

obecnie byle karta za 200zl czy jakis inny giefors czy radełon maja lepsze parametry transferu ram<>vram niz ten twoj quadro - a to jedyna wartosc ktora moze miec wplyw (z tym ze wylanie bitmapy na ekran dalej nie zajmuje grafy tylko CPU i ram - tam jest wyliczana bitmapa ktora potem wysylana jest do grafy - a takie cus to pikus dla karty grafiki

wloz te 4GB ram i np 2x 2rdzeniowe CPU 3GHz - zerwie ci kask razem z glowa - nawet nikon capture NX lata jak dzika motorowka (a w serwerze karta grafiki to zaledwie cus do pokazywania okienek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów