Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Nissin Di 622 Mark II

Witam wszystkich ,
    na wstępie zaznaczę że jestem amatorem , także proszę bardziej zawansowanych o wyrozumienie,
    moje pytanie odnośnie Lampy Di622MkII :
    1. czy jest jakaś mozliwość ustawienia tej lampy by funkcjonował błysk stroboskopowy ?
    2. czy ustawiając tą lampe w trybie CLS jest konieczne by lampa body była otwarta i musiała wyzwalać ?
    tu idealnie było by aby lampa nissin była wyzwalana zdalnie bez lampy w body , robiąc zdjęcia zwierzakom lampa nissin na stopce z boku ustawiona na odbicie mimo to błyskam w pysk lampą z body = czerwone oczy i stress dla zwierzaków

czy ktoś ma jakiś pomysł ? czy muszę tu kupić zdalne wyzwalacze lub kabel synchro ?
    Aparat nie kłamie .......... to robi później fotograf na komputerze

Domyślnie

Ja posiadam Di622 (ale nie Mk II lecz jedynkę) i firmową SB-800 i Nissina nie da się wyzwolić błyskiem flasha z body ani SB-800ką zamontowaną w body.
    Na odwrót się da tzn. Nissin na aparacie wyzwala SB-800kę poza aparatem (ale to oczywiste).

Być może w Di622MkII jest system CLS który pozwoli błyskać lampie poza body.

W mojej lampie też nie mam błysku stroboskopowego.
    Nikon D7100 + Nikon D3200 (Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6 ED + Sigma APO 70-300mm f/4-5.6 DG MACRO + Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G ED II)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kendo73 Zobacz posta
    Witam wszystkich ,
    na wstępie zaznaczę że jestem amatorem , także proszę bardziej zawansowanych o wyrozumienie,
    moje pytanie odnośnie Lampy Di622MkII :
    1. czy jest jakaś mozliwość ustawienia tej lampy by funkcjonował błysk stroboskopowy ?
    2. czy ustawiając tą lampe w trybie CLS jest konieczne by lampa body była otwarta i musiała wyzwalać ?
    tu idealnie było by aby lampa nissin była wyzwalana zdalnie bez lampy w body , robiąc zdjęcia zwierzakom lampa nissin na stopce z boku ustawiona na odbicie mimo to błyskam w pysk lampą z body = czerwone oczy i stress dla zwierzaków

czy ktoś ma jakiś pomysł ? czy muszę tu kupić zdalne wyzwalacze lub kabel synchro ?
    1) nie
    2) tak, lampa w body musi być otwarta, inaczej nie wyzwoli zewnętrznej. Co do czerwonych oczu - nie przejmuj się, błysk z lampy wbudowanej nie jest rejestrowany na zdjęciu = nie będzie też czerwonych oczu. Problemem może być tylko wystraszona mina zwierzaka, ale jest na to rada - możesz zasłonić lampę wbudowaną, żeby nie świeciła bezpośrednio na zwierzaka. Musisz tylko przy tym pamiętać, żeby lampa wbudowana i zewnętrzna się przy tym widziały.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Limax7 Zobacz posta
    Ja posiadam Di622 (ale nie Mk II lecz jedynkę) i firmową SB-800 i Nissina nie da się wyzwolić błyskiem flasha z body ani SB-800ką zamontowaną w body.
    Na odwrót się da tzn. Nissin na aparacie wyzwala SB-800kę poza aparatem (ale to oczywiste).
    Jak się nie da wyzwolić DI622 błyskiem jak się da. Tylko ma fotocelę upośledzoną i lampa główna musi być w TTL.

Cytat Zamieszczone przez Limax7
    Być może w Di622MkII jest system CLS który pozwoli błyskać lampie poza body.
    Jest, ale poza błyskiem pozwala sterować zdalnie lampą.

Cytat Zamieszczone przez Limax7
    W mojej lampie też nie mam błysku stroboskopowego.
    Nie tylko w Twojej. Błysk stroboskopowy posiada tylko kilka modeli lamp.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Jak się nie da wyzwolić DI622 błyskiem jak się da. Tylko ma fotocelę upośledzoną i lampa główna musi być w TTL.
    Przed napisaniem powyższego sprawdzałem z różnymi ustawieniami w body na TTL i Manual (różne stopnie mocy) a z zamontowaną SB-800 też z różnymi trybami TTL, AA, TTL BL w opcjach (none, master, master RPT, SU i Remote) i Nissin mi nie błyskał.

Żeby było jasno mam pierwszy wypust Nissin Di622
    Nikon D7100 + Nikon D3200 (Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6 ED + Sigma APO 70-300mm f/4-5.6 DG MACRO + Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G ED II)

Domyślnie

Jedynym problemem może być (?) to, że lampę masz do Canona - skoro takiej zdjęcie wstawiłeś.

Domyślnie

Przed napisaniem powyższego sprawdzałem z różnymi ustawieniami w body na TTL i Manual (różne stopnie mocy) a z zamontowaną SB-800 też z różnymi trybami TTL, AA, TTL BL w opcjach (none, master, master RPT, SU i Remote) i Nissin mi nie błyskał.

Żeby było jasno mam pierwszy wypust Nissin Di622
    No to najprawdopodobniej masz padniętą lampę. Miałem tego nissina i bez problemu błyskał wyzwalany zarówno wbudowaną lampą jak i od SB-600 na sankach (oczywiście lampa sterująca w TTL). Mało tego, wyzwalała go również lampka w kompakcie samsunga.

A prawidłowo przełączasz na slave? O ile pamiętam by włączyć tą funkcję trzeba było przez ileś tam sekund trzymać przycisk mode, aż dioda zacznie mrugać a potem ustawić moc błysku.
    D90+grip/D80/Nikkor 18-105/Helios 44-2+pierścienie/Revueon 135 2.8/Sigma 70-300/Metz 44AF1/Nikkor 28-80

Domyślnie

Jedynym problemem może być (?) to, że lampę masz do Canona - skoro takiej zdjęcie wstawiłeś.
    to nie powinien być problem. Nawet jeśli lampa pod canona to jako slave powinna działać (co innego na sankach). To nie kwestia konkretnego rodzaju ttl, ale pominięcia przez fotocelę przedbłysków. Jak pisałem wyżej Nissin odpalał mi nawet na błysk lampy kompakta.
    D90+grip/D80/Nikkor 18-105/Helios 44-2+pierścienie/Revueon 135 2.8/Sigma 70-300/Metz 44AF1/Nikkor 28-80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez js70 Zobacz posta
    to nie powinien być problem. Nawet jeśli lampa pod canona to jako slave powinna działać (co innego na sankach). To nie kwestia konkretnego rodzaju ttl, ale pominięcia przez fotocelę przedbłysków. Jak pisałem wyżej Nissin odpalał mi nawet na błysk lampy kompakta.
    Jako, że również mnie wydaje się to mało prawdopodobne, napisałem

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Jedynym problemem może być (?) to, że lampę masz do Canona (...)
    Albo nie ma aktywowanej fotoceli, albo lampa popsuta.

Domyślnie

Dzięki za grafikę. Faktycznie po przełączeniu na SLAVE wg. opisu lampa błyska

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów