Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Domyślnie Problem z numeracją zdjęć przez lustrzankę D5100

Witam
    Posiadam w/w lustrzankę. Mam kilka pytań

1. Zapisuje ona zdjęcia na karcie pamięci, nadając im nazwę DCS_00001, itd.... Od pewnego czasu zaczęła zapisywać zdjęcia z nazwami _DCS0001, itd..., przestawiając podkreślnik na początek nazwy. Jak zgrywam zdjęcia na dysk to burzy mi się całkowicie kolejność zdjęć.

2. Po zgraniu zdjęć na dysk i wymazaniu ich z pamięci aparatu (karty SD), aparat zaczął numeować zdjęcia od początku. Mam lustrzankę Sony i obojętnie czy wymażę z niej zdjęcia, nadaje ona kolejne numery zdjęć. Tutaj tak nie jest i zrobił mi się przez to ogromny bałagan w zdjęciach, sortując je wg nazwy.
    Proszę mi powiedzieć, czy to da się jakoś ustawić, żeby nadawał kolejne numery a nie od początku po zgraniu i wymazaniu zdjęć z karty pamięci?
    3. Ponadto kilka tygodni później zaczął zapisywać mi zdjęcia w nowym folderze i nic by nie było w tym złego, gdyby znowu nie zaczął numerować zdjęć od początku w tym następnym folderze,. to jakiś koszmar.
    Nie mogę potem. zgrywać zdjęć na dysk, bo pisze mi, że zdjęcie o tej nazwie już istnieje i może je tylko zamienić.
    Proszę o pomoc, bo już mi ręcę opadają, muszę ręcznie zmieniać kolejność numeracji zdjęć.
    Czy da się coś z tym zrobić?

Pozdrawiam
    damiano_z

Domyślnie

Żeby aparat numerował po kolei i nie zaczynał za każdym razem od nowa, przejdź w MENU w "ostatnie ustawienia" i włącz "Numer. kolejne plików"
    Kolejny folder tworzy po przekroczeniu 999 zdjęć w aktualnie używanym folderze. Również otworzy nowy (kolejny) folder jeżeli na wsadzonej do aparatu karcie już są jakieś foldery z innych aparatów. Zmiana sposobu oznaczania plików jest opisana w instrukcji.
    Ostatnio edytowane przez XXL ; 08-06-2012 o 16:42
    Miałem w życiu wiele...różnych marek, ale zatrzymałem się na "NIKON"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damiano_z Zobacz posta
    Witam
    Posiadam w/w lustrzankę. Mam kilka pytań

1. Zapisuje ona zdjęcia na karcie pamięci, nadając im nazwę DCS_00001, itd.... Od pewnego czasu zaczęła zapisywać zdjęcia z nazwami _DCS0001, itd..., przestawiając podkreślnik na początek nazwy. Jak zgrywam zdjęcia na dysk to burzy mi się całkowicie kolejność zdjęć.
    Jest to zależne od ustawienia formatu kolorów w puszce. Sprawdź w instrukcji aparatu.

2. Po zgraniu zdjęć na dysk i wymazaniu ich z pamięci aparatu (karty SD), aparat zaczął numeować zdjęcia od początku. Mam lustrzankę Sony i obojętnie czy wymażę z niej zdjęcia, nadaje ona kolejne numery zdjęć. Tutaj tak nie jest i zrobił mi się przez to ogromny bałagan w zdjęciach, sortując je wg nazwy.
    Proszę mi powiedzieć, czy to da się jakoś ustawić, żeby nadawał kolejne numery a nie od początku po zgraniu i wymazaniu zdjęć z karty pamięci?
    Tak, musisz wyłączyć to w ustawieniach aparatu. Patrz w instrukcję.

3. Ponadto kilka tygodni później zaczął zapisywać mi zdjęcia w nowym folderze i nic by nie było w tym złego, gdyby znowu nie zaczął numerować zdjęć od początku w tym następnym folderze,. to jakiś koszmar.
    Nie mogę potem. zgrywać zdjęć na dysk, bo pisze mi, że zdjęcie o tej nazwie już istnieje i może je tylko zamienić.
    Proszę o pomoc, bo już mi ręcę opadają, muszę ręcznie zmieniać kolejność numeracji zdjęć.
    Czy da się coś z tym zrobić?

Pozdrawiam
    damiano_z
    Jak wyżej - Instrukcja!

Domyślnie

Witam. Jeżeli posiadasz Windows 7, to przy zgrywaniu zdjęć pyta się jaką nazwę nadać folderowi który tworzy dla tych fotografii i jednocześnie nadaje numery kolejne dla tej nazwy każdemu zdjęciu. Mam święty spokój co i z czego zgrywam - wszystko ma numery kolejne w danym folderze o nazwie jaki mu nadałem i nic nigdy się nie powtarza.
    Nikon D70s, Nikon D200, Nikkor AF-S 18-70, Nikkor 50 1,8/D, SB-400.

Domyślnie

właśnie trafiłem na to w moim d7000. Tak jak napisano powyżej, dolne podkreślenie przed nazwą pojawiło Ci się po zmianie przestrzeni kolorów z sRGB na AdobeRGB, przynajmniej tak to wygląda u mnie.

A ogólnie dla uniknięcia bałaganu polecam ciągłą numerację, niezależnie od wkładanej karty/folderu. Każda fotka ma wtedy unikatową nazwę do czasu aż nastukasz 9999 fotek.
    D40x+N18-55 | D90+N18-105VR (R.I.P.) | D7000+N18-105VR | SB-700

Domyślnie

Na marginesie, program InfranView ma dobre funkcje do zmiany numeracji (oprócz tego, że po dograniu pluginów rozumiem NEF-y)
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Jest jedna podstawowa zasada, o ile zgrywanie bezpośrednio z karty przez czytnik zdjęć na komputer jest operacją normalną, to formatowanie karty w czytniku narzędziem systemowym jak również edycja zdjęć na karcie może stwarzać takie problemy o jakich piszecie. Może komuś się zdarzyło edytować zdjęcie na karcie, a później aparat nie wyświetli takiego pliku.
    Dla prawidłowego działania karty i aparatu, kartę formatujemy tylko w aparacie.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Na marginesie, program InfranView ma dobre funkcje do zmiany numeracji (oprócz tego, że po dograniu pluginów rozumiem NEF-y)
    Lepiej robi to ViewNX2 (a właściwie jego Nikon Transfer). Nie dość, że wgrywa mi nowe katalogi tam, gdzie mu każę to jeszcze nazywa mi katalogi zaczynając od daty fotografowania a na końcu dodaje mi kolejny numer katalogu i... ...co tam sobie zapragnę -->mogę wszystko ustawić.

Jest jedna podstawowa zasada, o ile zgrywanie bezpośrednio z karty przez czytnik zdjęć na komputer jest operacją normalną, to formatowanie karty w czytniku narzędziem systemowym jak również edycja zdjęć na karcie może stwarzać takie problemy o jakich piszecie. Może komuś się zdarzyło edytować zdjęcie na karcie, a później aparat nie wyświetli takiego pliku.
    Dla prawidłowego działania karty i aparatu, kartę formatujemy tylko w aparacie. ...
    Nigdy inaczej nie robię od 6-ciu lat.

W swoim aparacie mam już ok 57tys. zdjęć - czyli numeracja zaczęła się od początku sześć razy. Jak bym mógł wszystkie zdjęcia jednocześnie przechowywać w jednym katalogu ? A od czego są podkatalogi ?
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 09-06-2012 o 19:20
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Nie wiem ale te lustrzanki chyba tak mają. Miałem ten sam problem ,nie pamietan co wtedy zrobilem ale coś poprzestawaialem i juz bylo dobrze. Mam wrażenie ,że licznik zdjęc w aparacie ma jakąs wadę.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 23-06-2012 o 02:21 Powód: Pozycjonowanie.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barto_21 Zobacz posta
    Nie wiem ale te lustrzanki chyba tak mają. Miałem ten sam problem ,nie pamietan co wtedy zrobilem ale coś poprzestawaialem i juz bylo dobrze. Mam wrażenie ,że licznik zdjęc w aparacie ma jakąs wadę.
    Myślę że tak mają Ci którzy nie potrafią przeczytać instrukcji obsługi ze zrozumieniem, tam jest dokładnie opisane w jaki sposób aparat numeruje pliki, oraz jakie nazwy są nadawane poszczególnym plikom.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów