Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24
    Judith
    Gość

Domyślnie Switało do studia 16m2

Witam serdeecznie
    To mój jeden z pierwszych postów na forum- wieć witam jeszcze raz.
    Wiem, jest naprawde wiele materiału w sieci na temat oświetlenie do malego studia.
    I tu problem, jest tego za wiele.
    Co do producentów nie ma mam większych problemów. Chodzi o moc.
    Potrzebuje dwóch lamp + sofbox.
    Studio 16 m2 - sufit biały, sciany szare ( aksamit- potrzeba techniczny).
    Tu zaczyna sie problem. Chciałam kupić dwie 250, ale osoby procujące w fotografi odradzaja mi i mówią że to za dużo.
    Z drugiej strony czytam duzo postów, że ludzie kupują po 400 nawet 500 do takiej wielkości studia.
    Zależy mi aby wszystkich zdjęć nie robić na 11.
    Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Domyślnie

jak chcesz niskich przyslon, to moze dwie yn560 plus mocowanie bowens i jedna 250 (tez mocowanie bowens)
    ja do takiego malutkiego studia nie kupilbym 500 chyba ze z super regulacja (1/128 1/192)

Domyślnie

Przy wyborze lamp pamiętaj też o zakresie regulacji, 'najchiństsze' lampy będą miały mały zakres regulacji mocy, więc może się okazać, że kupując 250 czy 300Ws przy ustawionej najmniejszej możliwej mocy, będziesz miał więcej światła niż w lepszej lampie 600Ws, która pozwoli się mocniej 'skręcić'.

Kolejną ważną kwestią jest to, że mając 'ciut' silniejszą lampę możesz ją osłabić wieszając dodatkową zasłonę na softboksie, a mając słabszą światła nie wzmocnisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Judith Zobacz posta
    Co do producentów nie ma mam większych problemów. Chodzi o moc.
    A jednak. Chodzi nie tyle o producenta, ile o model i jego zakres regulacji (jak wyżej).
    Np. lampa 600Ws z zakresem do 1/32 bardziej Ci się przyda niż 300Ws z zakresem do 1/8.
    Być może zakup 200Ws + 400Ws, obie z dużym zakresem, regulacji będzie dobrym pomysłem.
    Potrzebuje dwóch lamp + sofbox.
    Na wszelki wypadek zapytam - wiesz, że softbox sam z siebie nie świeci? Wiesz, że niektóre lampy są sprzedawane tylko z osłonką palnika, bez żadnego reflektora? Może to głupie pytania, ale ludzie czasem mają różne pomysły
    Dlatego-jakie modyfikatory chcesz używać?

Judith
    Gość

Domyślnie

Dzieki za odpowiedź. To tylko dopytam Bowens czy Elfo ?

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    A jednak. Chodzi nie tyle o producenta, ile o model i jego zakres regulacji (jak wyżej).
    Np. lampa 600Ws z zakresem do 1/32 bardziej Ci się przyda niż 300Ws z zakresem do 1/8.
    Być może zakup 200Ws + 400Ws, obie z dużym zakresem, regulacji będzie dobrym pomysłem.

Na wszelki wypadek zapytam - wiesz, że softbox sam z siebie nie świeci? Wiesz, że niektóre lampy są sprzedawane tylko z osłonką palnika, bez żadnego reflektora? Może to głupie pytania, ale ludzie czasem mają różne pomysły
    Dlatego-jakie modyfikatory chcesz używać?
    Heheh naprwdę. Softbox nie świeci sam w sobie - świat sie załamał

Nie gniewam się bo czytałam różne posty i sma czasem łapie się na pytaniach - że tak to określe nieprzyzwoicie 'mądrych"

Planuje uzywać softboxów. Wiem że studio nie jest za szerokie ale robiłam próbę w miarka i da radę

Planuje kupić
    http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-st...mini-250r.html
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 24-05-2012 o 21:41 Powód: proszę nie pisać postu pod postem.

Domyślnie

A co w tym studio będziesz robić? Bo softy softami, ale jak przyjdzie walnąć packshota z f/16 to 200Ws może być mało. Poza tym filterki kolorowe na lampki + snoot + plastry miodu na softy. I koniecznie 3 lampki. (główna, kontra i tło). Wtedy Będziesz miała komfort pracy.
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

3 takie lampki trochę szarpną po kieszeni ;] Są jeszcze bardzo podobne Bowensy z serii C. Od R różnią się tym, że nie mają wyświetlacza led a są chyba tańsze. 200-250Ws powinno być ok. Jeżeli będzie za dużo to i tak przy lampach tej jakości regulacja mocy pozwoli zejść całkiem nisko. Jeżeli chcesz mieć zestaw z softboxami to zastanów się nad kompletami Aurory - mają świetne softboxy a i lampy raczej z tych lepszych: http://fripers.pl/product_info.php/i...400-Kit-3.html regulacja do 1/32 mocy powinna się sprawdzić w warunkach, które opisałaś.

Pozdrawiam
    D7000 + 18-105VR + 50mm f/1.8D + 85mm f/1.8D + Jinbei HD600 + Kilka lamp Yongnuo

Judith
    Gość

Domyślnie

Dzięki za pomoc.
    Zdjęcia to fotografia dzięcięca i rodzinna.

Domyślnie

przy takiej fotografii to jednak lepsza by byla wieksza regulacja, jak bedziesz chciala otwarta bardziej przyslone to beda klopoty
    poszukaj sobie o Aurora Fusion 300 (te ktore maja regulacje do 1/12
    pare osob te lampy na forum poleca (lub fomei, to to samo tylko pod innym brandem w wyzszej cenie)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów