Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Jak dodać struktury do zdjęcia.

Jak wydobyć detal na zdjęciach w fotografii krajobrazowej. Zapewne niejednokrotnie sie zastanawiałeś jak to zrobić.
    Jest to łatwiejsze niż Ci się wydaje! Poniżej opis jak to zrobić w kilku prostych krokach:

1) Kopiujemy warstwę na której chcemy dodać detal/struktury. Przeciągamy ikonę tak jak na załączonym obrazku lub skrótem: Alt+Ctrl+Shift+E

2) Zmieniamy warstwę na "Smart object" czyli: Layer -> Smart Object -> Convert to Smart Object (Warstwa -> Inteligentne filtry -> Konwertuj na inteligentny filtr). Nanaszej warstwie pojawil sie czarno-bialy kwadracik w prawym dolnym rogu.

3) Przechodzimy do: Filters -> Other-> High Pass (Filtry -> Inne -> Górno przepustowy) i ustawiamy na około 5-10pix. Ustawienie wartości na tym etapie nie ma krytycznego znaczenia na efekt końcowy.

Zawsze możemy wrócić do tego miejsca i zmienić wartość gdyż pracujemy na inteligentnych filtrach.
    Gdy potrzebujemy wiecej detalu - zwiększamy wartość, gdy mniej adekwatnie zmniejszamy. Klikamy OK

Nasze zdjęcie pokryło sie szara warstwa i zostalo "całkowicie zniszczone" wiec naprawmy to.
    Zmieniamy krycie na "Soft Light" (Miękkie Światło) i Voilà!

Efekt końcowy:

Bardzo przydatna operacja w chwilach kiedy światło jest "płaskie" lub mamy do czynienia z "tylnym swiatlem" i chcemy uwydatnić detale na zdjęciu.

Przepraszam za male zdjęcia ale maja one na celu być tylko swego rodzaju ściągą. Zmiany na pewno zauważycie u siebie na monitorach.
    Mam nadzieje, ze chociaz troche pomogłem Milej niedzieli.
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

przetestuje...
    dzieki

Domyślnie

az strach pomyslec ile piwa przy tym poszlo :P
    Sprzętowy onanizm prowadzi do twórczej impotencji

Domyślnie

Sebastianito piekny tutek. Pisz wiecej jak najbardziej, o tematyce krajobrazowej jest tutaj niezwykle malo a nie kazdy pstryka w studio.

A i własnie, moglby ktos podlinkowac tutorial bodajze Greqa77 odnosnie tworzenia panoram?

Domyślnie

to dziala...to naprawde dziala! dzieki Seba!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sebastianito Zobacz posta
    Zmieniamy krycie na "Soft Light" (Miękkie Światło) i Voilà!
    Dodam od siebie, że można popróbować (w zależności od tego co mamy na zdjęciu) z innymi rodzajami krycia, np. hard light albo overlay.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Oszczędny w słowach Awatar arturoartek
    Miasto
    Konstancin-Jeziorna

Domyślnie

Świetny tutek. Już dodałem do zakładek.
    Dużo chęci, mało czasu...
    http://arturo-foto.blogspot.com/

Domyślnie

Ogromny szacunek z mojej strony za czas i chęć tworzenia tutoriali, ale często brakuje w nich pewnych informacji, które pozwolą użytkownikom dalej rozwijać swoje umiejętności. Mianowicie, uważam, że warto byłoby wyjaśnić, dlaczego akurat należy zastosować wartość 5-10 px dla filtra High Pass, oraz że wartość ta jest uzależniona od rozdzielczości (wielkości) pliku, na którym pracujemy.
    Be obscure clearly...

Domyślnie

Tomaszu masz racje, ale chcialem wytlumaczyc w prosty sposob jak dany efekt uzyskac. Moim zdaniem zbyt wiele informacji komplikowalo by odbior i stwarzalo by wiecej znakow zapytania niz pomocy.
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

Rewelacja.....pieknie wyciaga detale!
    Dawaj jeszcze tutek do DRI

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów