Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dabrowa Gornicza

Question D7000 usyfiona matryca

Witam. Z góry zaznaczam że nie wiedziałem gdzie to napisać więc pisze tutaj. Na moich zdjęciach widać plamy. Więc karteczka a4 f/22 iso 100 i odpowiednie naswietlanie i faktycznie plamy i tu moje pytanie. czy w wizjerze widać plamy które są na matrycy, czy tylko te co są na lustrach?

Domyślnie

W wizjerze nie zobaczysz plam ktore sa na matrycy. Jesli naprawde byly by duze to mozna bylo by je zobaczyc na LiveView, ale w to bardzo watpie.
    Wlacz w opcjach czyszczenie matrycy, jak to nie pomoze to gruszke i przedmuchac.
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Domyślnie

Plamy w Live view też widać, ja widziałem jak robiłem w namiocie bezcieniowym. Było tam bardzo jasno, na takim tle na LV f11 widziałem plamki.
    FX - 28 - 50 - 135

Domyślnie

W wizjerze to możesz zobaczyć brud na matówce - nic więcej. Zabrudzenia matówki czy lustra, nie mają wpływu na obrazowanie.
    Skoro zrobiłeś zdjęcie czystej kartki, to wiesz już w jakim obszarze obrazowania masz brud. Jeśli nie pomaga czyszczenie matrycy przez funkcję aparatu, to trzeba spróbować przedmuchać gruszką. Jeśli i ten sposób okaże się niewystarczający - pozostaje czyszczenie na mokro.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dabrowa Gornicza

Domyślnie

Gruszka nie pomaga, chyba bedzie na mokro jak mi ten zestaw wkoncu przyjdzie :/

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dabrowa Gornicza

Domyślnie

Ktoś może podpowie jak dobrze i bezpiecznie wyczyscic matowke?

Domyślnie

Witam. Nie wiem czy chcesz wyczyścić matówkę czy matrycę. Jeżeli chodzi o matrycę to podaję link:
    http://www.fotografuj.pl/Article/Czy...page/1#content
    Nikon D70s, Nikon D200, Nikkor AF-S 18-70, Nikkor 50 1,8/D, SB-400.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Swistak Zobacz posta
    Gruszka nie pomaga, chyba bedzie na mokro jak mi ten zestaw wkoncu przyjdzie :/
    Możesz powiedzieć co w końcu chcesz czyścić i dlaczego ?

Podpowiedzi:
    Widzisz brud w wizjerze - brudna matówka
    Widzisz paprochy lub plamy na zrobionym zdjęciu - brudna matryca

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Sam matówki nie wyczyścisz, oprócz dmuchania gruszką niczym jej nie dotykaj.
    U mnie w D5000 czyścił matówkę serwis nikona, pomimo czyszczenia kilka pyłków pozostało.
    Na fakturze napisali: czyszczenie matówki i wizjera w stopniu możliwym.
    Czyli nie jest to takie proste.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Zastanów się, czy w ogóle warto coś tam dłubać przy matrycy. Jeżeli plamy widzisz na f/22 to olej to i nie kombinuj. Czysta w 100% matryca w lustrzance, przy wymiennej optyce to stan ciężki do osiągnięcia.

Ja na początku przygody z lustrzankami tez się tym przejmowałem ale teraz to olewam - szkoda czasu.

No chyba, że plamy widać na przysłonie f/5.6 albo f/8 to moze być upierdliwe.

Aha, paprochy, które widzisz w wizjerze nie maja wpływu na wygląd zdjęcia - po prostu ich nie widać. Syfy na matrycy (których nie widać) widać na zdjęciach.
    Ostatnio edytowane przez hotrok ; 11-05-2012 o 22:37

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów