Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Smile Tele do Skoków Narciarskich

Witam
    Czy może ktoś z Was drodzy forumowicze i maniacy Nikonów polecić mi dobre szkło do fotografowania Skoczków Narciarskich w locie ? - lot trwa do 5 sec. przy zazwyczaj sztucznym oświetleniu jakimi dysponują międzynarodowe skocznie, czasami a może i często przy złych warunkach pogodowych jakimi są gwałtowne opady śniegu i występowanie mgły.
    Jeżeli ktoś podejmie się tematu prosiłbym o dwie wersje - minimalne koszty przy względnie dobrej jakości i trochę wyższe koszty + b. dobra jakość. Raczej jestem zainteresowany zakupem Nikkora, a nie Sigm i Tamronów. Z Sigmą mam nieprzyjemne doświadczenia, a mianowicie zerwanie zaczepu zoomu podczas robienia zdjęć po pół rocznej eksploatacji, oczywiście potraktowane jako uszkodzenie mechaniczne, także unikam jak ognia.

Szkło musi współpracowac z korpusem - Nikon D90

Domyślnie

To chyba zależy od tego skąd będziesz fotografował skoczka. Po taniości to N70-300 VR. Jeśli 100% jakość to N300 F/2.8 lub N400 F/2.8 Bo o takie ogniskowe chyba Ci chodzi
    2x Canon 5D Mk III, Sigma 15mm F/2,8 FE, Sigma 85mm F/1,4, Canon 16-35L II, Canon 35L, Canon 135L, Canon 70-200 L IS II

Domyślnie

Ciezko powiedziec jaki zoom bylby dobry:

1 skoczek po wyjsciu z progu przybliza sie z predkoscia ok 100km/h

2 moze okazac sie ze po paru zdjeciach wyjsca z progu, chcesz miec foty z telemarkiem, wiec zoom wg mnie musi byc

3 af musi byc szybki wiec pewnie nikkor 70-200 2.8vr + ew konwerter

sam jestem ciekaw co ci zaproponuja, ja do swojego d7k chcialbym dokupic w/w szklo + konwerter 2.0, z tym ze ja taki zestaw chcialbym uzywac na pokazach lotniczych, ogniskowe te same zapewne beda sie spisywac dobrze w obu zastosowaniach. Natomiast skoki sa w roznych warunkach rozgrywane i jasny obiektyw zapewni wiecej trafionych zdjec, mimo zimy, mimo np. zmroku. Dla matrycy d90 i d7k wielkosci apsc, ogniskowa z tego sprzetu bedzie odpowiadac: 105-300 aparatu z matryca pelnej klatki. Wiec jesli masz kit 18-105 to masz dalszy zakres zapewniony, ale cena jest bardzo wysoka takiego szkla oraz konwerterow do niego.
    D7000+18-105+sb910+powerlux ve-400x2

Domyślnie

Wszystko zależy czy masz akredytację czy nie.
    jak do tej pory najlepsze zdjęcia z Zakopanego ( akredytacja była ) widziałem z N200/2.0.
    300/2.8 też się sprawdzi, ale z 400/2.8 to mogą być mega problemy z utrzymanie tego w ręce ( nie wyobrażam sobie focenia skoków na statywie, chyba że od tyłu lub przodu ). Sprawdzi się na pewno 200-400/4.0 ( autopsja ).

Domyślnie

Uważam, że 200-400 na luźniej głowicy gimbalowej załątwia temat całkowicie.
    Jeśli za drogo - to jakiś nie-Nikkor 100-300/4, najlepiej z monopodu
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Wszystko zależy czy masz akredytację czy nie.
    jak do tej pory najlepsze zdjęcia z Zakopanego ( akredytacja była ) widziałem z N200/2.0.
    300/2.8 też się sprawdzi, ale z 400/2.8 to mogą być mega problemy z utrzymanie tego w ręce ( nie wyobrażam sobie focenia skoków na statywie, chyba że od tyłu lub przodu ). Sprawdzi się na pewno 200-400/4.0 ( autopsja ).
    póki co nie posiadam akredytacji, ale będę walczył o nią jako free lancer, liczę się z tym, że będę fotografował z trybun dlatego zoom ( zmiennoogniskowy ) musi być. 200 - 400 powiadasz, a jaka firma ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Uważam, że 200-400 na luźniej głowicy gimbalowej załątwia temat całkowicie.
    Jeśli za drogo - to jakiś nie-Nikkor 100-300/4, najlepiej z monopodu
    Dlaczego nie-Nikkor ?

Domyślnie

bo nikon nie produkuje obiektywu 100-300 f4 - robi to sigma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oyeillusion Zobacz posta
    200 - 400 powiadasz, a jaka firma ?
    póki co to Nikon 200-400/4.0 VR, są dwie wersje; II wersja ma poprawiony VR i dodane nano powłoki, ale jest droższa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    bo nikon nie produkuje obiektywu 100-300 f4 - robi to sigma

no to pozwolę sobie przytoczyć górę
    Sigma odpada u mnie kompletnie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów