Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 62

Wątek: Lampa do D5100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominicus Zobacz posta
    Z lampą na aparacie A synchronizacja z krótkimi czasami
    Tia, w D5100...

EDYTA:

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Minimalny czas synchronizacji jest zależny od body, lampa nie ma znaczenia.
    To rozmiar nie ma znaczenia, przynajmniej tak twierdzą, ci "mniejsi"

EDYTA2: Żeby nie było, że się czepiam, uściślam: minimalny czas synchronizacji (w pełni otwarta migawka, 1/200 - 1/250) zależy od korpusu, minimalny czas synchronizacji w trybie AutoFP/HSS (poniżej 1/200-1/250) zależy od korpusu i od lampy (lampa musi ten tryb obsługiwać).
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 12-04-2012 o 23:25
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aherus Zobacz posta
    Szkoda, w takim razie nie widzę sensu kupienia zewnętrznej lampy do D5100... (jeśli o mnie chodzi, rzecz jasna)

zapewniam Kolegę, że przy używaniu jakiegokolwiek zestawu body/lampa zewnętrzna, przy robieniu zdjęć w pomieszczeniach z zewnętrzną lampą w 90-95% zdjęć będzie używał czasu ekspozycji w granicach 1/20-1/125 i czas synchronizacji nie jest tu podstawowym argumentem o zakupie tejże). W każdym razie ja tak mam.

Co do lampy zewnętrznej to jeżeli Autor wątku w przyszłości chce eksperymentować ze światłem odbitym, CLS-em itp to proponowałby zwrócić uwagę na moc lampy (ma to znaczenia także przy korzystaniu z tzw. krótkich czasów synchronizacji - pod tym względem migawka w d5100 jest i dobra bo 1/200s dobry wynik a drugiej strony kastracja /programowa?/ w zakresie HSS. Takie ficzer miałem kiedyś w średniowiecznej minolcie 505 si...
    Ostatnio edytowane przez Zeb McKane ; 13-04-2012 o 14:31
    AMATOR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zeb McKane Zobacz posta

Co do lampy zewnętrznej to jeżeli Autor wątku w przyszłości chce eksperymentować ze światłem odbitym, CLS-em itp to proponowałby zwrócić uwagę na moc lampy (ma to znaczenia także przy korzystaniu z tzw. krótkich czasów synchronizacji - pod tym względem migawka w d5100 jest i dobra bo 1/200s dobry wynik a drugiej strony kastracja /programowa?/ w zakresie HSS. Takie ficzer miałem kiedyś w średniowiecznej minolcie 505 si...
    może mi to ktoś wyjaśnić o co chodzi z tą kastracja programowa bo tez zamierzam kupić z którychś sabinek 800,900,910 - czy chodzi o to ze te body do końca nie obsługuje tej lampy
    D610; T24-70 2.8; NISSIN-Di866 MKII x 2;

Domyślnie

więc nikt nie potrafi mi odpowiedzieć?

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artuss811 Zobacz posta
    może mi to ktoś wyjaśnić o co chodzi z tą kastracja programowa bo tez zamierzam kupić z którychś sabinek 800,900,910 - czy chodzi o to ze te body do końca nie obsługuje tej lampy
    Body obsługuje te lampy, ale właśnie z tym body nie wykorzystasz wszystkich jej możliwości.
    Nie wyjdziesz poza czas krótszy niż 1/200 s, brak trybu Auto FP w body, brak CLS.
    Sens kupowania zewnętrznej lampy jednak jest, w zależności od modelu jest dużo mocniejsza od wbudowanej,
    czyli większy zasięg, obracany palnik, to też zaleta.
    Wybór należy do Ciebie, jeśli amatorsko to nie musi być sabinka, są tańsze a również dobre.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Body obsługuje te lampy, ale właśnie z tym body nie wykorzystasz wszystkich jej możliwości.
    Nie wyjdziesz poza czas krótszy niż 1/200 s, brak trybu Auto FP w body, brak CLS.
    Sens kupowania zewnętrznej lampy jednak jest, w zależności od modelu jest dużo mocniejsza od wbudowanej,
    czyli większy zasięg, obracany palnik, to też zaleta.
    Wybór należy do Ciebie, jeśli amatorsko to nie musi być sabinka, są tańsze a również dobre.
    dzięki kolego za odpowiedz bo już myślałem że będę olany, czy mam rozumieć ze nie wykorzystam w pełni SB-910 na D5100 a czy SB-700 będzie odpowiednia, moje body bardziej sobie z nią poradzi i nie będzie funkcji których body nie wykorzysta

Domyślnie

SB700 może pracować w systemie CLS, a Twoje body tego nie wykorzysta, tak samo lampa ta może pracować z krótkimi czasami migawki autoFP, a Twoje body nie. Jedyna systemowa lampa, którą Twoje body wykorzysta w 100%, to SB400 - ale tej lampy po prostu nie polecam.

Domyślnie

jak ja się ciesze że kupiłem odrazu d90. kolega mówił, że nie wykorzystam wszystkich możliwości tego body. teraz po 2 latach wiem że musiałbym zmienić body (co wiąże się z kosztami) lub bym się nie rozwijał...
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    SB700 może pracować w systemie CLS, a Twoje body tego nie wykorzysta, tak samo lampa ta może pracować z krótkimi czasami migawki autoFP, a Twoje body nie. Jedyna systemowa lampa, którą Twoje body wykorzysta w 100%, to SB400 - ale tej lampy po prostu nie polecam.

czyli mam rozumieć ze SB-700 i SB-910 wykorzystam dokładnie tak samo tylko w przypadku SB-910 zyskam LP większe o 6. I obie lampy maja te same funkcje, no jeszcze może z takim wyjątkiem ze SB-910 ma ogniskowa do 200mm

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

SB-910 to duża i ciężka lampa, jak podepniesz do body, to będziesz miał problem z utrzymaniem tego zestawu.
    Mam Metza 50, niby nie duża, ale przy małym gripie aparatu wygodnie nie jest.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów