Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie D200 - stały czas i przesłona, zmienne ISO

Czy to body można ta ustawić tak jak w tytule? Jeśli da się to w jaki sposób?

Jeśli nie da się to proszę o radę jak najlepiej ustawić aparat do zdjęć reporterskich nocnych/w trudnych warunkach oświetleniowych
    a) bez użycia lampy
    b) korzystając tylko wbudowanej lampy.

Z góry dzięki za pomoc.

Domyślnie

Tak jak kolega powyzej napisal, tryb M i Auto ISO. Po za tym do "zdjec reporterskich nocnych z uzyciem wbudowanej lampy" D200 za bardzo sie nie nadaje
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

A gdzie znajdę tą opcję Auto ISO. ISO można zmienić w zakresie 100-1600 oraz H0,3, H0,7 i H1.0. Opcji Auto przy ISO nie widzę.

To że ta wbudowana lampa ma ograniczenia to wiem gdyż niedawno robiłem fotki nocne i wyszły wszystkie wady wbudowanej lampy. Osobiście wolę zdjęcia bez lampy z subtelnym światłem zastanym dlatego dobrze by było ustawić np 1/60s i f2,8 i ISO na Auto
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 08-04-2012 o 19:33

Domyślnie

Auto ISO znajdziesz w meny ustawien. Nie znajdziesz tej funkcji pod przyciskiem. Piszac o przydatnosci D200 do zdjec nocnych mialem na mysli, ze radzi sobie kiepsko na wyzszych czulosciach. Nie myslalem o lampie wbudowanej, choc ta nie jest wcale taka kiepska.

Domyślnie

Dzięki, znalazłem
    MENU button > CUSTOM SETTING MENU > METERING/EXPOSURE > ISO AUTO > ON

Co do lampy, to racja, jest mocna ale jak robisz szerokim kątem i średniej wielkości obiektywem zdarza się że widać cień. Przydałby się też do niej jakiś dyfuzor
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 08-04-2012 o 20:18

Domyślnie

Nie wiedziałem, że w D200 nie ma menu po Polsku.
    D300 N18-200VR N35 1.8 S10-20 N 180/2.8 AF N 105 2.8D N 70-210 AF 1:4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nokinnikon Zobacz posta
    Nie wiedziałem, że w D200 nie ma menu po Polsku.
    Wtedy jeszcze nie bylo, pojawilo sie dopiero w D300.

Cytat Zamieszczone przez Martix Zobacz posta
    Dzięki, znalazłem
    MENU button > CUSTOM SETTING MENU > METERING/EXPOSURE > ISO AUTO > ON

Co do lampy, to racja, jest mocna ale jak robisz szerokim kątem i średniej wielkości obiektywem zdarza się że widać cień. Przydałby się też do niej jakiś dyfuzor
    Ja tak mialem, jak zakladalem oslone psloneczna. Po zdjeciu oslony cienia brak.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 08-04-2012 o 23:26

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Ja tak mialem, jak zakladalem oslone psloneczna. Po zdjeciu oslony cienia brak.
    Zgadza się choć z obiektywem 20-35 przy najszerszym kącie jest niewielki cień nawet bez osłony. Ustawiłem w tych opcjach ograniczenie max do iso 800 bo 1600 to trochę dużo a nie ma tam opcji pośrednich.

Fajnie że wystarczy zmienić program i dostosować ustawienia do warunków. Jak będzie zbyt ciemno będę odpalać lampę i tyle.

A jak ustawiacie pomiar światła przy tego typu zdjęciach nocnych? Niewiele robiłem o zmroku więc każda wskazówka prowadząca do robienia lepszych zdjęć mile widziana.
    Ostatnio edytowane przez Martix ; 08-04-2012 o 21:31

Domyślnie

Musisz dobrze naswietlac kadry, aby nie bylo koniecznosci w postprocesie wyciagania ekspozycji. Wychodza wtedy bardzo zaszumione miejsca. Dlatego ja daje zawsze korekte expozycji na +0.7. Pomiar swiatla matrycowy.
    P.s. W Auto ISO przydaloby sie np. ISO1250.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów