Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Domyślnie Używany Nikon D3x czy nowy Nikon D800?

No to kij w mrowisko , ale poważnie co lepsze, używany Nikon D3x o np. taki: http://allegro.pl/nikon-d3x-jak-nowy...242750858.html czy nowy Nikon D800, póki co mnie nie stać, ale za jakiś miesiąc, półtora będę myślał o zakupie takiej puszki i co wtedy?

Domyślnie

Poczekaj może na testy nowej puszki, ale ja osobiście bym brał D3x jak w takiej cenie
    5D II | C 17-40/4L | C 70-200/4L
    BLOG & Facebook

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmpmwd Zobacz posta
    No to kij w mrowisko , ale poważnie co lepsze, używany Nikon D3x o np. taki: http://allegro.pl/nikon-d3x-jak-nowy...242750858.html czy nowy Nikon D800, póki co mnie nie stać, ale za jakiś miesiąc, półtora będę myślał o zakupie takiej puszki i co wtedy?
    Za mało danych wejściowych. Błąd przetwarzania. Proszę podać do czego ma być używany.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Za mało danych wejściowych. Błąd przetwarzania. Proszę podać do czego ma być używany.
    Plener + studio, czasem reportaż w gorszym świetle np. teatr.

Domyślnie

D800, nie ma się co zastanawiać, nowa puszka, nowa matryca, więcej px, w testach DR wypada lepiej niż D4, D3x i D3s i w ogóle D800 tańszy jest szczerze zastanawiałem się jak nikon mógł to sobie zrobić, Ci co kupili d3x za 24tyś na pewno nie są zadowoleni

Domyślnie

Osobiście celował bym w D800. Tym bardziej, że planujesz czasami używać sprzętu w słabych warunkach oświetleniowych. Za zaoszczędzoną mamonę dokupił bym szkła, albo jak już masz ich całą szafę, kilka kartonów whiskey.

Domyślnie

Kiedyś się już na ten temat wypowiadałem. D800 "ugotował" posiadaczy D3x.
    Już dawniej były oferty D3x po 12-14 tys. A teraz ... ciężko będzie chyba im osiagnąć cenę D800.
    1. gorsza ergonomia od D00 z gripem w pionowych kadrach (brak wybieraka)
    2. mniej Mpx
    3. brak filmowania
    plus - migawka chyba na 300 tys.
    - więcej fps - 5 zamiast 4, ale .... tylko przy 12 bitowym NEF, bo przy 14 bitowym to D800 jest szybszy (4 vs ... 1.8 ) !
    Z "plusów" to by było na tyle.
    Pare miesięcy temu D3x to była u mnie puszka nr 1 u nikona, z bezkonkurencyjną (wtedy) matrycą. Marzyłem by taką dali do nastepcy D700. Dali .... lepszą (DR, Mpx).

teatr - tryb cichy w D800 kolejna przewaga
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-04-2012 o 22:53
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Kiedyś się już na ten temat wypowiadałem. D800 "ugotował" posiadaczy D3x.
    Już dawniej były oferty D3x po 12-14 tys. A teraz ... ciężko będzie chyba im osiagnąć cenę D800.
    1. gorsza ergonomia od D00 z gripem w pionowych kadrach (brak wybieraka)
    2. mniej Mpx
    3. brak filmowania
    plus - migawka chyba na 300 tys.
    - więcej fps - 5 zamiast 4, ale .... tylko przy 12 bitowym NEF, bo przy 14 bitowym to D800 jest szybszy (4 vs ... 1.8 ) !
    Z "plusów" to by było na tyle.
    Pare miesięcy temu D3x to była u mnie puszka nr 1 u nikona, z bezkonkurencyjną (wtedy) matrycą. Marzyłem by taką dali do nastepcy D700. Dali .... lepszą (DR, Mpx).

teatr - tryb cichy w D800 kolejna przewaga
    Dzięki za konkrety, czyli teoretycznie nawet jeśli D3x byłby w cenie równej D800 to lepiej D800?, czyżby w związku z tym D3x był teraz mniej wart niż D3s? bo wychodzi na to, że D3x jest do zastąpienia, D3s póki co nie ze względu na cenę D4, rzeczywiście strzał do własnej bramki

Cytat Zamieszczone przez maileooo Zobacz posta
    Poczekaj może na testy nowej puszki, ale ja osobiście bym brał D3x jak w takiej cenie
    Uzasadnienie?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-04-2012 o 22:54

Domyślnie

"Mówisz" Jacku, że teraz Nikosia D 700 to już raczej byś nie kupował (gdybyś nie miał) ?

Domyślnie

3 lata temu nie miałem innego wyboru FF, D3x był za drogi. Dziś ewidentnie D800 do studia, D700 do sportu. Ja nie robię reporterki, więc mój wybór jest oczywisty. Ale dla większości fotografów lepszym wyborem uważam, że jest D700 (pomijam filmowanie).
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-04-2012 o 01:42
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów