Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: d200 vs d90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamz Zobacz posta
    ale na d300s i d3s AF byl/jest lepszy.
    w d300s bez porównania jest lepszy AF bo jest dużo nowinek technicznych w porównaniu z d200 na temat d700 nie wypowiadam się bo nie miałem jeszcze przyjemności testować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez air_air Zobacz posta
    w d300s bez porównania jest lepszy AF bo jest dużo nowinek technicznych w porównaniu z d200 na temat d700 nie wypowiadam się bo nie miałem jeszcze przyjemności testować.
    Jesli tak "bez porownania" AF w D300s jest lepszy od tego w D200 to znaczyloby, ze jest tez lepszy od tego w D700. A tak nie jest. Ma wiecej punktow AF, ale to nie znaczy, ze jest szybszy i celniejszy.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Jesli tak "bez porownania" AF w D300s jest lepszy od tego w D200 to znaczyloby, ze jest tez lepszy od tego w D700. A tak nie jest. Ma wiecej punktow AF, ale to nie znaczy, ze jest szybszy i celniejszy.
    Na szybkość i celność duży wpływ ma obiektyw ja d300s testowałem z obiektywem Nikon AF-S 17-55 f/2.8 G DX IF-ED szybkość i celność na bardzo dobrym poziomie nie trzeba było wprowadzać żadnej korekty AF w d300s i jakoś nie zauważyłem żadnych problemów niestety d200 z takim samym obiektywem nie miałem okazji testować.
    Jak porównywałem d200 z obiektywem Tamron 28-75 i d90 z Tamronem 28-75
    to nie widziałem szczególnej różnicy w działaniu AF miedzy d200 a d90 nie robiłem zdjęć w ciemności ale jak pisał Jacek_Z to w d200 jest lepszy niż d90

Domyślnie

Ale moze wypowiedzcie sie jeszcze w kwestii obrazka D200 vs D90. Na wyzszych ISO wiadomo, CMOS czyli przewaga D90. Jakie macie zdanie o zakresie do ISO400-640.

Domyślnie

Dlaczego miałby być lepszy, od tego w D700???
    Co do porównania D200/D300: porównania nie ma. W moim D200 źle ostrzyły liczne szkła: 24/2,8, 85/1,8, 12-24/4, 18-70"kit"... D300 jak i 700 radzi sobie z nimi bez problemów...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin_gda Zobacz posta
    Dlaczego miałby być lepszy, od tego w D700???
    Co do porównania D200/D300: porównania nie ma. W moim D200 źle ostrzyły liczne szkła: 24/2,8, 85/1,8, 12-24/4, 18-70"kit"... D300 jak i 700 radzi sobie z nimi bez problemów...
    Dlatego, ze w wielu przypadkach AF z D200 radzi sobie lepiej niz ten w D700. Szczegolnie gdy mamy malo swiatla.
    Moje D200 ostrzy bez problemu ze wszystkim co podpinalem. To, ze Twoj mial problemy nie znaczy, ze tak jest generalnie.

Domyślnie

Ale moze wypowiedzcie sie jeszcze w kwestii obrazka D200 vs D90. Na wyzszych ISO wiadomo, CMOS czyli przewaga D90. Jakie macie zdanie o zakresie do ISO400-640.
    Mając D200 dokupiłem D90. Efekt taki, że D200 przeważnie leży jako zapas, używam go zwykle tylko wtedy, gdy najdzie mnie ochota pobawienia się jakimś starym szkłem manualnym, z którym D90 nie mierzy światła. D90 jest dla mnie poręczniejszy - nieco mniejszy, lżejszy, łatwiej go zabrać na spacer
    Jeśli chodzi o obrazek, to kolory z D200 bardziej mi się podobają. Nie jest to może jakaś duża różnica i z D90 też wychodzą ładne obrazki, ale do portretu wziąłbym chyba D200

Domyślnie

Dlatego, ze w wielu przypadkach AF z D200 radzi sobie lepiej niz ten w D700. Szczegolnie gdy mamy malo swiatla.
    Moje D200 ostrzy bez problemu ze wszystkim co podpinalem. To, ze Twoj mial problemy nie znaczy, ze tak jest generalnie.
    Nie tylko mój, i nie tylko d200. D80 miał podobnie. Do D700 nie miały startu...

Domyślnie

Iso 640 w D90 jest eleganckie - o D200 powiedzieć tego nie można...te stare matryce "kochają" światło...przy niewielkim deficycie światła od razu pojawia się szum...Może przypomina on analogowe ziarno ale wcale mi się nie podoba...W szczególnych scenach D200 mocno szumi już na 500 iso...Oczywiście znając specyfikę tej matrycy i samego aparatu można spokojnie pracować na 800 iso - przy odpowiednim naświetleniu a potem po zmniejszeniu zdjęcia w większości przypadków efekt będzie satysfakcjonujący.. W D90 bez obaw ustawiałem nawet 2000 iso i efekt był co najmniej tak dobry jak 800 iso w D200. Oczywiście wiem że te korpusy są inaczej kalibrowane (znaczy D200 jest wzorcowe niemalże a D90 bardzo "oszukane" jak wszystkie obecne korpusy) to mimo wszystko ten szum jest mniej rażący ...a kolor i szczegół lepiej oddany na wysokim iso w D90. Także na 400-640 też jako zwycięzce wskazuję D90. Większość bardziej doświadczonych kolegów ma świetne zdanie o AF D200, jednak nie tylko ja widzę jego niedoskonałości...Udzielający się tu na forum Michał Jędrak to prawdziwy zawodowiec- wielokrotnie wypowiadał się niezbyt pochlebnie o D200...Wszystkie obiektywy które kaprysiły na Jego D200 po zmianie korpusu na D3 nagle działają perfekcyjnie... Myślę że w czasie gdy ukazało się D200 ludzie używający systemu Nikona mieli spore kompleksy w stosunku do Canona...jakość obrazu z D200 w stosunku do konkurencji na wysokim iso to był nokaut...więc szukano plusów w innych aspektach...że świetny korpus,świetny AF itd....Nie zgadzam się z tym...Albo inaczej - nie jest tak doskonały jak się wydawał
    Ostatnio edytowane przez siwyozzman ; 31-03-2012 o 16:48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siwyozzman Zobacz posta
    W D90 jest rozbudowany system CLS - rozwinięty w stosunku do D80...być może tamto body miało mniej możliwości niż D200...D90 ma możliwość ustawienia błysku na "0" przy sterowaniu błyskiem lamp zdalnych....co nie zmienia faktu że zarówno w D200 jak i D90 musisz użyć specjalnej "zasłonki" (nie pamiętam symbolu) wsuwanej do sanek bądź zasłonić lampę wbudowaną ręką bo i tak część błysku przekazującego informacje weźmie udział w ekspozycji... Także ustawienie lampy wbudowanej na "0" to tylko teoria...
    Wyłączenie błysku sterującego w CLS było w D200 jak i D80. Tyle, że w momencie wyzwalania lampka wysyła błysk "startujący" pozostałe lampy. Z małej odległości to niestety widać na obrazku. Stąd "szajbka" IR. Tyle, że D300/700 ma dokładnie tak samo. Tak samo jest z SB800/900 jako kontrolerem systemu - do tego celu mam kwałek plastiku będący filtrem IR, który nakładam na weflektor.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów