Close

Strona 4 z 102 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 1011

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Henio Jawa Zobacz posta
    Jakby obrazek ze starego 24/2.8 i 28/2.8 zadawał kłam tej tezie
    Nie, bo 24/2.8 jest całkiem dobra optycznie, czego nie można powiedzieć o 28.
    Ale OK, może przesadzam, z mojego punktu widzenia to jest prawie to samo. Jak potrzebuję szerzej, to mam 14-24, może dlatego łatwo mi gadać.
    Tak czy siak - 28/1.8 - to dla mnie byłby hit.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

no właśnie... z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że 24mm nie równa się 28mm także moja radość z zapowiadanego 28/1.8 była dość krótka :/

o ile z 24-70 mogłem praktycznie wszystko i wszędzie (w dużym zaokrągleniu), o tyle z 28-75, odczuwam mocno brak dołu, kładę się czasem, łażę po ścianach - niby głupie 4mm, ale jak się okazuje zbawienne... także szukam znowu 24/2.8 - staruszek, ale daje świetny obrazek, gdyby ktoś słyszał, proszę o cynk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Toma Zobacz posta
    także szukam znowu 24/2.8 - staruszek, ale daje świetny obrazek, gdyby ktoś słyszał, proszę o cynk
    Mowisz o tym?

http://www.ebay.de/itm/Nikon-AF-24-2...item2ebc07610d

http://www.ebay.de/itm/Nikon-Nikkor-...item43ac030610
    D5100, S17-50 f2.8, N70-200 f4, SB-700

Domyślnie

dokładnie, zapomniałem o istnieniu ibeja, możesz luknąć na PM ?

Domyślnie

staruszek 24 2.8D rzeczywiście ogólnie daje radę i jako tania alternatywa dla 24mm z zooma 24-70 jest bardzo ok, jest ostry już od 2.8, AF z siedemsetką zapiepsza aż miło. Pudłować też raczej nie pudłuje, nawet w ciemnościach. Ale ma kilka wad o których zapomnieć nie można - ostre ma tylko centrum kadru, na f/2.8 na bokach i rogach nie jest już kolorowo to po pierwsze. Druga sprawa to stara konstrukcja ze starymi szkłami - nie ten kontrast i kolorki co nowe wersje G. Niby mała różnica, ale odczuwalna. No i duża wada - kontrast jeszcze bardziej spada przy pracy pod światło, tu obiektyw naprawde nie daje rady...

Ja obecnie szukam Sigmy 24 1.8 żeby to obadać, podobno to ostre od pełnej dziury szkło dające ładny obrazek, tyle że tyci wolne. Ale że śluby to nie tylko tańce to w wielu miejscach się zda (kościół, plener, przygotowania), a gdzie nie wyrobi tam N24/2.8 poślę. Jak by jednak przed majem zdążył wyjśc Nikkor 28 1.8G dla FX, miał szybki i celny AF nawet w trudnych warunkach, byłby ostry od 1.8 i nie będzie kosztował ponad 4k PLN to napewno znajdzie się w mojej torbie zamiast w.w. tandemu Sigma+Nikkor. Czekam z niecierpliwością!
    ;]

Domyślnie

oto schemat i specyfikacja tego szkła:

f = 28.08 (focal length)
    FNO = 1.84 (aperture)
    2ω = 76.4° (filed of view)
    Y = 21.6 (image height)
    TL = 124.5 (total lens length)

WTF? 14 elementów optycznych? 12,5 (cm?) długości? Przy stałce 28mm ze światłem 1.8!?
    x100s

Domyślnie

omg :O tożto byłoby większe od ciamcianga 35/1.4 który ma 11 cm 'wzrostu'.... heh

Domyślnie

Sigma 28 1.8 ma 82.5 mm długości, a waży 500 g.
    Spodziewam się ciężkiego, dużego obiektywu. A będzie to rewelacyjny obiektyw
    Nikon | Olympus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raider Zobacz posta
    Tak, literka "N" to kosztuje przynajmniej ze 2 tys. zł
    przecież wiesz doskonale co ta literka oznacza, i tak, kosztuje to pewnie ze 2 tys. zł, bo nikon nanopowłok za 300zł napewno nie wsadza do optyki.

Cytat Zamieszczone przez LordYoghurt Zobacz posta
    Światło 1.8 lokują ten obiektyw w grupie produktów dla zaawansowanych amatorów, to nie będzie pancerne szkło z nano za 5tys, tylko taki 85 1.8G w bardziej przyziemnej cenie.
    Obyś miał rację, obyś i fajnie jak by to szkło zdążyło wejść zanim kupię 24 sigmy, bo bawienie się w wymiany średnio mi się widzi....
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Obyś miał rację, obyś i fajnie jak by to szkło zdążyło wejść zanim kupię 24 sigmy, bo bawienie się w wymiany średnio mi się widzi....
    Po tym jak zobaczyłem tą zadziwiającą konstrukcję optyczną to już niczego nie jestem pewien... Wyglada to na jakieś turbo specjalne szkło do nie wiadomo czego.
    x100s

Strona 4 z 102 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów