Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Dwa oblicza...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sebastianito Zobacz posta
    a ja zapytam przewrotnie o technikalia: Ile klatek? i jesli moge pomarudzic... ciutke za ostro jest przejscie na szczycie... takie moje odczucie, ale swiatlo cacy.

edit: z drogiej strony monitor mi sie popsuł i moge sie mylic!
    Już odpowiadam Sebastianie . Zestaw składał się z 9 + 1 elementów. Trzy klatki po trzy bkt, plus jedna wspomagająca.
    Co do przejścia o którym piszesz, to faktycznie dosyć stanowczo się odcina góra od nieba. Powietrze było bardzo klarowne i światełko sprzyjające. Ale to raczej efekt przygotowania obrazka do sieci. Wydruk wydaje się być całkiem przyzwoity .

Domyślnie

to jeszcze raz sie zapytam

Cytat Zamieszczone przez śwMikołaj Zobacz posta
    1. dlaczego gora na "gorze" ladnie swieci, a odbicie w wodzie jest takie "czarne"?
    2. dlaczego woda w jeziorze, czy tam tym zbiorniku wodnym ma inny kolor niz niebo?
    3. dlaczego plama sniegu z lewej na gorze (delikatnie schowana) ma inny kolor niz ta odbijajaca sie w wodzie?

Domyślnie

No nie daj się prosić, powiedz dlaczego woda ma inny kolor niż niebo?
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Mikołaju, Mikołaju, nie odpowiadałem gdyż pytania Twe zdziwiły mnie dosyć mocno.
    Ale jeżeli tak mocno naciskasz na mnie abym odpowiedział, to postaram się skrobnąć kilka słów.
    Jeżeli chodzi o różnice w kolorystyce pomiędzy tym co na górze i tym co na dole jest, to rzadko kiedy bywa tak, aby te dwie składowe nie różniły się od siebie. A dzieje się tak dlatego, że przeważnie jednak woda jakieś zabarwienie posiada. W Norwegii bardzo często spotkać można różniste odcienie niebieskości, zieleni, turkusu itp. Zauważyłem, że im bliżej lodowca tym woda staje się bardziej turkusowa, zielonkawa.
    Zatem kolorystyka tego co odbija się w tafli wody w dużej mierze uzależniona jest od barwy wody.
    Jeżeli chodzi o jasność, ciemność obrazu w dolnej części, to sprawa wygląda tak, że odbicie jest przeważnie ciemniejsze od oryginału. Do tego szerokie szkło, polar i dolne partie przeważnie są dużo ciemniejsze. Oczywiście można rozjaśnić dół, ale wydaje mi się, że nie wygląda to wtedy dobrze.
    Z tym przegrzebaniem, to chyba trochę za daleko pojechałeś. Każdy robi i obrabia zdjęcia jak potrafi i jak uważa za stosowne. Czy efekt finalny podoba się lub nie, to już zupełnie inna sprawa. Ale określenia typu "przegrzebałeś" nie wydają się dobrze świadczyć o ich Autorze. Można ubrać to w bardziej rozsądne słowa. Zresztą absolutnie nie zgadzam się z Twoim punktem widzenia. Wykonanie takiej panoramy do łatwych nie należy. Duże rozpiętości tonalne powodowały konieczność zastosowania bracketingu i dosyć żmudną i długotrwałą obróbkę. Ja jestem z efektu finalnego zadowolony. Tobie się nie podoba, ok. W Twoim poście są tylko pytania, grzebanie, dopatrywanie się szczegółów, uchybień itp. Nie lepiej jednak chwycić puszkę w dłoń i z uśmiechem na twarzy w plener się udać. Z wielką chęcią pooglądałbym owoce takiej wycieczki.
    Zatem pozdrawiam i trochę więcej dystansu życzę na przyszłość .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez śwMikołaj Zobacz posta
    to jeszcze raz sie zapytam
    Zalecam kilka wypadow w teren i obserwacje odbic......nigdy nie spotkalem identycznego kolorystycznie i tak samo jasnego odbicia przy takim swietle......

Domyślnie

Osobiscie w Norwegii nie bylem, moze kiedys sie tam wybiore. Prosze nie wciskaj mi kitu na temat roznokolorowatosci wody, bo w przypadku tego zdjecia zielen w dobiciu jest taka sama a pozostala kolorystyka pozostawia wiele do rzyczenia. Wiec jesli piszesz, ze niebo w odbiciu nie moze byc takie same jak w oryginale, wiec dlaczego zielen jest? A byc taka nie powinna. Biale partie tez powinny miec inne zabarwienie...o i dobry przyklad z lewej czesci kadru. w gornej jego czesci, tam gdzie gdzbiet duzej gory schodzi ku dolowi jest plama sniegu. w odbiciu ta plama jest sniezno-biala, natomiast na gorze jest zolto-szara? na przyszlosc pracuj pedzelkiem dokladniej. diabel jak to powiadaja twki w szczegolach

Domyślnie

Mnie się bardzo podoba: panorama, kolory, wypracowanie szczegółów. Wszystko i to bardzo.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Domyślnie

Laczki spadają!
    Podziwiam wytrwałość w składaniu takich wielonaświetleń do tego w panoramie, ja bym chyba nie dał rady, zbyt leniwy jestem
    Zapraszam
    <a href="http://www.michalostrowski.com.pl/" target="_blank">www.michalostrowski.com.pl</a><br>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrytux Zobacz posta
    Laczki spadają!
    Nie tylko Twoje
    Jestem pod wielkim wrażeniem... kolorki, te czyste lustrzane odbicie. Pozachwycam się jeszcze trochę
    Piękne Pawle.
    D7100 / S 10-20 / N 18-105 VR/ N 70-300 VR / Slik Pro 500 DX / SB-600 /

Domyślnie

Stawałem na głowie aby porównać, która lepsza i mogę powiedzieć ze swej strony, że obie mi odpowiadają. Cieszę się, że mogę oglądać Twoje foty.
    Gratulacje.

Cieszę się, że mogę oglądać Twoje takie właśnie foty.
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 10-07-2012 o 13:43
    Waldo 2008
    D700+D300+MB-D10 N28-70/2,8 N70-200/2,8VR N200-500/5,6VR S150/2,8 Macro TC-20E III SB910 i nogi.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów