Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie problem - nikon d7000 + m42

Witam szukam już od jakiegoś czasu i choć znalazłam podobne wątki, to i tak nie moge sobie poradzić, więc pokusilam sie tutaj napisac, mam nadzieje ze ktos mi pomoze.
    juz mowie co sie dzieje.

posiadam Nikona d7000. mam dwa nikkory i do tej pory wszystko było cacy. jakiś czas temu podpinałam sigme i aparat w ogóle się nie włączył. jakoś to przebolałam. teraz kupiłam szkiełko pentacona 50mm i do tego adapter. zamontowałam wszystko ( mysle ze zrobilam wszystko tak jak powinnam ), poszperałam na forach, dowiedzialam sie ze trzeba wszystko na manual ustawić, jak przeczytałam, tak zrobilam. aparat działa, ale nie działa spust migawki, tak jakby nie widział w ogóle żadnego obiektywu. z ciekawości podłączyłam też heliosa - dzieje sie to samo.

miał ktos podobny problem? co moge w takiej sytuacji zrobic?
    z góry dziekuje i pozdrawiam cieplo

Domyślnie

Aparat jest w trybie M? Bo na żadnej innej pozycji spust migawki działać nie będzie.

Domyślnie

Tak jak napisał puciek - tryb M na kółku nastawczym (nie chodzi o AF/M na przełączniku obok obiektywu) i powinno działać.
    Nic innego raczej nie powinno wstrzymywać aparatu przed pokazaniem na wyświetlaczu czasu migawki w trybie M, bo aparat zrobi to nawet... bez podpiętego żadnego obiektywu - sprawdź .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sachmet Zobacz posta

posiadam Nikona d7000. mam dwa nikkory i do tej pory wszystko było cacy. jakiś czas temu podpinałam sigme i aparat w ogóle się nie włączył. jakoś to przebolałam. teraz kupiłam szkiełko pentacona 50mm i do tego adapter. zamontowałam wszystko ( mysle ze zrobilam wszystko tak jak powinnam ), poszperałam na forach, dowiedzialam sie ze trzeba wszystko na manual ustawić, jak przeczytałam, tak zrobilam. aparat działa, ale nie działa spust migawki, tak jakby nie widział w ogóle żadnego obiektywu. z ciekawości podłączyłam też heliosa - dzieje sie to samo.
    Czyli manual jest, tak wynika z wypowiedzi.
    Sprawdź czy przejściówka nie dotyka czasem styków w body. No i sprawdź czy bez podpiętego obiektywu wyzwala się migawka.
    l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
    l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l

Domyślnie

jest manual.. bez podpietego obiektywu spust migawki tez nie działa, dzieje sie to samo co z m42.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Aparat jest w trybie M? Bo na żadnej innej pozycji spust migawki działać nie będzie.
    ..D7k ma pomiar ekspozycji z manualami, zatem spust migawki działać powinien również w trybie preselekcji przysłony A.
    Ostatnio edytowane przez Yuras ; 17-03-2012 o 11:41
    d800|d600|n28g|s50|n14-24|n24-70|t70-200|sb910|sb900|reporter dual rs

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yuras Zobacz posta
    ..D7k ma pomiar ekspozycji z manualami, zatem spust migawki działać powinien również w trybie preselekcji przysłony A.

to racja, też gdzieś o tym czytalam, ale bez zmian.

Domyślnie

w d7000 masz opcję do wprowadzania parametrów manualnych szkieł ? (ale wątpię aby to było problemem).
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

nawet jeśli nic nie jest wprowadzone to powinno działać.

Ja pasuję nie mam pomysłu.
    l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
    l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l

Domyślnie

chyba ze nie ma karty w środku i jest ustawiony LOCK . D7000 przez zgranie z manualami (nawet lepsze niz w d300) powinno wyzwalać migawkę bez podpiętego obiektywu, niezależnie od ustawień aparatu przynajmniej w d300 tak mam i trochę mnie dziwią posty powyżej....

P.S Sigma nie działała ponieważ soft obiektywu był za stary, po wizycie w serwisie powinno wszystko śmigać
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów