Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Różowy

Domyślnie Różowy

1 Tatusiu włączę jakąś nutkę na yt
    2 Tylko nic nie mów mamie
    3 Bo ja lubię to śpiewać...
    4 i tańczyć...
    5 i skakać...
    6
    7 Hmmm zaśpiewać kiedyś z nim....
    8 Podzielmy się z innymi
    jak ktoś ma ochotę posłuchać tego co moja córa ma na tapecie muzycznej to klik poniżej ( i niech Was nie zmylą różowe rajstopki )
    http://www.youtube.com/watch?v=4Tn8a...eature=related
    D700,D700, 14,16,35,35,50,55,85,70-200 2xSB900 4xYN460II, YN568

Domyślnie

Nic? Ani jednego słowa?

Domyślnie

Te kolory to są Twoje ulubione i takie dokładnei chcialeś, czy tak po prostu wyszło i już nei miałeś siły dalej poprawiać?
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Chciałem w miarę naturalnie.

Domyślnie

Domyślam się - szkoda że wyszło tak nienaturalnie. Ten skopany WB wygląda, jakbyś to robił co najmniej D700, albo jeszcze gorzej... Z jednej strony dobrze, że wyprałeś twarz dziecka z koloru, bo wyszłoby jak w sinym świetle prosektorium, z drugiej strony dzięki temu twarz ma kolor identyczny jak ściana (a to nei za fajnie) i nijaki.

Może ustaw na początku dobre, a nawet ciepłe WB, bez tych trupich fioletów i potem spróbuj wywołać jeszcze raz?
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Ocieplając WB zmienia się kolor skóry jak również ściany. Na niektórych punktowo w ACR rozjaśniałem twarz, może to w połączeniu z nie do końca precyzyjnym WB powoduje kolor którego nie akceptujesz.

Domyślnie

Nie rozumiemy się. WB zmienia kolor wszystkiego na obrazku, i tak ma być. Jak sądzisz, dlaczego WB nazywa się WB (tzn. White Balance, czyli równowaga bieli)? Chodzi o to, żeby kolor biały był biały, a nie zafarbiony jakimś kolorem. Mówiąc zupełnei obrazowo - od WB zależy, czy na zdjęćiu mamy jakiś zafarb, czy też kolory maja naturalne odcienie.

Teraz popatrz, jak bardzo nienaturalne kolory masz na swoich zdjęciach:

Na środkowum pasku, z w miare poprawnym WB jest znaczek, jego wartości kolorów są mniej więcej podobne. Jeśli weźmiemy jako punkt odniesienia kolor G, to rożnice pozostałych nie różnią się więcej niż 1 jednostka. To znaczy, że szary jest szary, nie ma zafarbu.

Popatrz teraz na znaczek 2 - to są kolory z Twojego WB. Wartość R jest wyższa od G aż o 11 jednostek, a wartość B aż o 40 jednostek! To oznacza, że masz duży zafarb! To tak, jakbyś oglądał świat przez sinofioletowe okulary! I taka, sinofioletowa jest cała rzeczywistość na tych zdjęciach, łącznie ze skórą dziecka. Nie dziwię się, że żeby to ratować wyprałeś te zdjęcia z koloru i teraz wszystko jest takie smętne, a dziecko i ściana mają taki sam kolor, a w zasadzie resztkę koloru...

Wiesz teraz czemu ważne jest żeby ustalić dobre WB? Żeby kolory były naturalne, a nie sinie, zielonkawe, czerwonawe czy jakiekolwiek inne...

PS
    Ja nie mam tu nic do akceptowania - jak piszesz... Chciałes żeby ktoś wygłosił jakiś komentarz, to pomyślałem sobie, że czemu nie - mogę pomoc, jeśli akurat gość chce wysłuchać. Co tak naprawde zrobisz z ta wiedzą, to już nei moja sprawa.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 12-03-2012 o 23:53
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Gość chce wysłuchać
    Ok, dzięki za wykład, masz rację. Poprawiłem WB i wyszło mi tak:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Budziko Zobacz posta
    Gość chce wysłuchać
    Ok, dzięki za wykład, masz rację. Poprawiłem WB i wyszło mi tak:
    A mnie się przed poprawką bardziej podobało.
    podpis niezgodny z regulaminem forum

Domyślnie

A ja w tzw. międzyczasie obejrzalem parę Twoich zdjęć i muszę Ci powiedzieć jedno - fotografuj dorosłe panny! Albo nie masz ręki do dzieci, albo to jakieś fatum.

Przykład: w wątku pt. Bogusia pokazujesz pannę, która nie jest z tektury, ma skórę w kolorze skóry, oczy dobre, nie przesadzone, nie wilkołacze jak u niektórych, co lubią przesadzać, otoczenie jest naturalne, mile, ciepłe. W tym wątku zdjęcie nr 4 ma świetne kolory - ładne na twarzy, ciepłe i mile w tle. Wiem, z czego to wynika: dopalałes lampą z przodu, a daleko z tyłu były żarówki, które mają cieplejsze widmo - i całość wygląda miło, ładnie, sympatycznie. Ogólnie ten set z Bogusią wyszedł kolorystycznie bardzo dobrze, bez zastrzezeń.

Przykład drugi - w wątku pt Dwa i poł miesiaca, gdzie występuje niemowlak - dziecko ani razu nie ma dobrego koloru, a na zdjęciu czwartym jest wręcz zielone, jakby mu tlenu brakowało od pół roku... A przeciez przy Bogusi sie dało - więc dlaczego przy niemowlaku nie można?

Powiem Ci coś o tym zdjęćiu powyżej - poprawileś to WB rzeczywiście, ale zdjęcie dalej nie jest dobre. Jest niemrawe, nijakie i ma zdechłe kolory. Może było po prostu tak słabo świecone, że już nic więcej się nei wydusi, bo ja wiem? Idź lepiej i zrób zdjęcia Bogusi, albo podobne - bo tamte wyszły naprawdę nieźle. Tam jakoś WB nie stawała Ci w poprzek
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 13-03-2012 o 00:47 Powód: pis.
    pozdrawiam bombelkowo

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów