Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Domyślnie

Ja kiedyś złapałem na kompa jakiegoś syfa, prawdopodobnie przez nieaktualizowanego Windows Media Player. Syf został wykryty przez Avasta, ale już z jego usunięciem sobie nie poradził. Też zaczął się instalować jakiś antivirus protection, ale przerwałem. Po zainstalowaniu anti-malware niby czyścił, ale po podłączeniu do sieci nagle zaczynała rosnąć pamięć przydzielana procesowi services.exe. Jakby nie laptop, podejrzewam, ze tego bym nie zauważył, a tak to zbyt częsta praca wentylatora mnie zastanawiała.
    Poszperałem po sieci i wyszło, że lekarstwem na ten syf będzie Dr Web Cure-it, odpalone w trybie awaryjnym. Skan dysku 160 GB (dwie patrycje) trwał niemal cały dzień, ale pomogło.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KS Zobacz posta
    Zainstaluj Malwarebytes Anti-Malware i SpyBota. Zaktualizuj bazę i przeskanuj cały komputer.
    przelecialem kompa tym pierwszym programem - cos tam znalazl i usunal. Ale ciagle nie da sie uruchomic firewall'a i aktualizacji systemu: wyskakuje okienko - nie mozna sprawdzic aktualizacji windows, poniewaz usluga nie jest uruchomiona. Uruchom komputer ponownie (tlumaczone z eng, w polskiej wersji moze byc ciut inaczej)

nie musze dodawac, ze takiej uslugi nie znalazlem w zakladce uslugi programu (?) msconfig
    Ostatnio edytowane przez Slon ; 05-03-2012 o 15:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    nie musze dodawac, ze takiej uslugi nie znalazlem w zakladce uslugi programu (?) msconfig
    Usługami najlepiej zarządzać przez Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Usługi.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Od razu jak się ujawniło to zrobiłem i od tego czasu cisza (przedwczoraj). Nie mam pojęcia skąd to się bierze, ale nie podejrzewam właściciela tamtego kompa o wchodzenie na "szemrane strony".
    No jak ja robilem to pomoglo na kilkanascie dni i tak za kazdym razem, max przerwa to byly 2 mies.....

Co do tego windowsowego firewalla to, czy on cokolwiek daje?
    Polecam darmowego comodo firewall.
    Na zapore windows jest latka od microsoftu, jakis fix czy cos tam
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 05-03-2012 o 16:56

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Co do tego windowsowego firewalla to, czy on cokolwiek daje?
    Jak jest zimno to lepiej ubrać futro czy zjeść futro? Firewall stawia się przed chronionym systemem (dotyczy Windows) a nie na. Linuxa można w ten sposób chronić, Win nie. Co z "zapory" którą można obejść? Ponadto nazwa "zapory" jest myląca, bo ona niczego nie blokuje tylko filtruje pakiety sprawdzając gdzie mają być kierowane i przepuszcza albo nie. Przepuszcza też bo o byle duperelę pyta użyszkodnika, a ten z reguły na wszystko pozwala denerwując się przy okazji, że mu system ciągle zawraca gitarę. Normalny firewall jest poza zasięgiem użytkownika. Inaczej bezpieczeństwo systemu nie istnieje.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Usługami najlepiej zarządzać przez Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Usługi.
    pomoglo! wczesniej skanowalem calego kompa uzywajac Malwarebytes Anti-Malware i SpyBota - oba programy poznajdywaly jakies robaki/trojany.
    dodam, ze komp caly czas dzialal normalnie - zadnych zwisow, zamulen, restartow. Czasami tylko w FF wyskakiwala mi strona, ze wygralem iPada 2

Domyślnie

Linuxa można w ten sposób chronić, Win nie.
    Szczerze mowiac nie widze wiekszej roznicy. Firewall w warstwie 4 dzialal bedzie tak samo.
    Ponadto nazwa "zapory" jest myląca, bo ona niczego nie blokuje tylko filtruje pakiety sprawdzając gdzie mają być kierowane i przepuszcza albo nie.
    Hmm, a co ma robic jeszcze, frytki? Firewall to nie IPS czy IDS. Swoja droga "przepuszcza albo nie" to chyba to samo co "blokuje", czyz nie?
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Szczerze mowiac nie widze wiekszej roznicy. Firewall w warstwie 4 dzialal bedzie tak samo.
    W teorii oczywiście, że tak. Zasada jest identyczna, jednak w praktyce niekoniecznie równie skutecznie zaimplementowana. A raczej nieskutecznie w przypadku Win. Niby dlaczego na Linuxach buduje się routery z firewallami a na Windows raczej nie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    W teorii oczywiście, że tak. Zasada jest identyczna, jednak w praktyce niekoniecznie równie skutecznie zaimplementowana. A raczej nieskutecznie w przypadku Win. Niby dlaczego na Linuxach buduje się routery z firewallami a na Windows raczej nie?
    Na to jest wiele powodow, niezwiazanych z implementacja samego firewalla :P Miedzy innymi to ze windowsy posiadaja od razu znacznie znacznie wiecej funkcji niz potrzeba na routerze i maja zamkniety kod, przez co nie mzona zmodyfikowac systemu do potrzeb i odciac wszystkiego co niepotrzebne :P

W praktyce, na Windowsie da sie zaimplementowac firewall praktycznie tak samo jak na linuxie. Tylko ze sam firewall ma bardzo ograniczone funkcje i moim zdaniem nie powinno sie go mylic z systemami IPS ( czy application firewall ) ktore maja zupelnie inne zalozenia.
    d70s + N18-70 + N55-200

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

Mogę polecić jeszcze jeden program Combofix - u mnie zadziałał rewelacyjnie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów