Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jestem tu "świeżak", więc proszę o wyrozumiałość. Mój problem dotyczy możliwości podłączenia lampy Minolta Program 2800AF do korpusu Nikona F60. Nie mam możliwości sprawdzenia, czy napięcie na stopce nie będzie zbyt duże, aby nie uszkodziło elektroniki korpusu. Czytałem w necie opis lampy, iż ma 1,5V(pisane przez osobę niezależną, tzn nie będącą producentem tej lampy) oraz instrukcję lampy(dane producenta). Niestety są dwie opinie - osoby niezależnej, twierdzącej, iż lampę spokojnie można podłączać nawet do ap. cyfrowych oraz producenta, który odradza takie próby(jedynie do modeli Minolty 7000i). Czy ktoś z Was mógłby mi doradzić, jak jest w istocie z tą lampą?
Aparat "odziedziczyłem" po bracie, który kupił sobie cyfrówkę, a F60 zrobił może ze dwie błony, przetestowałem go z filmem - wszystko działa ok, zależy mi na korzystaniu z lampy zewnętrznej, gdyż ta wbudowana w korpus jest słabiutka, a nie chciałbym ponosić dodatkowych kosztów związanych z zakupem dedykowanej lampy z serii SB, które kosztują niemało, a ta minoltowska ma sporą moc - liczba przewodnia dla 21 DIN - 28(dla porównania wbudowana w korpus Nikona ma zaledwie 15)
P.S. do tej pory fotografowałem Zenitami, Praktikami, sporą liczba japońskich lustrzanek(nie będę wymieniał marek), także dalmierzowcami i aparatami celownikowymi, gdzie nie było większych problemów z podłączeniem lamp. Tu ważna jest elektronika, wdzięczny byłbym za pomoc, pozdrawiam marek.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami